Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Odjeci prve Zvezdine provere: Konačno strast na licu Pavkova, bekovi demonstrirali evropski nivo

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.01.21. | 10:12

Možda je srpski šampion previše dobro delovao za prvu proveru

Ima tome dve godine, kada je jedan od organizatora Zvezdinih priprema u Turskoj, malo u šali, više u zbilji doslovce rekao bivšem strategu kluba sa Marakane Vladanu Milojeviću:

Izabrane vesti

„Znaš Miloje, sve pobeđujete u prijateljskim utakmicama, bilo bi dobro da malo spustite ručnu, niko neće da igra sa vama, jer taktički odlično izgledate za pripremni period, imaću problem da vam nađem rivala“.

Crvena zvezda je taj pripremni standard, koji ne mora ništa da znači zadržala i u eri Dejana Stankovića. Crveno-beli predstavljau babaroge za većinu rivala u Antaliji, što se videlo i u premijeri protiv poljskog Slaska. Četvrtoplasirani tim Ekstraklase dao je mogućnost Dejanu Stankoviću da izmeri tim u utakmici sa mnogo jačim intenzitetom nego u Superligi Srbije. Daleko od toga da je Slask ozbiljan reper, jer se Crvena zvezda priprema za Milan, ali teško da su Poljaci slabiji od Čukaričkog, ili TSC-a, timova koji apliciraju na vrh Superlige. I mogu da pruže dobar otpor trostrukom uzastopnom šampionu naše zemlje.

Crveno-beli su u prvoj pripremnoj utakmici na turskoj obali delovali dobro, čak odlično uzimajući u obzir da je tim daleko od tražene takmičarske forme (4:0). Mogla je pobeda nad Slaskom da bude i ubedljivija, ali navijači srpskog velikana i onako su se dobro zagrejali i polili kofom optimizma. Jer jasno su se nacrtali sistemi Dejana Stankovića, način na koji želi da igra mladi stručnjak i dominira protiv rivala u Srbiji. Izuzev prvih 10 minuta crveno-beli su imali apsolutnu kontrolu dešavanja na terenu. Kada god su izlazili u visok presing – rival je bio u problemu. Štoperski tandem Pankov-Degenek skoro da nije napravio grešku, Mirko Ivanić je bio mirođija u svakom napadu, rušivši talentom agresiju Poljaka. Normalno je što će navijači apostrofirati bravure kolektivne igre kod drugog i trećeg pogotka na meču, koje je spretnim reakcijama nagradio prvi napadač tima Dijego Falčineli.

Ali nešto drugo je upalo u oko. Konačno je bilo strasti u igri Milana Pavkova. Uzorak je mali, ali junak pobede nad Liverpulom, napadač koga sve strukture na Marakani pokušavaju da probude iz hibernacije, proslavio je pogodak kao da je u pitanju takmičarski meč. Sa stisnutom pesnicom i vrlo emotivnom grimasom na licu. Pokazao je da mu je stalo da se bori za mesto pod suncem i minutažu kod Dejana Stankovića.

Projekat Pavkov se odgovornima sa Marakane izmigoljio iz ruku. Posle holivudskog sna, zatim i neodlaska u Kinu, pre toga ponude od četiri miliona evra iz Bordoa, snažni centarfor se pretvorio u tinejdžera visokog intelektualnog kapaciteta koji kuburi sa lošim ocenama i lenjošću. Nad glavom su mu bili svi. I roditelji, i nadređeni, i tetka iz provincije, i govorili mu o deci iz komšiluka koji postižu bolje rezultate. Ali Pavkov je odbijao da prizna da prvo mora da pomogne sam sebi, kako bi mu drugi pomogli.

Tokom 2020. godine, dakle za 12 meseci, Milan Pavkov je postigao samo dva takmučarska gola. Bilo je tu i povreda, ali i nepodnošljive ravnodušnosti kada je u pitanju dres Crvene zvezde, nezainteresovanosti za sopstvenu sudbinu, klasičnih stelt partija.

„Imao sam nedavno razgovor sa Pavkovom, rekao sam mu da ne sme da se ponaša kao penzioner, jer ima 26 godina. Mi i dalje verujemo u njega“, rekao je nedavno Zvezdan Terzić.

Biće važno da Dejan Stanković podigne Milana Pavkova na potreban nivo, jer crveno-beli nemaju ni sredstava, ni mogućnosti da dovode alternativu Falčineliju usput čekaju da poraste najveći klupski projekat Marko Lazetić. Uzimajući u obzir broj stranaca i ograničenje u domaćem takmičenju, Milan Pavkov, projektovan kao drugi špic, imaće ozbiljnu minutažu u Superligi. I na tom nivou morao bi da dominira. Slask je samo nagoveštaj. Dobar nagoveštaj.

Crveno-beli se akcije protiv Slaska završavali sa velikim brojem igrača u protivničkom šesnestercu. Med je pokupio Dijego Falčineli, što je posao napadača, ali konstantnost i evropski nivo su stalno proizvodili bekovi Milan Gajić i Milan Rodić. Bivši član Bordoa je asistirao kod drugog gola, zatim učestvovao u akciji koja je na kraju okončana sjajnim centaršutem Rodića za Falčinelija. Pored toga Rodić je u tri navrata napravio višak.

Pokazao je još jednom iskusni defanzivac kada je potpuno fit, zdrav, odmoran i zalečen, da je najbolja opcija koju Crvena zvezda može da dobije. Teško da bi neki bek sa srpskim pasošem bio kadar da ga dostojno zameni, računajući i Rodićev defanzivni doprinos. Crveno-beli nisu želeli da angažuju drugog levog beka, što znači da će Dejan Stanković morati da gleda u nebo i moli se za zdravlje Milana Rodića.

Na drugoj strani Milan Gajić u slučaju da nastavi putem napretka biće još jedan master rad Dejana Stankovića. Značajno je podigao Stanković bivšeg omladinskog reprezentativca Srbije, sklonio ga iz društva pojedinaca iz novozelandske generacije koji su udarili u plafon karijere. Deluje da Gajić može još da raste.

I još nešto. Dejan Stanković je počeo da uigrava najjači tim. Ne računajući novajliju Bakajoka i možda Milunovića (ostao na klupi), crveno-beli su duel sa Slaskom počeli sa onim najboljim što imaju u ovom trenutku.

Pitanje je kako će sve to izgledati kada prođe prelazni rok. Čeka se oporavak Kataija i dolazak još jednog igrača finih tehničkih karakteristika. Pogađete reč je o Filipu Falku.


tagovi

Dejan StankovićMilan PavkovMilan Rodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara