Nemanja Nikolić i Zoran Tošić u opremi Partizana (©Starsport)
Nemanja Nikolić i Zoran Tošić u opremi Partizana (©Starsport)

Partizanovci pokazuju kako protiv Kairata

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.06.21. | 12:36

Tobol Nemanje Nikolića, Zorana Tošića i Alekse Amanovića će u 18. kolu Premijer lige Kazahstana pokušati da iskoristi novi kiks Astane i da se trijumfom nad direktnim rivalom izdvoji na čelu tabele

Tobol je, bez ikakve dileme, najprijatnije iznenađenje šampionata Kazahstana. Posle Astaninog dominantnog početka sezone svi su već videli titulu u Nur Sultanu, ali je slaba forma tima Antonija Rukavine omogućila ekipi iz Kostanaja da se probije do prve pozicije. Tobol u ponedeljak od 15 časova ima priliku da se usami na liderskoj poziciji, ukoliko ostvari pozitivan rezultat protiv Kairata.

Neverovatno je u kakvoj se krizi našla Astana. U poslednjih šest kola je ostvarila samo jednu pobedu, a u nedelju je Kizilžar bio bolji, rezultatom 3:2. Treći pogodak za domaćina na tom meču je postigao nekadašnji vezista Čukaričkog, Darko Zorić, posle čega je u samom finišu meča Abat Ajmbetov uspeo samo da ublaži poraz.

Izabrane vesti

Idealniji scenario nije mogao da se desi za Tobol i Kairat uoči njihovog duela u Kostanaji. Sada je Astana ostala na 38 bodova, koliko ima i Tobol, a aktuelni prvak Kazahstana ima priliku da im eventualnom pobedom priđe na samo dva boda zaostatka.

15.00: (3,00) Tobol (3,20) Kairat (2,30)

Uprkos odličnim rezultatima, domaća ekipa je imala ozbiljne potrese prethodnih nedelja. Potpuno neočekivano ostavku je podneo šef stručnog štaba Grigori Babajan posle dve i po godine u klubu, kako bi postao pomoćni trener Alekseju Berezuckom u CSKA Moskvi. Odmah za njim iz kluba je otišao i bivši vezista Crvene zvezde i kapiten Vojvodine, Dušan Jovančić, koji je raskinuo pozajmicu i vratio se u turski Rize. Ta odluka je takođe iznenadila mnoge, pošto je bio važan šraf u igri Tobola, za koji je odigrao 11 mečeva.

I bez njih dvojice je Tobol uspeo da savlada Žetisu (2:1) i Kaisar (3:1) u poslednja dva kola. Do pauze u prvenstvu ostale su još utakmice sa Kairatom i Turanom, a tek posle toga će čelnici zvanično da promovišu Babajanovu zamenu. Do tada će na klupi da sedi Aleksandar Moskalenko, koji je bio njegov pomoćnik.

Prema kazahstanskim medijima, najbliži klupi trenutnog lidera je srpski stručnjak Srđan Blagojević, koji sa uspehom predvodi Kaspij. Ukoliko nekadašnji trener Inđije zaista preuzme Tobol, u klubu će ga sačekati trojica bivših partizanovaca. Najbolji strelac ekipe je Nemanja Nikolić, koji je krajem marta stigao iz Al Raeda, a na 15 mečeva je već postigao osam golova.

Nekadašnji omladinac crno-belih Aleksa Amanović stigao je u februaru prošle godine u Kostanaj iz Javora, a ove sezone je bivši mladi reprezentativac Severne Makedonije odigrao 16 mečeva u prvenstvu i jednom je bio strelac. Od partizanovaca najmanje je igrao dugogodišnji član selekcije Srbije, Zoran Tošić, koji je od sredine aprila, kada je došao iz Kine, do sada na terenu proveo tek 54 minuta, raspoređenih na četiri utakmice.

Njih trojica će pokušati da pokažu kako treba da se igra protiv Kairata, a taj meč će verovatno da isprate i navijači Crvene zvezde. Naime, tim iz Almatija je potencijalni rival crveno-belih u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ukoliko Kazahstanci prethodno uspeju da eliminišu Makabi iz Haife. Tobol je prošlu sezonu završio na drugoj poziciji, razdvojio je Kairat i Astanu na tabeli, pa ga očekuju kvalifikacije za Ligu konferencija. U 2. kolu će rival da mu bude Hajduk iz Splita.

U prvom susretu Kajrata i Tobola ove sezone, u aprilu, bilo je 2:2. Gosti su tada poveli u Almatiju već u trećem minutu pogotkom Nurgalijeva, a potom je Kante sa dva gola doneo preokret. Konačan rezultat postavio je Nikolić u 70. minutu, posle čega je Kairat propustio priliku da pobedi, pošto je Alip u 82. minutu promašio jedanaesterac.

KAZAHSTAN 1 - 18. KOLO

Nedelja

Ordabasi - Žetisu 3:0 (2:0)

/Hižničenko 13, Mehanović 44, 67/

Kizilžar - Astana 3:2 (2:0)

/Dračenko 3, Bušman 9, Zorić 68 - Kvat 51, Ajmbetov 85/

Šahtjor Karagandi - Aktobe 1:0 (0:0)

/Pairuz 67/

Ponedeljak

15.00: (3,05) Akžajik (3,00) Taraz (2,40)

15.00: (3,00) Tobol (3,20) Kairat (2,30)

16.00: (1,72) Kaspij (3,45) Turan (4,80)

17.00: (2,40) Atirau (3,00) Kaisar (3,05)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kazahstan 1AstanaKairatTobolNemanja NikolićZoran Tošić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara