Kemar Ruf (©Reuters)
Kemar Ruf (©Reuters)

Old Firm – više od igre: Rendžers postaje noćna mora za Seltik, ali nema više Džerarda

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.02.22. | 11:09

Premijer liga Škotske: Oba velikana iz Glazgova neće moći da računaju na dvojicu najboljih strelaca – Japanca Kjoga Furuhašija i Kolumbijca Alfreda Morelosa. Aron Remzi će još sačekati na debi u dresu Policajaca. Promo kvota u Mozzartu na trijumf domaćina – 2,40

Praznik u Glazgovu – bitka za Škotsku na Seltik parku (20.45) u derbiju 22. kola Premijer lige. Popularni Old Firm, uvek je više od igre. Nije to samo sudar na terenu dva najuspešnija škotska kluba koji zajedno imaju 106 titula prvaka (Rendžers 55, a Seltik 51), već je njihovo rivalstvo duboko usađeno u kulturu ove države, dela Velike Britanije. Pristalice ova dva kluba dele različite političke i verske poglede. Živi se za pobedu protiv ljutog rivala, mrzi se podjednako protivnik kao što se voli svoj klub.

Prekinuo je Rendžers prošle sezone devetogodišnju dominaciju Seltika u Premijer ligi Škotske, sa Stivenom Džerardom otrgao mu je naslov prvaka i vratio ga na Ajbroks park. Bajci sa Liverpulovom legendom na klupi došao je kraj. Stivi Dži prihvatio je poziv Aston Vile i Rendžers je izgubio glavnog aduta – čoveka koji je postao specijalista za Old Firm.

Izabrane vesti

Uterao je Rendžers sa Džerardom strah u kosti Seltiku, tukao je najvećeg rivala gde je stigao i preuzeo je primat u Old Firmu. Upražnjenu klupu odlučio je da popuni na sličan način kao kada je „povukao“ Stivija Džija iz Liverpula – angažovao je još jedno veliko ime bez velikog trenerskog iskustva. Najvažniji posao Rendžers je poverio Holanđaninu, nekadašnjem igraču kluba sa Ajbroksa, Đovaniju van Bronhorstu.

20.45: (2,40) Seltik (3,25) Rendžers (3,05)

Uspeo je Holanđanin da sačuva delimično bodovnu prednost, dobar deo plusa istopljen je u poslednje tri runde kada su Policajci remizirali sa Aberdinom i Ros Kauntijem. Seltik je pod komandom Australijanca Andža Postekoglua ušao u seriju od četiri pobede u Premijeršipu i pred novi Old Firm kreirana je situacija da pobednik nosi sve. Prvo mesto je na talonu: Kelti ga trijumfom preuzimaju, dok Policajci mogu da igraju i na kartu remija.

U Seltiku je oformljena japanska kolonija, a iz kvarteta Hatate – Ideguči – Furuhaši – Maeda najvažniji za igru i rezultate Kelta je nekadašnji igrač Visel Kobea. Kjogo Furuhaši prvi je strelac Seltika u Premijer ligi Škotske sa osam golova. Međutim, njega zbog povreda neće biti večeras na Seltik parku.

Kvota u Mozzartu da će na meču Seltik – Rendžers da bude 3+ je 1,90.

Domaćin bi mogao za Old Firm da računa na Dejzena Maedu i Kaluma Mekgregora. Japanac bi mogao da se vrati u tim iako je u utorak igrao za svoju reprezentacijama u azijskim kvalifikacijama za Mundijal u Japanu. Mekregor se vratio na treninge posle povrede lica. Postegoglu će verovatno da ostane bez zemljaka Toma Rogića koji je igrao za Ozije protiv Omana u kvalifiakcijama za Mundijal. Nir Biton je suspendovan jer je isključen u poslednjem meču protiv Dandi junajteda. Seltik će biti lišen usluga i Jusukea Idegučija, Dejvida Tarnbla i Albijana Ajetija.

Pred veliki duel na Seltik parku, Rendžers je na pozajmicu doveo nekadašnjeg asa Arsenala Arona Remzija koji se nije snašao u Juvetntusu u prethodnih godinu i po. Međutim, Velšanina neće biti u timu jer se pridružio novim saigračima tek pre dva dana. Debi u Old Firmu mogao bi da upiše Amad Dijalo, koji je u Renžers stigao iz Mančester junajteda na pozajmicu i u prvom nastupu je upisao prvenac. Van stroja za goste je i dalje Šveđanin Filip Helander, dok je Nigerijac Leon Balogun opet u konkurenciji za tim. Nedostaje najbolji igrač, Kolumbijac Alfredo Morelos koji je sa svojom reprzentacijom bio učesnik kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Seltik je bez pobede u šest poslednjh mečeva protiv Rendžersa (pet poraza i remi), što je najduži sušni period još do marta 2000. godine. Ovo će biti prvi ligaški duel Van Bronkhorsta u Old Firmu. Nijedan od prethdnih četiri debitanata na kormilima Rendžersa nije dobio u premijernom duelu protiv ljutog rivala. Rendžers ima tri vezane pobede protiv zeleno-belih, a dva puta plavo-beli nisu primili gol.

U prvom delu šampionata, Rendžers je slavio protiv Seltika na Ajbroksu sa 1:0 golom Fiilpa Helandera u 66. minutu na asistenciju Barišića.

PREMIJER LIGA ŠKOTSKE – 22. KOLO

Utorak

Dandi junajted – Dandi 0:0

Hibernijan – Harts 0:0

Livingston – Sent Džonston 1:2 (1:1)

/Anderson – Hendri 11, Kraford 90/

Ros Kaunti – Aberdin 1:1 (0:0)

/Kalahan 53 – Hajs 48/

Sent Miren – Madervel 1:1 (0:0)

/Gogić 81 – Tirni 90+2/

Sreda

20.45: (2,40) Seltik (3,25) Rendžers (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska Premijer ligaŠkotskaŠkotska 1SeltikRendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara