Lusijano (©Reuters)
Lusijano (©Reuters)

Ništa od titule ni ove godine, ali Sao Paulu ostaje Kopa Sudamerikana

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.08.22. | 22:50

Trikolori loše stoje u šampionatu Brazila, a noćas dočekuju Searu u prvom meču četvrtfinala drugorangiranog kontinentalnog takmičenja

Pošto su se obe strane prošlog meseca u velikom stilu plasirale u četvrtfinale, prva od dve konfrotacije između brazilskih predstavnika Sao Paula i Seare na programu je noćas (00.15), a konačna odluka o jednom od mesta na fajnal-foru Kopa Sudamerikane biće doneta u revanš meču na Kastelao stadionu u Fortalezi, 10. avgusta. Uoči prvog meča u sredu na Morumbiju, domaćini su pobedili u samo jednoj od sedam utakmica otkako su porazili čileansku Universidad Katoliku u osmini finala ovog takmičenja, dok gosti iz Fortaleze stižu posle dva uzastopna poraza.

Posle četiri uzastopna nerešena rezultata u brazilskom šampionatu, Trikolori su za vikend u meču koji je važio za 20. kolo Serije A poraženi od Atletiko Paranaense sa 1:0, uprkos tome što su dominirali u igri i sa posedom lopte tokom većeg dela meča. Ipak, treba imati na umu da je Sao Paulo u tom meču izašao na teren sa rezervnim timom u poređenju sa utakmicom protiv Amerike Mineiro, tri dana ranije. Samo je Miranda bio starter za Trikolore i protiv Atletika. Sastav, pun rezervi, osporio je prioritet koji do tada Rožerio Seni davao nacionalnom prvenstvu, umesto brazilskom i južnoameričkom kupu.

Izabrane vesti

Poraz od 1:0 u Kuritibi, uz lošu taktiku, bio je posledica ovog očigledno neizbežnog u datom trenutku. Za Senija, izbor je između dva takmičenja, sa mogućim titulama, čak i opipljivijom u Sudamerikani, više nego na drugim frontovima, kao što je nacionalni šampionat u kojem se titula po dosadašnjim rezultatima nije pokazala kao realnost.

Nerealno je misliti da je Sao Paulo u stanju da se održi u svim bitkama za pehare u isto vreme, naročito ako se zna da tim već mesecima ima problema sa velikim brojem izostanaka igrača zbog povreda. Kada daje prioritet takmičenjima, trener stavlja svoje adute u ono što se čini najverovatnijim. Na kraju krajeva, klub nikada nije osvojio Kup Brazila i samo je jednom podigao trofej Kopa Sudamerikane 2012. godine.

00.15: (1,90) Sao Paulo (3,40) Seara (4,30)

Sao Paulo koji je u nacionalnom prvenstvu ostao na 26 bodova iz pet pobeda, četiri poraza i sa čak 11 remija, pao je na 10. poziciju na tabeli, i sada je na 16 bodova udaljenosti od lidera Palmeirasa, a sedam bodova ispod Internasionala, šestog i poslednjeg tima u regionu koji raspoređuje mesta za učešće u Kopa Libertadores za 2023. godinu. Izgleda da je turnir, koji je na početku sezone Seni istakao kao prioritet, završio u drugom planu.

U Kopa Sudamerikani je Sao Paulo koristio alternativni sastav u grupnoj fazi, ali i kao takav je bio na prvoj poziciji Grupe D sa 16 bodova iz pet pobeda i sa jednim remijem. U osmini finala su bez problema pobedili Universidad Katoliku iz Čilea, a postignuti rezultati bilu su 4:2 u gostima i 4:1 kao domaćini. Takođe Trikolori uspešno nastavljaju da se takmiče i u Kupu Brazila. U prvoj utakmici osmine finala protiv Amerike Mineiro, na Morumbiju su ostvarili prednost od 1:0, sa kojom idu na revanš zakazan za 18. avgust u Belo Orizonteu.

Sa druge strane, Seara je, takođe izašla na teren prošlog vikenda i bila poražena rezultatom 2:1 od Palmeirasa, u borbi održanoj u Alijanc parku. U ovoj utakmici, trener Markinjos Santos je odlučio da poštedi fizički istrošene igrače, već razmišljajući o duelu protiv Trikolora. Sa 24 osvojena boda iz pet pobeda, devet remija i šest poraza, tim iz Fortaleze trenutno zauzima četrnaestu poziciju Serije A, četiri boda iznad Kujabe, koja je na sedamnaestom mestu kao prvi klub u zoni ispadanja.

U Sudamerikani, Seara je imala odličnu kampanju u grupnoj fazi, kvalifikovavši se sa autoritetom u grupi koju su činili još Independijente iz Argentine, Heneral Kabaljero iz Paragvaja i Deportivo La Guaira iz Venecuele. Vozao je odlično nastupio na kontinentalnom turniru u grupnoj fazi gde je sakupio svih mogućih 18 poena, sa pobedama u svih šest mečeva, sa najboljim napadom od 17 postignutih golova, kao i najboljom odbranom sa samo jednim primljenim golom. U osmini finala, Alvinegro se suočio sa bolivijskim Strongestom i prošao u narednu rundu sa ukupnim rezultatom 5:1.

Trener Sao Paula Rožerio Seni biće pošteđen glavobolje zbog vraćanja pojedinih igrača nakon održanih suspenzija, pošto su Rodrigo Nestor, Igor Vinisijus i argentinski napadač Džonatan Kaleri ponovo u sastavu tima. Pored toga, i Luizao i Lusijano bi trebalo da se nađu na spisku posle izostanaka u nedeljnom porazu od Atletiko Paranaensea. Lusijano je najbolji strelac Trikolora u dosadašnjem takmičenju, sa četiri gola, i boriće se za startnu postavu sa nekoliko drugih napadačkih opcija, uključujući talentovanog tinejdžera Rodriginja, bivšeg reprezentativca Italije Edera, Nikaa i Kalerija. Takođe se očekuje da će se Alison oporaviti od povrede kolena i mogao bi da nastupi u noćašnjem okršaju.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

U međuvremenu, Searin tim je ojačan uoči četvrtfinala, pošto se Viktor Luis vraća posle povrede, a i nova pojačanja Džon Vaskez i Dijego Rigonato su u konkurenciji, koji su debitovali u ligi u porazu od Žuventuda. Međutim, Markinjos Santos će zbog povrede ostati bez vodećeg strelca Kopa Sudamerikane Erika (tri gola) i bivšeg napadača Šahtjora iz Donjecka Dentinja, ali je zato još jedan novajlija, Giljerme Kastiljo, dostupan pošto je postao najskuplja kupovina u istoriji kluba.

Nedavna retrospektiva okršaja između Seare i Sao Paula definitivno je obeležena ravnotežom. U poslednjih šest puta kada su se Vovo i Trikolori susreli, u svima je rezultat bio izjednačen. U poslednjem obračunu, u 8. kolu Serije A, timovi su na Morumbiju igrali nerešeno 2:2. Ranije je scenario bio isti, sa pet nerešenih utakmica u Brazilu, zanimljivo istim rezultatom 1:1. Seara i Sao Paulo u dosadašnjoj istoriji sukoba odigrali ukupno 26 utakmica, u kojima Trikolori imaju prednost sa 14 trijumfa, naspram četiri za Alvinegro, pored osam remija.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

Nasional - Atletiko Gojaniense 0:1 (0:1)

/Luis Fernadno 23/

Deportivo Tačira - Independijente Del Valje 0:1 (0:1)

/Angulo 3/

Četvrtak

00.15: (1,90) Sao Paulo (3,40) Seara (4,30)

Petak

00.15: (2,45) Melgar (3,20) Internasional (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaSao PauloSeara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara