Foto: AFP
Foto: AFP

Partizan protiv Belgijanaca: Bez pobede u 90 iz osam pokušaja, ali pamti se Anderleht

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.10.21. | 10:46

Aleksandar Stanojević ostvario jedini klupski uspeh protiv predstavnika ove zemlje, pružio otpor i Šarlroi

Gotovo besprekoran učinak u aktuelnoj sezoni (izuzev remija u večitom derbiju) Partizan će pokušati da nastavi protiv Genta u okviru 3. kola grupne faze Lige konferencije, a eventualni trijumf u susretu zakazanom za četvrtak od 21 čas u Humskoj doneo bi crno-belima prvu pobedu (posle 90 minuta) u duelima sa belgijskim klubovima.

Fenomenalne rezultate Partizana na superligaškoj sceni oslikane kroz 11 pobeda i jedan remi, ispratili su internacionalni uspesi, te je četa Aleksandra Stanojevića nakon eliminacije Dunajske Strede, Sočija i Santa Klare, dopisala pobede nad Florom (2:0) i Anortozisom (2:0). Slavlja protiv estonskog i kiparskog predstavnika uticala su da crno-beli naredni duel dočekaju na čelu Grupe B, a upravo naredna dva susreta sa Gentom u velikoj meri će uticati na plasman ekipa.

Izabrane vesti

Uspesi protiv belgijskog predstavnika mogli bi da donesu crno-belima proleće u Evropi, rasterećenje pred poslednje izazove u kalendarskoj godini i značajno doprinesu nacionalnom koeficijentu s obzirom na to da je upravo zemlja iz koje dolazi Gent direktni konkurent Srbije u toj trci. Ipak, osvrt na tradiciju u utakmicama sa ekipama iz Belgije poziva na oprez.

Partizan je na međunarodnoj sceni do sad čak pet puta ukrštao koplja sa belgijskim klubovima, a u osam utakmica tokom 90 minuta susreta nije zabeležio pobedu.

Prvi meč sa Belgijancima predstavljao je duel sa Standardom u okviru grupne faze Kupa UEFA, a pobedu timu iz Liježa u Himskoj je doneo Igor de Kamargo.

Već naredne sezone koban po Partizan bio je i Klub Briž koji je u okviru grupne faze Lige Evrope dva puta stizao do celog plena protiv Beograđana. Prvu pobedu Belgijanci su ostvarili na domaćem terenu. Mrežu crno-belih načeo je Ivan Perišić, a konačnih 2:0 doneo je Rajko Brežančić autogolom. Slavlje Briža i u Beogradu najavio je Perišić, a pogoci Adema Ljajića i Vašingtona samo su ublažili poraz (2:4).

Niz sezona u kojima je Partizan ukrstio puteve sa Belgijancima nastavio se i naredne takmičarske godine, međutim sezona 2010/2011. će ostati upamćena po dobrom zahvaljujući penal ruletu protiv Anderlehta koji je pripao crno-belima i doneo im do danas poslednji plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Kleo proslavlja gol protiv Anderlehta u Humskoj, Foto: StarsportKleo proslavlja gol protiv Anderlehta u Humskoj, Foto: Starsport

Gol Klea i autogol Lecjaksa doneli su Partizanu remi u Humskoj (2:2), a zahvaljujući brazilskom napadaču koji je postigao dva gola i na strani istim rezultatom završeno je i 90 minuta utakmice u Briselu te su usledili produžeci, a potom i penali. Precizniji sa bele tačke bili su izabranici Aleksandra Stanojevića koji su sa bele tačke stigli do velikog slavlja.

U narednoj sezoni protivnik Partizana u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona bio je Genk. U duelu deset na deset, posle isključenja Ngkonke i Babovića, Nemanja Tomić je doneo vođstvo srpskom predstavniku na strani, međutim Fosen i Ogundžimi su režirali preokret. Gol prednosti sa domaćeg terena bio je dovoljan Genku da eliminiše crno-bele koji su i na svom terenu poveli preko Tomića, ali je Fosen ponovo bio koban po Vladimira Stojkovića.

Poslednji susret Partizana i belgijskih klubova predstavljao je prošlosezonski meč u okviru 3. kola kvalifikacijaza Ligu Evrope protiv Šarlroe, a gol Sejdube Sume za izjednačenje ispostavio se nedovoljan za uspeh, jer je rival Partizana do naredne faze stigao golom u Rezaeja u drugom produžetku.

Iako je činjenica da se Partizan kroz istoriju nije proslavio protiv belgijskih klubova, prva asocijacija na timove iz ove zemlje i danas je uspeh protiv Anderlehta, a kad se uzme u obzir činjenica da je Šarlroa do uspeha stigla tek u produžecima, utisak je da je idealna prilika da Aleksandar Stanojević i njegovi izabranici poprave učinak upravo protiv Genta.

REZULTATI PARTIZANA PROTIV BELGIJSKIH KLUBOVA

Sezona 2008-2009, grupna faza Kupa UEFA

Partizan - Standard 0:1

Sezona 2009-2010, grupna faza Lige Evrope

Klub Briž - Partizan 2:0

Partizan - Klub Briž 2:4

Sezona 2010-2011, plej-of Lige šampiona

Partizan - Anderleht 2:2

Anderleht - Partizan 2:2, penalima 4:5

Sezona 2011-2012, 3. kolo kvalifikacija Lige šampiona

Genk - Partizan 2:1

Partizan - Genk 1:1

Sezona 2020-2021, 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope

Šarlroa - Partizan 1:1, posle produžetaka 2:1


tagovi

Aleksandar StanojevićAnderlehtFK PartizanGenkGentKlub BrižŠarlroa

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara