Bafetimbi Gomis protiv Al Itihada (©AFP)
Bafetimbi Gomis protiv Al Itihada (©AFP)

Pada odluka u 100. saudijskom El Klasiku? Prijović VS Gomis

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.04.21. | 12:55

Večeras na programu veliki derbi Pro lige u okviru 25. runde

Malobrojni mečevi u arapskom fudbalu su veliki kao saudijski El Klasiko. I nijedan neće biti veći od sastanka u petak veče između Al Itihada i šampiona Al Hilala u Džedi, 100. ligaškog dva velika rivala, koji može da donese odluku o odredištu titule Pro lige (19.50).

Poraz domaćina u 25. kolu prvenstva bi, praktično ne i teorijski, okončao njegove šanse za krunisanje, dok bi neuspeh aktuelnog branioca lovorika verovatno uništio prednost koju je stekao, baš pred fazu sezone kada mu je ona neophodna. Al Hilal putuje na zapad kao lider, sa tri boda prednosti u odnosu na Al Šabab. Al Itihad je, šest rundi pre kraja sezone, udaljen šest koraka od velikog rivala, i zauzima treće mesto.

Izabrane vesti

19.50: (3,60) Al Itihad (3,35) Al Hilal (1,98)

Sa samo još pet utakmica koje će uslediti posle derbija, Al Itihad zaista može da učini borbu za šampiona trosmernom. Ako to nije dovoljna motivacija za pulene Fabija Karilea, onda bi trebalo da se prisete da dugo nisu pobedili u velikom okršaju. Naime, poslednji put se tim iz Džede radovao u El Klasiku još krajem oktobra 2016. godine, a serija neuspeha protegla se na 11 utakmica u svim takmičenjima.

Tigrovi bi oberučke prihvatili ovu poziciju pošto su pobedili u samo jednoj od uvodnih pet utakmica u sezoni. Taj početak sugerisao je da će ova kampanja biti slična prošloj, kada je dvostruki azijski prvak završio na niskom i neprihvatljivom 11. mestu, samo tri boda iznad zone ispadanja.

Trener Fabio Karile je impresivno preokrenuo stvari, izuzetno mu je pomogao oktobarski dolazak egipatskog reprezentativca Ahmeda Hegazija na pozajmicu iz Vest Bromviča. Brazilcu je problem što je Hegazi suspendovan za derbi. Štoper, možda najistaknutiji u ligi ove sezone, isključen je u prošlom kolu u remiju 1:1 sa Al Raedom.

Gubitak Hegazija mogao bi da bude poguban, jer na drugoj strani vreba najbolji strelac prvenstva Bafetimbi Gomis, koji je 18 puta pogađao metu.

"Očigledno bismo voleli da imamo tim u punom sastavu za tako veliku utakmicu. Znamo koliko je Al Hilal opasan, ali fudbal je timska igra i imamo više igrača koji zaslužuju da budu u početnih 11. Radujemo se tome", rekao je Karile.

Ima boljih vesti za Tigrove, jer se srpski napadač Aleksandar Prijović, koji se prema saznanjima Mozzart Sporta pominje kao transfer meta Crvene zvezde, vratio treninzima. Bivša zvezda PAOK-a, koja je ove sezone postigla šest golova, bila je bolesna, ali trebalo bi da bude spremna za start, iako je krilni igrač Gari Rodriges u pripravnosti. U navali je nezamenjiv vodeći strelac tima Romarinjo, koji uz svoje ime ima 15 pogodaka.

Sa druge strane, ni Al Hilal nije bez problema. Šampion će biti bez kapitena Salema Al Davsarija koji ima povredu ligamenata, kao i mladog napadača Abdulaha Al Hamdahe, koji se još oporavlja od posledica korona virusa.

Kormilar lidera Rožerio Mikale - inače trener reprezentacije Brazila do 20 godina koja je izgubila finale Svetskog prvenstva na Novom Zelandu 2015. od selekcije Srbije na čelu sa Veljkom Paunovićem - ima o čemu da razmišlja. Posle putovanja u Džedu, sledeća ligaška utakmica je još presudnija za njegove momke, jer dolazi protiv drugoplasiranog Al Šababa, ali tek 7. maja.

U četiri nedelje između dva obračuna Al Hilal će imati obaveze u grupnoj fazi AFC Lige šampiona i šest utakmica protiv Šabab Al Ahlija iz Dubaija, tadžikistanskog Istiklola i uzbekistanskog AGMK-a. Ranije ove nedelje Mikale je najavio tim za kontinentalni turnir, koji je Al Hilal poslednji put osvojio 2019. godine, a Brazilac zna da uspeh na međunarodnom i domaćem frontu može da zavisi od toga kako će voditi tim.

"Kada dođete do ove faze sezone, tada znate da slede velike i važne utakmice. Nema nijednog važnijeg duela od ovog protiv Al Itihada i tamo ćemo ići po pobedu, kao i uvek, iako znamo da će to biti teška utakmica. Sve su teške kada se borite za titulu", istakao je Mikale.

SAUDIJSKA ARABIJA 1 - 25. KOLO

Ponedeljak (15.3.)

Al Vehda - Abha 1:4 (0:2)

Četvrtak

Al Ahli - Al Raed 2:3 (0:3)

Petak

18.00: (1,80) Al Tavon (3,50) Al Ain (4,20)

18.05: (3,70) Damak (3,45) Al Nasr (1,92)

19.50: (3,60) Al Itihad (3,35) Al Hilal (1,98)

Subota

17.55: (6,00) Al Batin (4,00) Al Šabab (1,50)

17.55: (2,35) Al Fajsali (3,25) Al Fateh (2,90)

19.15: (1,90) Al Etifak (3,45) Al Kadisija (3,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska ArabijaAl ItihadAl HilalAleksandar PrijovićBafetimbi Gomis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara