Fudbaleri Partizana (©MN Press)
Fudbaleri Partizana (©MN Press)

Partizan juri ka TOP 50 klubova Evrope: Protiv Genta na talonu povlastice za sledeće leto

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.10.21. | 13:41

Nastavak grupne faze Lige konferencija prilika za jačanje klupskog koeficijenta

Sa Crvenom zvezdom za eventualna dva mesta Srbiji u kvalifikacijama za Ligu šampiona leta 2023, sam sa sobom za što bolju startnu poziciju pred naredni ciklus evropskih kupova. Zasad dobro ide Partizanu, napredovao je na listi UEFA, a lako bi moglo da se desi da krajem ove i početkom sledeće godine stigne tamo gde nije bio još od raspada stare Jugoslavije. Među 50 najboljih klubova Evrope.

Zato su dva meča sa Gentom, kao i preostala dva (sa Florom i Anortozisom) od krucijalne važnosti crno-belima kad je u pitanju jačanje klupskog koeficijenta, bitnog za određivanje položaja na žrebovima za sledeću sezonu. U ovom trenutku sastav Aleksandra Stanojevića je 59. na listi UEFA, poziciju deli sa Šerifom, senzacionalnim učesnikom Lige šampiona, zavisno od rezultata duplog okršaja sa Belgijancima, te nastavka Lige konferencije nudi mu se prilika da popravi položaj na rang-listi. Samim tim, naredno leto dočeka bezbrižno.

Izabrane vesti

21.00: (3,15) Atletiko Madrid (3,20) Liverpul (2,50)

Već sad je učinak Parnog valjka bolji od lanjskog. Aktuelnu sezonu započeo je koeficijentom 18,000, a trenutno je na 21,500. Sve kao posledica vrlo dobrog učinka u kvalifikacijama (tri pobede, dva remija, samo jedan poraz) i dva identična slavlja u grupnoj fazi (po 2:0 na Kipru i u Beogradu). Na taj način je uveliko odbranio 2,500 bodova koje UEFA automatski dodeljuje svakom učesniku grupe, a potom dopisao još 1,500. To je zato što Evropska kuća fudbala obrađuje učinak na sledeći način: svaka pobeda u grupi donosi dva boda, remi vredi jedan, što znači da je Partizan zasad na maksimalnih 4,000. A 2,500 je dobio avansno.

Eventualnom pobedom nad Gentom u četvrtak, te nerešenim rezultatom, možda i trijumfom u Flandriji početkom novembra znatno bi uvećao šanse za napredak. To je šansa kakvu odavno nije imao, jer je svaki put dosad u grupi imao jedan dominatan tim, protiv koga objektivnbo nije mogao da računa na bodove (Inter, Bešiktaš, Bilbao, Dinamo Kijev, Mančester junajted). U trećem po rangu takmičenju procena je da je u istoj ravni, ako ne i bolji od Genta, kao i da bi u direktnom duelu mogao da zaradi tri, možda i sva četiri UEFA boda.

S obzirom da ga zatim čekaju dueli sa Florom u Talinu i Anortozisom u Beogradu, s tim da se u uvodna dva kola pokazala razlika u klasi, to je šansa za još četiri poena (po dva za svaku pobedu). Zavisno od epiloga duela sa Belgijancima Partizan bi mogao i do prvog mesta u grupi, što UEFA nagrađuje sa još dva poena, dok drugo mesto donosi upola manji benefit. Značaj predstojećih duela sa Gentom je i u saznanju da lidersko mesto u grupi donosi direktan proboj u osminu finala. Onaj ko završi slabiji će u baraž sa nekim od trećeplasiranih timova iz Lige Evrope, ali kakav god učinak da bude na tim utakmicama nema ni novčane, ni nagrade u vidu jačanja koeficijenta. Zato je važno završiti ispred Belgijanaca, što bi onda doneo šansu da se tokom proleća saldo dodatno uveća.

I zato u Humskoj postoji projekcija kako bi Partizan mogao tokom ove evropske sezone da se probije među 50 najboljih klubova Starog kontinenta. Naravno, ne zavisi sve od njega, ali šansa postoji. Na tom mestu trenutno je Seltik (okruglo 30,000), a od timova koji su još aktivni (bilo u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencija), u igri su još PSV (26,000), LASK (24,000) i Ludogorec (23,000), Malme (22,500), Ren (22,000) i Šerif (21,500). Između su još Krasnodar (26,500), Istanbul Bašakšehir (25,000) i Hofenhajm (23,000), međutim, oni su sa međunarodnim fudbalom za ovu sezonu završili i mogu samo za nijansu da ih „poguraju“ klubovi iz njihovih zemalja kroz nacionalni koeficijent.

21.00: (2,35) Ajaks (3,60) Dortmund (3,10)

Ovaj klupski, bitan za određivanje mesta u žrebu za narednu sezonu evropskih kupova, mogao bi u slučaju pobeda nad Gentom, Florom i Anortozisom crno-belima da osigura još bolju poziciju nego u prethodnim kvalifikacijama. Naravno, zavisno da li će osvojiti titulu ili ne. Čisto poređenja radi, ako bi dogurao, na primer, do „kote 30,000“, gde je sad Seltik, dogodine bi ubirao plodove jesenjih radova.

Taj koeficijent je minulog leta garantovao status povlašćenog tima u prve dve runde kvalifikacija za Ligu šampiona (samo što prvak Srbije kreće od drugog kola), mesto u drugom šeširu prilikom sastavljanje grupe za Ligu Evrope, pa čak poziciju u prvom šeširu za grupnu fazu Lige konferencija. Naravno, i zvanje nosioca tokom celih kvalifikacija za takmičenje u kome je i trenutno.

Daleko je maj 2022, kad će u srpskom fudbalu pasti odluka o prvaku, samim tim i pozicijama za narednu sezonu evropkupova, međutim, već sad – ponajviše utakmicama sa Gentom – Partizan sam sebi može da obezbedi mesto na kome odavno nije bio.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK PartizanGentLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara