Oskar Kardozo i Roke Santa Kruz (©AFP)
Oskar Kardozo i Roke Santa Kruz (©AFP)

Oskar Kardozo i Roke Santa Kruz brane krunu u državi u kojoj je devet od 12 timova iz glavnog grada

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.01.24. | 18:30

Ovog petka startuje paragvajska Apertura duelom Sportivo Amelijana i Nasionala, koji je kandidat za tron iz senke. Glavni favoriti branilac titule Libertad, zatim Olimpija, Sero Portenjo i Gvarani

Paragvaj, država u senci "razmetljivih" komšija. Zemlja Gvarani indijanaca, šuma, reka i veličanstvenih vodopada. Nalazi se na geografskom prelazu iz južnog u severni deo Zelenog kontinenta, a zbog svoje centralne lokacije u Južnoj Americi, ponekad se naziva i Srcem Amerike. Reka Paragvaj po kome je ova država i dobila ime, deli zemlju na dva dela: severozapadnu, ravniju oblast, ali i retko naseljenu, dok je istok reljefno raznolikiji, ali i neuporedivo naseljeniji u kome živi preko 95 posto stanovništva.

Kao i gotovo svaka južnoamerička država, i Paragvaj je prošao kroz sopstveno mračno doba pod vladavinom diktatora Alfreda Stresnera, ali danas ova zemlja postaje sve otvorenije mesto. Broj stanovnika kreće se približno oko 6.700.000 miliona, a glavni i najveći grad je Asunsion u kojem živi oko 500.000 stanovnika, dok se u njegovom širem području ta cifra se penje i preko 1.900.000 miliona ljudi, što je čak 30 odsto od ukupnog broja stanovnika u ovoj državi.

Izabrane vesti

Što se tiče najvažnije sporedne stvarni na svetu, fudbal je u Paragvaj stigao 1901. гodine, kada je Holanđanin po imenu Vilijam Pats posle putovanja kroz Argentinu, svratio i u susednu državu, donoseći ispod ruke prvu fudbalsku loptu u Asunsion. Igra je prihvaćena sa velikim oduševljenjem, a ubrzo su počela da se rađaju i fudbalska društva. Velikim i brzim napretkom, samo pet godina kasnije, 1906. formirana je Fudbalska asocijacija Paragvaja, a iste je održano i prvo nacionalno prvenstvo.

Od tada Paragvaj je ukupno proglašavao fudbalskog prvaka u 129 navrata, a daleko ispred ostalih po broju trofeja izdvajaju se dva najveća i najpopularnija kluba u državi, Olimpija sa 46 i Sero Portenjo sa 34 šampionske titule. Sa dvostrukim brojem trofeja tu su još Libertad sa 24 i Gvarani sa 11, a prvi ispod crte dvocifrenog učinka sa devet titula nalazi se Nasional, inače matični klub legendarnog golgetera Arsenija Erika.

22.00: (2,70) Sportivo Amelijano (3,15) Nasional (2,55)

Najjači šampionati Južne Amerike, brazilski i argentinski, nisu još počeli, a prvenstvo Kolumbije, takođe startuje ove noći. Zanimljiva činjenica je da se trenutno paragvajska Primera rangira kao četvrta po uspešnosti na kontinentu. Kao i većina šampionata u ostalim državama Latinske Amerike koji u toku jedne kalendarske godina imaju dva prvenstva, Aperturu i Klausuru, ni Paragvaj nije izuzetak, s tim što je to ovde najkasnije zaživelo, tek od 2008. godine, što znači da noćas počinje 17. izdanje Aperture, a 90. po redu profesionalno prvenstvo ove države.

I ove kao i prethodne sezone, najjača divizija paragvajskog fudbala sadržaće 12 klubova, od kojih je čak devet sa teritorije grada Asunsiona, jedan od njih je iz šireg područja prestonice, opet kao zaseban grad, dok su isto tako samo dva kluba iz unutrašnjosti. Najudaljeniji član elitnog društva je novopridošli klub Dos de Majo iliti Drugi Maj iz grada Pedro Huan Kabaljero koji se nalazi u Depertamentu Amambaj, udaljenom 460 kilometara od nacionalne prestonice. Obe titule iz minule sezone brani Libertad, prvak Aperture Klausure za 2023. godinu. Društvo najjačih napustili su Gvairenja i Resistensija.

Favorite za titulu i ovoga puta treba tražiti među četiri najveća prestonička kluba Olimpije, Sero Portenja, Libertada i Gvaranija. Naravno, između ovih ekipa treba očekivati i žestoke sukobe, a pojedini od njih su godinama prerasli u velika rivalstva poput paragvajskog Nacionalnog Klasika između Olimpije i Sera, kao i prestoničkog Klasika između Gvaranija i Libertada, a postoje i drugi mnogobrojni derbiji među ovim velikanima poput Crno-belog Klasika (Olimpija - Libertad), Klasiko Bario Obrero (Sero - Nasional), Klasiko Anjeho iliti Najstariji Klasiko (Olimpija - Guarani), ali i mnogi drugi.

Branilac oba trofeja iz protekle sezone Libertad, i ovoga puta imaće najveće ambicije u novoj sezoni nacionalnog prvenstva, kao i u Kopa Libertadores, gde su ostvarili direktnu kvalifikaciju u grupnu fazu. Za kormilom Oslobodioca i dalje se nalazi argentinski stručnjak Danijel Oskar Garnero koji je sa ovim timom prošle godine pored osvojenih trofeja u ligi stigao i do pehara u Kupu Paragvaja. Za vreme dosadašnjeg prelaznog roka Libertad je povukao promišljene poteze, i bez ikakve nadoknade doveo nekoliko pojačanja. Iz argentinskog Platensea stigao je Migel Haket Duarte, defanzivac i nekadašnji član Nasionalove generacije iz 2014. koja je stigla do finala Kopa Libertadores, kao poslednji paragvajski klub koji se našao u ovoj instanci najeminentnijeg klupskog takmičenja za Južnu Ameriku. Tu su još, iskusni vezista Alehandro Silva koji je došao iz redova komšijske Olimpije i Ivan Franko Dijaz koji se vratio iz MLS tima Hjuston Dinama. Pored toga, još su tu prekaljeni Oskar Kardoso i Roke Santa Kruz koji su zagazili u petu deceniju života.

Sero Portenjo i ove sezone biće jedan od glavnih pretendenata na titulu, iako je svoj poslednji naslov prvaka ostvario još u formatu Klausura iz 2021. godine. Ove, kao i prethodne godine, ali u svom drugom mandatu na mestu glavnog stratega naći će se argentinski stručnjak Viktor Eduardo Bernaj. Klub iz Bario Obrera ozbiljno je poradio i na pojačanjima za novu sezonu, pa su tako na stadion Heneral Pablo Rohas pristigli defanzivac Mihel Anhel Benitez iz Gvaranija, dok iz Brazila dolazi povratnik napadač Huan Manuel Iturbe, prošlogodišnji napadač Gremija, i nekadašnji član Arisa, Porta, Rome, Torina, Verone, ali i meksičkih prvoligaša UNAM Pumasa i Pačuke. Pored njega iz argentinsko elitnog ranga angažovani su defanzivac Havijer Baez koji je prošle sezone nastupao za Independijente i Aleksis Martin Arijas, golman Argentinos Juniorsa.

00.30: (1,55) Olimpija (3,80) Sol Amerika (5,80)

Olimpija koja je šampion formata Klausura za 2022. godinu, ostala je bez trofeja minule sezone. Štaviše, nekadašnji prvak kontinenta je imao veoma lošu sezonu, završivši tek na šestom mestu u generalnom plasmanu, koja im je ipak omogućila da se kroz kvalifikacije bore za Kopa Sudamerikanu. Nekadašnji desni bek reprezentacije Paragvaja i klupska legenda Palmeirasa, Fransisko Arse prihvatio se trenerskog posla u julu prošle godine, pošto je klub raskinuo saradnju sa Dijegom Agireom. Pred Fransiskom je zadatak da Olimpiju vrati na vrh paragvajskog fudbala, a očekuje se i povratak rezultata i na međunarodnoj sceni. Za razliku od svojih direktnih rivala koje će pokušati da skine sa trona, Olimpija je u svoje redove dovela neka zvučna pojačanja. Iz Defense i Hustisije kao slobodan igrač došao je iskusni napadač Lukas Prato, nekadašnji ubojiti strelac Veleza, River Plejta, Boke Juniors, Atletiko Mineira, sa istina bledim epizodama u Fajenordu i Đenovi. Takođe kao slobodan igrač timu se priključio Fernando Viljalba koji dolazi iz argentinskog Aldosivija.

Gvarani koji je prethodne sezone godine imao sezonu za zaborav, završivši tek kao petoplasirani na generalnoj tabeli, pokušaće ove godina da pomrsi račune finansijski stabilnijim i jačim komšijskim klubovima. Aboridžini su poslednji put podigli pehar nacionalnog šampiona u Klausuri 2016. godine, a posle toga im je čak u tri navrata izmicala titula. Argentinac Pablo de Muner na početku ove sezone napustio je kormilo Aurinegrosa, kako bi preouzeo upravljanje peruanskim Melgarom, tako da za sada još nije poznato ime novog trenera žuto-crnih. Kao i većina klubova u Paragvaju, ni Gvarani nije poslovao sa nekim velikim izdacima. Naprotiv, uspeli su da dovedu nekoliko solidnih pojačanja bez obeštećenja kao što su Adrijan Alkaraz, koji je stigao iz redova komšijskog Libertada, vezista Roberto Matijas Martines koji je takođe prešao iz još jednog susednog kluba, Nasionala, a tu je i povratnik u domovinu, defanzivac Vilson Ibarola koji se vraća u paragvajski fudbal posle godinu dana provedenih u argentinskom Atletiko Tukumanu.

Kao kandidat iz senke, javlja se uvek neugodni Nasional, koji će ove sezone imati obaveze i u kvalifikacijama za Kopa Libertadores. Popularni Akademci iz Asunsiona dugo nisu bili konkurentska ekipa, još od Aperture 2013. kada su uzeli svoju devetu titulu prvaka države. Godinu dana posle ovog trofeja imali su prilike da u finalu Kopa Libertadores podignu najvažniji trofej na kontinentu, ali su poraženi od argentinskog San Lorenca ukupnim rezultatom 2:1. Drugu godinu zaredom predvodiće ih Huan Pablo Pumpido sin legendarnog argentinskog golmana Nerija Pumpida.

Istina, klub nije angažovao neka ozbiljnija pojačanja, kao slobodni su došli golman Antoni Domingo Silva iz argentinskog Union Santa Fea, Dijego Duarte iz Olimpije, Marselo Gonzales iz Atletiko Tukumana, Leonardo Riva iz Sero Portenja i Serhio Oheda iz Patronata. Opet od bitnijih igrača, ekipu su napustili Blas Kaseres koji je prešao u Libertad i Karlos Espinola koji je pojačao redove Olimpije.

Sol de Amerika, klub sa periferije Asunsiona, nije se pokazao baš najbolje tokom formata Apertura prethodne sezone. Ipak, utisak su popravili u Klausuri koju su završili na trećem mestu iza Gvaranija i prvoplasiranog Sero Portenja. To im je omogućilo izlazak na međunarodnu scenu, gde ih očekuju kvalifikacioni mečevi za Kopa Sudamerikanu. Na mestu glavnog stratega Plave plesačice odnedavno se nalazi Umberto Ovelar, koji je prethodno ispao iz lige sa GvairenjomOpšti utisak je da ni Amerika nije toliko loše prošla na transfer pijaci, gde su uspeli, istina na pozajmicu, da dovedu neke od već proverenih igrača iz komšijskih velikana, kao što su Hose Legizamon i Rodrigo Rohas iz Olimpije i Pedro Delvalje iz Libertada. Klub su napustili Fransisko da Kosta, koji se kao slobodan igrač zaputio u Bolivar, dok je Nikolas Kampisi, takođe kao slobodan igrač otišao u Atletiko Tukuman.

Nova fudbalska sezona u Paragvaju kroz format Apertura počinje noćas (22.00) kada se na stadionu Luis Alfonso Điahni u Asunsionu sastaju Sportivo Ameliano i Nasional. U nešto kasnijem terminu, pola časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, Defensores de Čaku, inače najvećem stadionu u Paragvaju, očekuje nas i duel između Olimpije i Sol de Amerike.

PARAGVAJ 1 - 1. KOLO

Petak

22.00: (2,70) Sportivo Amelijano (3,15) Nasional (2,55)

Subota

00.30: (1,55) Olimpija (3,80) Sol Amerika (5,80)

22.00: (1,80) Sportivo Lukenjo (3,40) Dos de Majo (4,30)

Nedelja

00.30: (2,40) Heneral Kabaljero (3,15) Takuari (2,90)

22.00: (1,53) Sero Portenjo (3,90) Sportivo Trinidense (5,80)

Ponedeljak

00.30: (3,70) Gvarani (3,35) Libertad (1,95)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1LibertadNasional AsunsionOlimpija AsunsionKlub GuaraniOskar KardozoRoke Santa KruzSol de AmerikaSero Portenjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara