Igrači Deportivo Pereire (©AFP)
Igrači Deportivo Pereire (©AFP)

Pereira ide na sve ili ništa u Medeljinu

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.10.23. | 23:03

Deportivo gostuje bezbrižnom Independijenteu u 18. kolu kolumbijske Klausure

Ostalo je još tri kola do završetka kvalifikacione faze kolumbijske Klausure. Kao i u prethodnim sezonama, prvih osam mesta obezbeđuje nastavak takmičenja i borbu za titulu, a u ovom trenutku svako kolo je od suštinskog značaja za šanse ekipa u potrazi za mestom u čuvenom Kvadrangularu.

Independijente Medeljin u finiš ulazi nešto opuštenije od ostatka konkurenata, pošto je već obavio svoj zadatak u ovoj fazi takmičenja, kvalifikovavši se u polufinalne grupe. Sa druge strane, Deportivo Pereiri se i pored fantastičnog niza u poslednjih pet susreta, veoma lako može dogoditi da ostane ispod kvalifikacione crte, i po svemu sudeći, prava na grešku više nema, uz nepopularnu kalkulaciju sa rezultatima i ostalim pretendentima za mesta koja vode u završnu fazu formata.

Izabrane vesti

Upravo ova dva tima, noćas (01.10) će da odmere snage na Atanasio Žirardotu, jednom od najpoznatijih stadiona u Kolumbiji, a sve u sklopu 18. kola formata Klausura, kolumbijske Primera A divizije. Kao što je već naglašeno, ovaj duel daleko je važniji gostima iz Pereire, a ipak ni popularni Moćnici sa obronaka Kordiljera nisu bez interesa. Pored toga što će igrati pred domaćom publikom, sigurno će učiniti sve da se zadrže na drugom mestu tabele, koje im kasnije u Kvandrangularu donosi određeni imunitet i prednost u slučaju identičnog učinka sa ostalim ekipama, koje su sa nižih pozicija dospele u završnu fazu takmičenja.

Dakle, Independijente iz Medeljina već je obezbedio nastavak takmičenja, a učinio je to tri kola pre kraja ligaškog dela Klausure, postigavši impresivne brojke. Od 17 odigranih susreta, izgubio je samo jedan, ostvarivši osam pobeda uz isto toliko nerešenih ishoda. Pored toga, jedna od bitnijih stavki u ovom pohodu Moćnika je i ta, što su uspeli da slave u oba gradska klasika protiv Atletiko Nasionala, a posle poslednjeg, koji je odigran pre nešto više od deset dana, stigao je i do zagarantovanog mesta u sledećoj fazi turnira.

01.10: (1,63) Independijente Medeljin (3,60) Pererira (5,30

Takođe, akumulirali su važan niz neporaženosti, što se lige tiče, pošto su paralelno eliminisani iz Kopa Sudamerikane i Kupa Kolumbije. U ligaškim, odnosno kroz format Klusura, ostvarili su niz od 14 utakmica bez poraza. Independijente nije izgubio sa Alfredom Arijasom kao trenerom još od 3. avgusta tekuće godine, kada su poraženi na gostovanju od imenjaka iz Santa Fea, jednog od mnogobrojnih predgrađa Bogote. U tom periodu, Moćnici su zabeležili sedam pobeda i sedam ikseva, i na svakom od ovih susreta uspeli su da postignu gol.

Tim se danas nalazi na drugom mestu sa 32 boda, šest manje od lidera Agvilasa, ali je udaljenost od njihovog noćašnjeg rivala Pasta, koji je van zone plasmana, ogromnih 13 bodova. Odlikuje ga veoma lagana igra u sektoru veznog reda i veoma efikasna navala. Zapravo, ima četvrtu najbolju ofanzivnu efikasnost u takmičenju, sa 25 postignutih golova. Medeljin na ovaj duel dolazi iz dve pobede, pobedivši Uilu sa 2:0 na svom terenu i Atletiko Nasional kao gost sa 2:1.

Deportivo Pereira ima vrlo male šanse za mesto u sledećoj fazi, uglavnom zato što su dali prednost Kopa Libertadoresu, dok su kolumbijsku ligu ostavili po strani. Posle eliminacije sa kontinentalne scene, tim ulaže velike napore i svu snagu u domaća takmičenja, i u tome pokazuje da bi mogao da se izbori za mesto u Kvadrangularu. Ipak, kako to obično biva, ne zavisi samo od svojih rezultata.

Tim je neporažen u poslednja tri meča i u tom periodu je pobedio Envigado u gostima sa 3:2, a u poslednjem kolu kod kuće protiv savladali su La Ekidad sa 1:0, dok su u međuvremenu remizirali sa vodećim Agvilasom. Pereira se pred ovaj duel pojavljuje tek na 15. mestu sa 19 bodova, pet manje od Deportivo Kalija, koji zauzima osmu i poslednju kvalifikacionu poziciju.

U dosadašnjem toku formata Klausura, pobedili su tek u pet od 17 utakmica, pored četiri remija i osam poraza, uz 18 postignutih i 23 primljena gola. Ipak, jedna od svetlijih tačaka u ovom delu sezone je pobeda od 2:0 nad Atletiko Nasionalom u prvom polufinalnom meču Kupa Kolumbije. Opet, to je samo jedan, istina veliki korak, ka finalu. Međutim, tek im sledi revanš duel na istom ovom stadionu gde noćas gostuju Moćnicima.

Duel protiv Independijentea je sve ili ništa i svaki rezultat osim pobede će u potpunosti izbaciti tim iz borbe za nastavak takmičenja. Sada mora da igra kao gost i tu ima problem. Pobedio je samo u jednom od svoja poslednja četiri meča na strani. Ako odemo malo dalje, tim Alehandra Restrepa, slavio je samo dve pobede u poslednjih 10 utakmica.

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA - 18. KOLO

Petak

Envigado - Deportivo Kali 3:0 (1:0)

/Dijaz 7, 83, Garses 52/

Subota

Jaguares - Pasto 1:0 (1:0)

/Alegrija 19/

La Ekidad - Agvilas Doradas 1:1 (1:1)

/Fernandez 37 - Ramos 34ag/

Santa Fe - Miljonarios 2:3 (1:1)

/Rodaljega 29, 80pen - Guera 17, Kastro 48, 62/

Nedelja

Union Magdalena - Bukaramanga 1:2 (1:2)

/Kontreras 34 - Kordoba 28, 45/

Junior - Onse Kaldas 1:0 (1:0)

/Korea 34ag/

Bojaka Čiko - Atletiko Nasional U TOKU

Ponedeljak

01.10: (1,63) Independijente Medeljin (3,60) Pererira (5,30)

03.20: (3,25) Alijansa Petrolera (3,15) Tolima (2,20)

Utorak

03.00: (1,35) Amerika Kali (4,50) Atletiko Uila (8,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinDeportivo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara