Radost igrača USV Herkulesa (©AFP)
Radost igrača USV Herkulesa (©AFP)

Od Engleske do Argentine svaki ljubitelj fudbala zna to amatersko ime

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.01.24. | 13:17

Holandski četvrtoligaš USV Herkules, dželat Ajaksa, igra ovog četvrtka sa Kamburom za plasman u četvrtfinale Kupa. Trener gostuje po sportskim emisijama, igrači ne plaćaju račune po Španiji...

Pre mesec dana, Herkules se pravo niotkuda proslavio u Holandiji. Četvrtoligaš je uspeo da izbaci veliki Ajaks iz Kupa savladavši ga sa 3:2 u Galgenvardu, sa dva gola Tima Pitersa i jednim pogotkom Matsa Grotenbrega. Ovog četvrtka dželat Amsterdamersa ima priliku da nastavi bajku, jer se sa Kamburom bori za mesto u četvrtfinalu.

U svakom slučaju, bilo je mnogo senzacija u KNVB Bekeru u poslednje dve sezone. Prošle godine je Spakenburg uspeo da stigne u polufinale Kupa, a ove svakako nije isključeno da će to ponovo da pođe zarukom nekom amaterskom klubu. Kvik Bojsi su za dlaku propustili mesto u četvrtfinalu pošto su eliminisani penalima u Alkmaru, ali pored Herkulesa, AFC još učestvuje na turniru i očekuje ga borba u Arnemu sa Viteseom.

Izabrane vesti

Kao i pre mesec dana, Herkules će ponovo da igra meč u Utrehtu, ali ne na glavnom terenu, već u sportskom kompleksu koji koristi mladi tim Domstedlingena. To je dobra vest za Herkules, jer na Galgenvardu je veštačka trava, koja je omiljena podloga Frizijaca.

21.00: (5,20) USV Herkules (4,40) Kambur (1,48)

Trener Herkulesa Rene van der Koj je pozitivan u pogledu šansi svog tima.

"Svakako smo mogli da imamo između 10 i 15 hiljada ljudi na tribinama, ali Utreht nije mislio da je to dobro za teren u Galgenvardu. Sada možemo da računamo na podršku oko 1.100 navijača u sportskom kompleksu i lepo je što igramo na travnatom terenu", rekao je trener četvrtoligaša.

Bajka o Herkulesu proširila se svetom posle tog nezaboravnog 21. decembra. Od Engleske do Argentine, poniženje giganta Ajaksa od strane amatera je bilo vest. Trener van der Koj nije mogao da se odbrani od poziva za brojna medijska gostovanja poslednjih nedelja. Tako je bio gost u svim sportskim emisijama.

Posle senzacije protiv Ajaksa, Tim Piters je postao poznati, ako je verovati određenim medijima, ima brojne ponude za nastavak karijere. U međuvremenu, Herkules je bio u Španiji na zimskim pripremama, gde je uživao poštovanje među ugostiteljima i njegovi igrači često nisu morali da plaćaju račune.

U toj atmosferi euforije i medijske pažnje, Herkules je prošle nedelje morao da se vrati ligaškim obavezama protiv Kamponga. Ishod 2:2 je razočarao momke iz Utrehta, koji su ostali na 10. mestu na tabeli četvrtog holandskog ranga. Sada im ostaje da se prešaltaju na Kup i okršaj sa Kamburom, koji je petoplasiran u drugoj ligi.

Na sajtu Kambura, kormilar Henk de Jong je istakao da uživao u Herkulesovom meču protiv Ajaksa.

"Odmah da se razumemo. Ono što su tamo postigli je zaista impresivno. Možda je najposebnije to što to nije bila ukradena pobeda, već veoma zaslužena. Imali su čak i nekoliko šansi da stignu do 3:0. Zato neće biti potcenjivanja".

Herkules će izvesno imati podršku od 1.000 pristalica. Svi oni, a verovatno i ljubitelji fudbala širom sveta, nadaće se još jednoj nezaboravnoj večeri u režiji amaterskog kluba.

KUP HOLANDIJE - OSMINA FINALA

Utorak

Ekscelzior Maslujs - Den Hag 1:2 (1:0)

Ekscelzior - Groningen 0:2 (0:0)

AZ Alkmar - Kvik Bojs 3:3 (0:0) *penalima 4:2

Sreda

NEC - Go Ahed 2:1 (1:0)

Almere Siti - Fortuna Sitard 1:2 (0:2)

Četvrtak

18.45: (1,30) Vitese (5,80) AFC (9,00)

21.00: (5,20) USV Herkules (4,40) Kambur (1,48)

Sreda 24.01.

Fajenord - PSV

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup HolandijeHerkules Utrehtkambur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara