Nisu “wunder”, ali jesu zanimljiv tim; Alaba, Zabicer i trojica Srba – pa ako nemate za koga da navijate...

Vreme čitanja: 7min | čet. 10.06.21. | 08:39

Možda Austrijanci nisu loše rešenje...

Davno su prošla vremena kad su na predratnim bečkim pločnicima nicali fudbaleri najviše klase. Vundertim Huga Majsla sa Sindelarom, Sestom, Šalom, Smistikom, Bicanom i braćom Vagner daleka je i slavna istorija austrijskog fudbala - polufinale u Musolinijevoj Italiji 1934. Davno beše i ’54, Mundijal u Švajcarskoj. Hanapi, Hapel, Probst, Kerner, Ocvirk... Treće mesto, najveći uspeh. I dalje su bili premijum sorta, svetski format. A onda strahovit pad u narednim decenijama. S kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih poslednji „primerci“ originalne dunavske škole otelotvorerni najpre u likovima Hansija Krankla, Herberta Prohaske i Kurta Jare. Posle još samo mrvice one klase u Toniju Polsteru i Endiju Hercegu. I - kraj.

Provalija duboka nekoliko decenija.

Izabrane vesti

Sistematsko survavanje ugleda jedne od najfudbalskijih nacija Evrope prekinuto je kada se nacionalni tim 2008. godine plasirao na prvi EURO u svojoj istoriji, odnosno na prvo veliko takmičenje od kraja devedesetih. Mundijale i dalje „vešto“ izbegavaju - od Francuske 1998 - ali nakon što su u istu zemlju otišli pre pet godina na još jedno EP konačno su pokazali da se bude iz dubokog sna. Da po svaku cenu žele da odmaknu od taloga evropskog reprezentativnog fudbala i postanu selekcija za respekt i u ova moderna vremena.

(1,73) Austrija (3,50) Makedonija (5,30)

Nekada im talenta nije manjkalo. Štaviše, pre će biti da je prelivalo. Beše da su po dva ili tri Austrijanca igrala za reprezentacije Evrope i sveta... Situacija je godinama unazad značajno drukčija i tamošnje fudbalske glavešine ne libe se da to priznaju. Što je još važnije, shvatili su to na vreme. Naturalizovati? Nikakav problem. Asimilovati? Još manji.

I evo, na Austrijance ponovo možemo da gledamo kao na ozbiljnu i iznad svega zanimljivu selekciju.

Ovo važi posebno za nas sa ovih prostora, jer Austrija bi na predstojećem Evropskom šampionatu u startnoj postavi mogla da ima čak trojicu Srba - Aleksandra Dragovića, Marka Arnautovića i Sašu Kalajdžića.

Aktuelni sastav predvodi nova velika zvezda Real Madrida David Alaba (otac Nigerijac, majka sa Filipina); tu su još tamnoputi Karim Onisivo i Valentino Lazaro; golman Pavao Pervan rođen je u Livnu (Bosna i Hercegovina), a nekoliko momaka, poreklom Nemaca, pametno je procenilo da će do velike reprezentativne scene lakše s komšijskom selekcijom.

Saberi-oduzimi, to vam je današnja Austrija. Nije top klasa. Nije ni A kategorija, reći će mnogi, ali da bi moglo da bude zanimljivo gledati ih - i te kako bi moglo.

Austrijanci su nekada davno, početkom prošlog veka, učinili Nemce fudbalu. Situacija se izokrenula – poslednih decenija oni se ugledaju i “prepisuju” od Nemaca. Od stila igre do fudbalske filozofije. Otud na čelu njihovog najboljeg kluba Salcburga čak petorica nemačkih stručnjaka poslednjih godina; otuda i Franko Foda kao selektor.

Austrija ispada u grupi - kvota 2,70

Foda nije mnogo poznat van granica Austrije. Ime je stekao vodeći Šturm u dva mandata. Sa tim timom iz Graca uzeo je austrijsku Bundesligu 2011. i tamošnji kup 2010. To su mu dva jedina trofeja u karijeri. Foda je iskusan stručnjak, ima 55 godina i pored toga što je Austrijance odveo na treći EURO u poslednjih 12 godina, obezbedio im je mesto u A diviziji Lige nacija. Od 2017. vodio je ovu reprezentaciju na 35 utakmica, zabeležio 21 pobedu, pet remija i devet poraza. Najčešće forsira formaciju 4-2-3-1, voli disciplinu u igri, ne prolagođava se protivniku.

Sa onim što ima u timu, utisak je, radi sasvim dobar posao.

Austrijanci na EURO stiži s puno očekivanja. Primarni cilj im je da prvi put prođu grupu, te da dođu do prvog trijumfa na završnom kontinentalnom turniru. Priliku za tako nešto imaće već u prvom kolu, pošto se sastaju sa Severnom Makedonijom. Protiv Ukrajinaca i Holanđana to će dosta teže ići, međutim verovanje u uspeh postoji.

Projektovana cena startnih 11 po Transfermarktu – 194.300.000 evra

Ono što brine Austrijance jeste loša forma. Taj krucijalni okršaj sa Makedoncima dočeluju bez postignutog pogotka u tri poslednja meča: Austrija – Danska 0:4; Engleska – Austrija 1:0, Austrija – Slovačka 0:0. Teši doduše to sasvim dobro izdanje na Vembliju...

U generalnoj probi protiv Slovaka Foda je igrao u formaciji 4-2-3-1. Danijel Bahman bio je njegov prvi izbor na golu u tom meču i nema sumnje da će 26-godišnji čuvar mreže Votforda početi protiv Makedonije. Iza Bahmana je vrlo dobra sezona u Votfordu s kojim se vratio u Premijer ligu i na 13 od ukupno 26 utakmica na kojima je branio sačuvao mrežu.

Trojica od četvorice u poslednjoj liniji (kada igraju u pomenutoj formaciji) trebalo bi da budu takozvana sigurica: bekovi Štefan Lajner i Andreas Ulmer, odnosno najbolji štoper ovog sastava Martin Hintereger. Za mesto uz centralnog beka Ajntrahta još se bore i smenjuju Filip Linhart i novi fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Dragović.

Odbrana svakako nije najjači deo austrijskog tima – na poslednjih šest od sedam utakmica primili su gol; od dolaska Fode Austrija gotovo da u proseku prima gol po utakmici – a kada se konkretno govori o slaboj tački onda se prst uglavnom uperi kad levom beku Ulmeru. Ili bolje reći ka njegovoj poziciji, koja je definitivno deficitarna. Defanzivac Salcburga ima 35 godina i od njega nemaju boljeg. Naravno, David Alaba bio bi neprikosnoven na tom mestu, ali sjajni univerzalac preferira da igra u sredini, ili kao krilo.

Upravo zbog problema s tom pozicijom Franko Foda se često “prešalta” na 3-4-2-1. Sa trojicom klasičnih štopera i Alabom kao izuzetno ofanzivnim, takozvanim ving bekom.

U vezi je dosta kvaliteta. Uz Alabu, najveća zvezda je Marcel Zabicer, kapiten RB Lajpciga na koga su oko bacili mnogi veliki klubovi. I dok u klubu Zabicer igra uglavnom kao centralni vezni, u nacionalnom timu Foda ga gura visoko, iza špica, dok Alabi (kada je u srcu terena) pridodaje Ksavera Šlagera, iskusnog Julijana Baumgartlingera ili kao generalci Florijana Griliča. Sve veoma kvalitetni igrači, standardni u svojim klubovima u Bundesligi...

Na krilima ne bi trebalo da bude dileme - levo Kristof Baumgartner, desno Valentino Lazaro. Lazara se ste imali prilike da upoznate, dugo je već na sceni, igrao je i za Inter. A posebnu pažnju treba obratiti na mladog Baumgartnera iz Hofenhajma iza kog je veoma dobra sezona u klubu (devet golova i sedam asistencija) i iskazan ozbiljan potencijal.

A gde nego uz skakaonice? (©Reuters)A gde nego uz skakaonice? (©Reuters)

Ako je negde velika dilema za Fodu onda je to pozicija centarfora. Po zaslugama i imenu, dileme nema - Marko Arnautović. Ali 32-godišnji as ne blista u Kini i pitanje je da li će biti fit, pa onda i u kakvoj je formi. S druge strane tu je nadolazeći dvometraš Saša Kalajdžić, strelac 17 golova za Štutgart u tek završenoj sezoni Bundeslige.

Zbog ove dileme možda ne bi trebalo isključiti ni treću opciju: 4-1-3-2. Pogotovo ako znamo s kim Austrijanci igraju u prvoj utakmici. Totalna ofanziva protiv Makedonaca nikoga ne bi trebalo da iznenadi. U ovoj varijanti na teren bi mogli i Arnautović i Kalajdžić, iza bi bili Baumgartner, Zabicer i Alaba (kao klasično krilo), a kao “osigurač” Konrad Lajmer ili Florijan Grilič.

Na dve od pet utakmica u 2021. godini Foda je koristio baš ovaj sistem. Protiv Farskih Ostrva (3:1) i Škotske (2:2).

Zanimljivo da su Austrijanci do završnog turnira stigli između ostalog i preko Severne Makedonije. Dva puta su se sastali u grupi i oba puta Fodin tim je slavio dosta lako – 2:1 u Beču i 4:1 u Skoplju.

Kada govorimo o “dubini” sastava Austrijanci baš i ne mogu time da se pohvale. Štefan Poš je prosečan štoper s malo internacionalnog iskustva; Kristofer Trimel ima 34 godine i odličan prekid (defanziva mu nije jača strana), ali šansu će dobiti samo u slučaju Lajnerove povrede; Marko Fridl odigrao je tek tri utakmice za nacionalni tim.

Austrija prolazi grupu - kvota 1,40

Od vezista šansu će teško dočekati igrači poput Šefana Ilzankera (nije standardan u Ajntrahtu), Luisa Šauba (Lucern), Alesandra Šepfa (svi znamo kakva je sezona iza njegovog Šalkea)...

Za sam vrh napada ostaju još Karim Onisivo iz Majnca i Miči Gregorič iz Augzburga. Oba tima borila su se za opstanak u Nemačkoj, a njih dvojica ulazili sa klupe.

Austrijanci imaju dobar ambijent u svlačionici, ogromnu podršku tamošnjih medija i to je njihova velika snaga. Najveće zvezda David Alaba (osim što ima zahtev da ne igra levog beka) u potpunosti se podredio timu, Marcel Zabicer takođe. Arnautović je bitan zbog atmosfere. Nemaju pritisak i poručuju da se nikoga ne plaše.

Deluju kao fin “paket”.  

Ukoliko bi iz trećeg pokušaja uspeli da izađu iz grupe (recimo kao drugoplasirani, što ne bi bilo nerealno), projekcija kaže da bi Austrijanci išli na prvoplasiranog iz grupe A, a to će verovatno biti Italija.

Trojica Srba u timu, nova supezvezda Reala, jedan od najboljih igrača Bundeslige. Zvuči kao dobra kombinacija

Pa ko nema za koga da navija...

Možda Austrija nije loš izbor.


tagovi

Euro2020Austrijareprezentacija Austrije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara