Andrej Ilić (©Star sport)
Andrej Ilić (©Star sport)

Partizanov đak deli lekcije u Letoniji: Prvi je strelac lige, od osam golova pet dao glavom

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.05.22. | 11:52

Andrej Ilić o počecima u RFS-u

Izgleda da baltičke zemlje odgovaraju partizanovcima. Nekadašnji štoper crno-belih Milan Mitrović je 2021. završio sa osvojenom titulom u Estoniji - sa Levadijom, ispred Flore - vezista ponikao u Zemunelu Matija Ljujić osvojio je duplu krunu u Litvaniji sa Žalgirisom, a još jedan momak stasao u mlađim kategorijama kluba iz Humske na sjajan način otvorio je sezonu u nekadašnjoj sovjetskoj republici.

Andrej Ilić, napadač iz „klase 2000“, koji nikad nije dobio šansu u prvom timu Partizana, morao je zaobilaznim putem, preko Napretka i Javora, do inostranog angažmana, a na novoj adresi potvrdio je talenat nagovešten u generaciji sa Svetozarom Markovićem, Arminom Đerlekom, Zlatanom Šehovićem...

Izabrane vesti

Trenutno je prvi strelac letonskog šampionata. Devet utakmica, osam golova.

Očekivao sam ovakav početak sezone. Uvek verujem u sebe, znam koliko vredim, šta mogu da pružim, te iako sam prvi put van granica države meni je potpuno normalno da tresem mreže, bez obzira na lokaciju. Ovde čak imam više prostora, jer se igra napadački fudbal i to mi kao špicu apolutno odgovara. U Kruševcu nisam imao veliku ulogu, u Javoru je cilj bio opstanak, pa je postavka delovala drugačije, a u Rigi su cilj uvek trofeji i zato je lakše davati golove u ofanzivno orijantisanoj ekipi“, poručuje špic RFS-a, aktuelnog prvaka.

15.00: (1,12) RFS (8,00) Spartaks Jurmala (16,0)

Ilićev tim je prethodnu sezonu završio duplom krunom, Andrej je osvajanju trofeja doprineo učinkom od po tri gola i asistencije u kasnoj fazi po dolasku iz Javora, ali je u ovoj protagnosta uspeha. Startni je špic, igra redovno, daje golove...

Pre dolaska u Rigu sam bio spektičan. Ništa nisam znano ni o ligi, ni o letonskom fudbalu, bila su mi potrebna dva meseca da se prilagodim, u tom peirodu osvojili smo titulu i kup, dao sam neke golove, kasnije sam imao još toliko vremena za predah između dva prvenstva i kad sam se vratio, još bitnije – prošao pripreme sa ekipo, golgterski sam ekspolodirao“.

To se vidi po podatku da je 22-godišnji Beograđanina lider u mnogim statističkim kategorijama. Prvi je strelac lige, beleži najviše udaraca po meču, ima najveći procenat realizovanih šansi, dodira s loptom u protivničkim kaznenim prostorima, a na sadašnjem preseku ima bolje prolazno vreme od Kamerunca Leonela Vambe, Brazilca Doda i prethodnika na poziciji špica u RFS-u Darka Lemajića po broju golova u uvodnih devet kola. Njih trojica su završavala sezone kao najbolji strelci prvenstva Letonije, ali su ubrzavali kasnije, dok je Ilić na početku napravio razliku u odnosu na konkurente.

Niti čitam njihove medije, niti ih razumem šta pričaju, ali primećujem da su zadovoljni i ljudi iz kluba i navijači. Zaustavljaju me, hrabre da ovako nastavim. A ja znam da mogu. Devet golova dao sam i za Javor, na 23 utakmice, ali pošto se ovde igra otvorenije ubeđen sam da ću popraviti brojke“.

Na pomen fudbala u Letoniji mnogi će na prvu loptu zavrteti glavom. Čak i sam Andrej Ilić.

Ipak je superligaški fudbal u maloj prednosti u odnosi na letonski. Ovde su hokej i košarka prioritetni, ali fudbal se diže, sve je kvalitetniji, stvaraju se dobri uslovi, dovode kvalitetni stranci i polako napreduje. Na kraju krajeva, igraćemo kvalifikacije za Ligu šampiona već za dva meseca i uveren sam da bismo uz malo sreće na žrebu mogli do grupne faze nekog od evropskih takmičenja. To bi bila velika stvar za RFS koji je minule sezone zamalo prošao Gent“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Upravo je u Belgiji posle tih mečeva završio prethodni špic RFS-a, Darko Lemajić, što je put kojim želi da krene i Andrej jednog dana.

Želja mi je da se afirmišem, steknem ime u Letoniji, eventualno se dokažem na međunarodnim utakmicama, osvojim još neki trofej i onda sa bogatom biografiom napravim iskorak. Siguran sam da imam kvalitet za neku jači ligu, poznatiji klub, ali polako, tek sam počeo ovde“, kazuje Ilić, koji će danas imati priliku da uveća konto pošto RFS igra sa poslednjeplasiranim Spartaksom iz Jurmale.

A Ilić je gospodar vazdušnog prostora, pošto je od osam golova dosad čak pet dao – glavom.



tagovi

Andrej IlićLetonija 1RFS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara