Omri Glazer (©Star Sport)
Omri Glazer (©Star Sport)

Omri Glazer, čovek koji drži ključeve Zvezdinog evropskog proleća

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.11.23. | 16:31

Od raspoloženja Zvezdinog golmana možda zavisi ishod evropskog “finala” u Bernu

Odbrana – nestabilna. Napad – varljiv vreme. Povremeno neprimetan i blag, povremeno uraganski nastrojen. Srednji red – identično kao ofanzivni deo tima srpskog šampiona. Samo je u neobičnoj sezoni Crvene zvezde pod Barakom Baharom konstanta, bar u Ligi šampiona, bio izraelski čuvar mreže Omri Glazer. Nije dobro kada finalni meč, bar kada je reč o evropskim ambicijama, čekate gledajući u čuvara mreže, ali je jasno da bivši član Hapoel Ber Ševe može da bude garancija uspeha na veštačkoj travi Vankdorfa. Kao nekada Milan Borjan.

Postoji i deo misterije kada je reč o kompletnom učinku Borjanovog naslednika u prvom inostranom mandatu. Kao po navici, kada je reč o mečevima Mozzart Bet Superlige, primao je golove iz prvog, ujedno i poslednjeg šuta rivala ka njegovom golu. Pokazivao je i neke slabosti, kao što je pokrivanje daljeg ugla, kada šuter sa ozbiljne distance otvori stopalo. Primera radi, tako su ga savladali Nešković iz Voždovca, Jovanović iz Novog Pazara, Gluščević iz Radničkog iz Kragujevca, Tomašević iz surduličkog Radnika. Tu Omrijevu Ahilovu petu gađali su savršeno Rodri na Etihadu I Ćavi Simons u Beogradu (mada se kod oba gola odgovornost golmana svodi na promile), verovatno pod uticajem savšenog skautinga Pepa Gvardiole i Marka Rozea.

Izabrane vesti

Kada taj mali deo ostavimo po strani, dobićemo herojska izdanja Omrija Glazera u mečevima prenošenim od Japana do Argentine. I opet, dolazimo do onog “kao nekada Milan Borjan”. Zvezdin letošnji pridošlica bio je istinski superheroj na Etihadu. Na kraju je sakupio rekordnih 13 odbrana, od čega šest – pa možemo da kažemo – vanserijskih. Unutar 16 metara. Bio je sublimacija Spajdermena i Robokapa, koji je leteo od jedne do druge stative i sprečio sigurne golove Erlinga Halanda, Rodrija i Fila Fodena. Verovatno je u tih 45 minuta golmanskog savršenstva Omri Glazer višestruko sebi podigao cenu, i dao mogućnost srpskom šampionu da na poluvremenu sanja najveću pobedu u 21. veku. Pretvorio je gol, odnosno površinu od preko 20 kvadratnih metara, u kutiju šibica. To je bio zaštitni znak nekada najboljeg rukometnog golmana na svetu Arpada Šterbika.

Na kraju je kiksirao, ali je postao lider među golmanima Lige šampiona s najviše odbrana. Tu se nalazi i danas. Najviše zaslugom još jednog odličnog izdanja protiv Red Bul Lajpciga u Nemačkoj. I tada je, u trenucima Zvezdine plašljivosti i omađijanosti presingom Bikova, vadio na čudotvoran način šuteve Lukebe i Poulsena. Na kraju je imao sedam odbrana. Nešto skormniji je bio u Beogradu, pošto je stigao do dve intervencije. Ali onaj trenutak kada je usamljenom Opendi uzeo loptu ima vrednost postignutog gola.

Crvena zvezda u Švajcarskoj igra protiv rivala sličnog kvaliteta. Ali tim Baraka Bahara ima ozbiljne defanzivne probleme, oslikane u činjenici da je na svakoj od osam prethodnih utakmica primila gol. I da je prethodni “klin šit” ostvaren u ne baš referentnom susretu s trećeligašem Trajalom.

Mančester Siti i Lajpcig su kombinovano šutirali u gol Omrija Glazera 26 puta. Kada tome dodamo da Jang Bojs voli da igra unapred, prilično rizično, na veštačkoj travi u Bernu, jasno je da će snažni Izraelac biti na ozbiljnom iskušenju. I da će u jednom intervalu meča morati da se pojavi kao Zvezdin spasilac. Baš kao Milan Borjan pre četiri leta na istom mestu. Tada je pri minimalnom vođstvu Jangera odbranio šut Fasnahta sa 16 metara koji je išao “u devedeset”.

Imaće zanimljvog rivala Omri Glazer na drugoj strani terena. Odličan učinak u dosadašnjem delu Lige šampiona ostavio je i čuvar mreže najboljeg tima Švajcarske Antoni Račopi. On je u Beogradu, i pored nestabilnog izdanja Crvene zvezde, skupio sedam odbrana. Računajući i onu bravura kada je štiklu Endijajea skrenuo u korner. Na kraju je platio ceh omiljene pozicije Osmana Bukarija – mrtvog ugla.

U dvomeču protiv Mančester Sitija Račopi je skupio 16 intervencija.

UČINAK OMRIJA GLAZERA U LIGI ŠAMPIONA

Mančester Siti: 13 odbrana, 3 primljena gola

Jang Bojs: 4 odbrane, 2 primljena gola

Lajpcig: 7 odbrana, 3 primljena gola

Lajpcig: 2 odbrane, 2 primljena gola

UKUPNO: 26 odbrana, 10 primljenih golova



tagovi

Omri GlazerFK Crvena zvezdaLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara