Ilustracija (©Shutterstock, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©AFP)

Obračun velikana u Medeljinu

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.03.21. | 23:10

Atletiko Nasional dočekuje Junior iz Barankilje u okviru šampionata Kolumbije

Posle Klasiko Valjekuakana, jednog od najvećih i najvatrenijih rivaliteta na tlu Južne Amerike, koji je otvorio 12. kolo kolumbijske Kategorije A, očekuje nas još jedan duel dva stara poznanika u okviru velikih sedam (G7). Noćas (02.00) na stadionu Atanasio Žirardot u Medeljinu, Atletiko Nasional dočekuje Junior iz Barankilje.

Zeleni tim iz Medeljina donosi vrlo bitnu pobedu od 2:0 koju je ostvario na gostovanju protiv paragvajskog Guaranija u okviru druge runde kvalifikacija za Kopa Libertadores. Golovima Harlana Barere u 22. i Brajana Rovira. duboko u nadoknadi vremena, Nasional je stekao pozamašnu zalihu pred revanš 19. marta kod kuće.

Izabrane vesti

Zeleni su na pomenutom susretu u Asunsionu prekinuli jedan crni niz. Naime, gol koji je postigao Brajan Rovira, osam minuta po isteku 90, bio je prvi iz slobodnog udarca za Atletiko posle 655 dana, tačnije još od 26. maja 2019. godine, kada je Danijel Bokanegra Nasionalu doneo minimalnu pobedu protiv Deportivo Kalija, upravo preciznim udarcem iz slobodnjaka.

02.00: (2,15) Atletiko Nasional (3,10) Junior (3,40)

Međutim, gust i težak raspored koji očekuje ekipu kostarikanskog stručnjaka Alehandra Gimaraisa, primoraće ga na određene rotacije u postavi kako bi izbegao evetualne povrede igrača pred veoma bitne duele, prvenstveno za revanš kvalifikacionog kola koji je na programu već za četiri dana. Ali, i za mega okršaj sa Miljonariosom u okviru 13. runde, kao i gradski klasik protiv Independijentea koji očekuje Zelene krajem meseca.

Iz tog razloga Gimarais za noćašnji duel među startnih 11 neće uvrstiti Emanuela Oliveiru, standardnog centralnog beka argentinskog porekla. Na spisku, zbog povrede, neće se naći ni ime Aleksa Kastra, ali se očekuje povratak na teren Andreasa Andrade, koji je pretrpeo povredu mišića desne noge na meču 9. kola protiv Atletiko Bukaramange. Džeferson Duke bi trebalo od starta da zauzme najistureniju poziciju u napadu ekipe, iako je zaigrao tek u finišu meča protiv Guaranija, gde će mu društvo praviti već pominjani Harlan Barera, inače prvi strelac ekipe u dosadašnjem delu šampionata sa šest postignutih golova.

Pored ovog napadačkog dvojca, očekuje se i treća opcija u navali, koju bi trebao da po desnoj strani zauzme mladi Tomas Anhel (18), koji je svoj debitantski pogodak za prvi tim postigao u prethodnom kolu, već u prvom minutu susreta na gostovanju Agilas Doradosa.

Tim Ajkula iz Barankilje na Atanasio Žirardot, takođe, dolazi sa vidnim samopouzdanjem, posle trijumfa na gostovanju u Karakasu, protiv istoimene ekipe u okviru druge runde kvalifikacija za Kopa Libertadores. Junior je u Venecueli, posle vođstva domaće ekipe na poluvremenu, uspeo da preokrene rezultat u svoju korist golovima Migela Anhela Borhe u 69. i Viljera Dita u drugom minutu nadoknade.

Luis Perea, stručnjak za kormilom Juniora, za predstojeći meč će takođe da napravi par rotacija u ekipi. Za početak u početnih 11 vratiće se Teofilo Gutijerez, koji za duel u Karakasu nije bio u protokolu. Međutim, iskusni argentinski vezista Fabijan Sambueza nalazi se u samoizolaciji i neće biti deo ekipe bar u naredna tri meča, pošto je imao pozitivan test na COVID-19 pre meča u kvalifikacijama za Kopa Libertadores.

Obe ekipe igraju promenljivo ove sezone. Atletiko Nasional je uspeo da sakupi 18 bodova iz 10 odigranih utakmica i nalazi se na sedmoj poziciji. Gimaraisovi momci doživeli su i dva poraza, oba na strani protiv Bukaramange i La Ekidada, ali su zato na svom stadionu neporaženi. Kod kuće su zabeležili četiri trijumfa i remi 2:2 u derbiju sa Amerikom iz Kalija.

Junior, za razliku od svog noćašnjeg domaćina, ima odigran duel više, pa se tako posle 11 rundi nalazi na devetom mestu, ali sa samo bodom manje od Nasionala. Ajkulama ove sezone ne ide baš najbolje na gostovanjima, gde su uspeli da ostvare tek jednu pobedu, još u drugom kolu prvenstva, protiv Onse Kaldasa, i izvuku remi 2:2 u Envigadu protiv istoimene ekipe.

Što se tiče međusobnih duela ovih ekipa, koji se odigravaju još od 1948. godine i prvog profesionalnog prvenstva Kolumbije, sastali su 214 puta, od toga Nasionalu je pripalo 87 duela, dok je Junior ostvario 62 trijumfa, a 65 puta susret je završen bez pobednika.

Međutim, poslednjih godina statistika je na strani Ajkula iz Barankilje, koje su na prethodnih sedam međusobnih susreta neporažene, uz ostvarene tri pobede i četiri remija. Poslednji put kada je Zeleni tim iz Medeljina slavio bilo je to 22. oktobra 2018, minimalnim rezultatom upravo na noćašnjem bojnom polju Atanasio Žirardota.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – 12. KOLO

Petak

Deportivo Kali - Amerika Kali 0:2 (0:1)

/Ramos 10pen, 55/

Ekidad - Envigado 3:1 (3:1)

/Erazo 14, 36pen, Duarte 45 - Duran 42/

Subota

Tolima - Jaguares de Kordoba 3:2 (1:1)

/Narvaez 45, Moskera 60pen, Orosko 90 - Sosa 19, Bueno 70/

Deportivo Pasto - Alijansa Petrolera 1:0 (1:0)

/Kamargo 41/

Nedelja

Patriotas - Miljonarios 0:2 (0:2)

/Uribe 7, Guera 20/

23.35: (2,60) Aguilas Doradas (2,90) Independijente Medeljin (2,85)

Ponedeljak

02.00: (2,15) Atletiko Nasional (3,10) Junior (3,40)

Utorak

02.00: (2,30) Bukaramanga (3,00) Onse Kaldas (3,20)

Sreda

02.00: () Deportivo Pereira () Bojaka Čiko ()

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbija 1Atletiko NasionalJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara