Nikola Trajković predstavljen u Nišu: Svesno sam pobegao iz zone komfora

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.06.23. | 19:25

"Mnogi su mi rekli da povratak u srpski fudbal nije prava opcija, ali dobro znam gde sam došao. Želim da igramo brzo i ofanzivno i da se borimo za Evropu", poručio je novi trener Radničkog

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/

Manje od dve nedelje nakon završetka prethodne, Radnički iz Niša počeo je pripreme za novu sezonu. Ali - sezonu u Mozzart Bet Superligi, a to je ono najvažnije, jer ozbiljno je visilo o koncu.

Izabrane vesti

“O jednom trošku” izvršena je prozivka igrača i promocija novog šefa stručnog štaba, a sa ciljem da razmrda ekipu i pripremi je za neuporedivo ozbiljnija izdanja nego u tek okončanoj sezoni na Čair je stigao Nikola Trajković.

Bez mnogo iskustva u samostalnom trenerskom radu – bio je šef struke u norveškom niželigašu Flekeroju – ali sa iskustvom rada u Nišu – bio je saradnik Radoslava Bataka pre par sezona – nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Vojvodine, mađarskog Đera, u Radnički dolazi pravo iz stručnog štaba švedskog Malmea. I to baš na jednu od najužarenijih klupa u srpskom fudbalu, gde je samo prošle sezone bilo pet promena!

"Tačno je, mogao sam da nastavim da radim u Malmeu, koji je prvi na tabeli u Švedskoj, najtrofejniji skandinavski klub, ali ja ne želim da budem u zoni komfora. Volim da imam neki izazov ispred sebe, ne plašim se, želim da napravim neki ozbiljniji iskorak u karijeri. Mnogi su mi pričali da povratak u srpski fudbal nije prava stvar u ovom trenutku, ali ja sam ovde rođen, ovo je moja zemlja. I pravo da vam kažem, počastvovan sam da sam ponovo u Radničkom. Dobro znam gde sam došao. Jesam dugo u inostranstvu, ali odlično poznajem prilike u srpskom fudbalu. Dobro znam šta znači ime Radničkog, ali možda je dobar momenat da se okrenemo budućnosti, ne zato što je prošlost bila nedovoljno dobra, naprotiv, bila je sjajna i daje nam obavezu da još jače radimo. Ali, okolnosti su se promenile, neki klubovi koji su igrali finale Kupa šampiona, sada ne mogu ni da dođu do kvalifikacija za Ligu šampiona i generalno treba da se okrenemo budućnosti", poručio je 42-godišnji strateg na predstavljanju medijima u Nišu.

Zamoljen da u najkraćem predstavi svoju trenersku filozofiju i objasni u kojoj meri će ona zavisiti od igračkog kadra kojim raspolaže u Radničkom, Trajković je rekao:

"Verujem u svoj rad, da imamo dobar igrački potencijal, dobro sam to sagledao. Želim od prvog dana da igračima usadim pobednički mentalitet. Da probamo da igramo brži, ofanzivniji fundal, mislim da je to jedini način da možemo da vratimo poverenje u ovaj klub. Bez navijača Radnički je ništa, a grad kao Niš zaslužuje da ima superligaša koji se bori za vrh. Ako uspem da nametnem svoje ideje, mislim da će se vratiti publika i da će to biti dobar vetar u leđa. Ciljevi moraju uvek da budu visoko postavljeni, ja bih, lično, voleo da se Radnički bori za Evropu".

Pokušaće, kaže, da uz pomoć sportskog sektora na tržištu pronađe igrače koji će se uklopiti u njegov stil igre.

"Ako želimo atraktivniji, brži fudbal, pokušaćemo da dovedemo takve igrače, a verujem da ih ima na našem tržištu. To su brži, agresivniji igrači, pogotovo u sredini terena. Ako želimo da igramo visoko, a to je nešto što sam ja obećao, moramo da imamo i u defanzivnom redu brže igreče koji mogu da brane dubinu. Ako želite da igrate sa više rizika, ostavljate veće prostore iza svoje poslednje linije, tako da igrači brzinski moraju tome da odgovore. Mislim da dobar potencijal u napadu imamo, defanzivno to mora mnogo bolje, ali dobiće svi igrači skauting prethodne sezone, šta je bilo dobro, šta ne. Videćemo i ove momke iz omladinskog pogona, koji sigurno najbolje osećaju grb kluba, ali moraju da donesu i neki kvalitet, tako da do polaska na pripreme dobro sagledamo čitavu sliku".

Sastav stručnog štaba uglavnom je poznat, ali biće kompletiran za koji dan.

"Sa mnom je došao trener golmana Igor Pavlović, sa kojim sam radio u Rostovu, prethodne sezone radio jeu Rumuniji. Tu ostaje Vlada Đorđević. Mi se poznajemo 15 godina, igrali smo zajedno pet godina u Đeru, dve u Zvezdi, prijatelji smo, konstantno smo u kontaktu, on će biti važan deo stručnog štaba. Dovešću još jednog trenera, u naredna dva dana će biti poznato o kome je reč. Kao i u igračkom kadru, želim nešto novo i u radu stručnog štaba, da nam se obezbede uslovi, potrebne kancelarije da radimo na nivou koji zadovoljava evropski fudbal, gde možemo da skautiramo protivnike, planiramo i analiziramo treninge. Klub mi je izašao u susret i veoma sam zadovoljan zbog toga", zaključio je Nikola Trajković

            JAKOB ABUSA STIGAO IZ RIJEKE

Kao što je Mozzart Sport već pisao, Trajkovića su na Čairu dočekala neka nova lica. Vasilije Bakić, dosadašnji štoper Kolubare, te Pavle Ivelja i Milorad Stajić, koji dolaze iz redova Grafičara. A prvi trening odradio je i Jakob Abusa, momak rođen u Gani, koji će za neki dan napuniti 20 godina, igra na poziciji zadnjeg veznog, a prethodni klub bila mu je Rijeka.

Od igrača pod ugovorom, na prozivci se nisu pojavili Dragan Rosić, Miljan Škrbić, Stefan Marjanović, Andreja Stojanović i Maka Gaku, ali je, kako je rekao sportski direktor Aleksandar Jovanović, tako i bilo planirano. Iz različitih razloga dobili su dva dana duži odmor i već od ponedeljka bi trebalo da budu u redovnom trenažnom procesu. Aleksandra Pejovića takođe danas nije bilo na Čairu, Njemu je ugovor sa Radničkim istekao i očekuje se da narednih dana dve strane obave razgovor o njegovom produženju. Tijerija Etongua čeka dug period oporavka posle teške povrede.

POZNATI RIVALI U BUGARSKOJ

Dobrodoščicu novom šefu stručnog štaba poželeo je sportski direktor Aleksandar Jovanović.

"Sami smo krivi što je pauza ovoliko kratko trajala. Imali smo turbulentnu i, po meni, dosta neuspešnu sezonu, odlučili se za svežu krv, za trenera koji gaji napadački, brži fudbal. Želim Nikoli svu sreću u daljem radu. U Nišu ćemo biti do 1. jula, kada na deset dana odlazimo u Bansko, poznatu bugarsku zimsku turističku destinaciju. Tamo ćemo odigrati tri prijateljske utakmice, a već se znaju i rivali, to su Politehnika, Slavija Sofija i Akademija Pandev. Po povratku, imaćemo generalnu probu, a protivnik će zavisiti od rasporeda u prvenstvu", istakao je nekadašnji dugogodišnji kapiten Reala sa Nišave.


tagovi

Nikola TrajkovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara