Stadion Panetolikosa (©wikimedia.org/Χρήστος Μακροζαχόπουλος)
Stadion Panetolikosa (©wikimedia.org/Χρήστος Μακροζαχόπουλος)

Panetolikos kupljen, sledi napad na Everton i Atletiko: Maleni grčki klub je mamac za krupnije zverke

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.12.22. | 12:55

Bogati Amerikanac poljskog porekla Maćej Kaminski preuzeo je upravljanje timom iz Agrinija, ali mu je pogled uperen ka Liverpulu i Madridu

Panetolikos, Everton i madridski Atletiko. Na prvi pogled baš nemaju dodirnih tačaka, ali bi uskoro sva tri kluba mogli da imaju istog vlasnika. U pitanju je poljski milijarder Maćek Kaminski, koji je napravio imperiju u SAD-u. Njegove firme upravljaju milijardama dolara vrednim fondovima, a imaju i značajnu reč na berzi.

Ovaj Amerikanac poljskog porekla ima ambiciozni plan da kupi Everton i madridski Atletiko, a prvi posao je obavljen. Posle 18 godina dosadašnji vlasnik malenog kluba iz grada Agrinija, Fotis Kostulas, prodao je Kaminskom Panetolikos. Nije poznato koliko je koštala ova transakcija.

Izabrane vesti

Novi vlasnik Maćej Kaminski u društvu sina Mikaela ozvaničio je kupovinu ovog kluba. Očekuje se da će naslednik “Kralja nekretnina” imati bitnu ulogu u menadžmentu kluba, koji je trenutno sedmi u Superligi Grčke.

18.30: (5,60) Panetolikos (3,60) PAOK (1,67)

Kaminski je diplomirao biologiju i fiziku na Univerzitetu u Mineapolisu. U žiži britanskih medija se našao prethodnih dana kada je zajedno sa bivšim izvršnim direktorom Čelsija Piterom Kenjonom i Džonom Torntonom dao ponudu za kupovinu Evertona. Bacio je oko i na madridski Atletiko. Kupovina Panetolikosa je sigurno početak velikih ulaganja u fudbal ovog rođenog Poljaka koji je napravio poslovnu imperiju “preko bare”.

Panetolikos je prošle sezone bio solidan deveti u prvenstvu Helena, godinu dana ranije je završio na 12. poziciji u elitnoj ligi Helena. Videćemo da li će milioni novih vlasnika da naprave od ovog kluba, koji dolazi iz grada sa oko 100.000 stanovnika, bitniji faktor u Grčkoj pored velikana iz Atine i Soluna.

Panetolikos danas (18.30) na svom terenu dočekuje PAOK u prvom zvaničnom meču otkad je porodica Kaminski preuzela klub. Domaćin ima mnogo problema sa povredama. Van stroja su desni bek Bakakis i vezisti Morsi i Varone, dok je desni bek Apostolakis suspendovan zbog kartona. Hadžiteodoridis je bolestan, a Duarte je odavno van terena. Tokom pauze, klub su napustili kapiten Dijas, zatim Mali i Korneljus koji je prešao u Malme. Tri igrača iz omladinskog tima, Lazaridis, Anastasopulos i Nikolau, priključeni su najboljem timu.

Solunski crno-beli su sve bolji kako sezona odmiče. PAOK ima tri pobede u nizu, bez primljenog pogotka, pa mu ova pauza zbog Mundijala u Kataru nije dobro došla. Nekadašnji šampion Grčke zaostaje 13 bodova za liderom Panatinaikosom. U slučaju pobede protiv Panetolikosa preskočio bi šampiona Olimpijakosa koji je u sredu odigrao samo 2:2 u Janjini. Za goste će igrati srpski reprezentativac Andrija Živković koji se priključio timu posle Mundijala. Van stroja su Kurtić, Filipe Soareš, Caucis, Liracis i Murg.

U prvom delu šampionata PAOK je letos slavio na Tumbi sa 1:0 golom Španca Brendona Tomasa.

GRČKA 1 – 14. KOLO

Sreda

Levadijakos – Aris 1:1 (1:0)

/Hamond 38 – Palma 64/

AEK – Lamija 3:0 (0:0)

/Van Vert 67, 90+4, Garsija 88/

Asteras – Volos 0:0

Janjina – Olimpijakos 2:2 (0:2)

/Pamlidis 64, Liasos 76 – Fortunis 34, 45/

Jonikos – Panatinaikos 1:1 (0:1)

/Osman 84 – Bernard 14/

Četvrtak

16.00: (2,25) OFI (3,10) Atromitos (3,50)

18.30: (5,60) Panetolikos (3,60) PAOK (1,67)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1PAOKPanetolikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara