Pitanje časti!

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.10.22. | 10:14

Crvena zvezda nema mnogo izbora u večerašnjem meču petog kola Liga Evrope protiv Trabzona (21 čas, TV Arena)

Kada iz prvog kola kvalifikacija uspete jedne sezone da se plasirate u Ligu šampiona, onda vi spadate u društvo najlepših fudbalskih priča tog leta. Kada taj uspeh ponovite godinu dana kasnije, onda nema nikakve dileme da ste ozbiljno napredovali. A kada u petogodišnjem ciklusu dva puta igrate elitno takmičenje i još tri puta dočekate proleće u Evropi, onda je potrebno da u narednom periodu opstajte na tom nivou, branite evro-koeficijente i čast! I da budete Crvena zvezda.

Sa tim predumišljajem igrači Crvene zvezde moraju da izađu na večerašnji meč protiv Trabzona (21 čas, TV Arena), u kojem nemaju pravo na izbor. Uvek može da se desi sezona stagnacije, o tome sigurno ovih dana pričaju u, primera radi, redovima holandskog Ajaksa, pa i Atletiko Madrida, ali uvek treba razmišljati na koji način napraviti taj korak unazad.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je, gledajući matematiku, u prilično nezgodnom položaju, ali sa dve pobede može da okrene situaciju i sa prvog mesta u grupi ponovi prošlogodišnji uspeh i domogne se osmine finala Liga Evrope.Tim Miloša Milojevića nalazi se pred tankom linijom uspeha i neuspeha, evropskog podbačaja i novog napretka, poverenja i nepoverenja navijača. Zabluda i euforije.

U slučaju da Crvena zvezda pobedi Trabzon zakazaće veliko finale u Monte Karlu narednog četvrtka, ali igra brojki i kalkulacija nije najbitnija. Biće crveno-beli prilično čisti pred sobom ukoliko budu bolji od prvaka Turske, jer će moći da kažu da su u vrlo problematičnoj grupi ostali kratkih rukava zbog nijansi. I da su, na kraju krajeva, u dvomeču bili bolji ili bar jednaki sa šampionom Mađarske i Turske, a to je neki novi kojem Crvena zvezda može da teži.

Crveno-beli igraju bolje u odnosu na septembar kada su gostovali na obali Crnog mora i pružili jednu od najslabijih partija u Evropi poslednjih nekoliko godina. Rezultat to ne pokazuje, ali je Trabzon rutinirao crveno-bele, koji su, spletom okolnosti, bili konkurentni. Ali i turski predstavnik se podigao i gledajući inidividulanu vrednost igrača sigurno je blagi favorit na Marakani.

Sposoban je Trabzon da se „očepi“, što ilustruje meč završen sa četiri gola u mreži Monaka, ali sličnim performansima vična je i Crvena zvezda. Kada se brod srpskog šampiona ljuljao, desila se četvorka u mreži Ferencvaroša, koja je crveno-bele ostavila u životu. I tada, kao i sada, na beogradskim ulicama nije bilo euforije, niti se grozničavo čekao početak meča. Zvezda je, objektivno govoreći, zaslužila više u Budimpešti i beogradskom duelu sa Monakom. Realno je mogla da ima na kontu pet bodova i da sebi olakša situaciju.

"Neću da kalkulišem, gledaćemo samo nas. Naš plan je da dobijemo Trabzon i da u poslednjem kolu rešavamo sudbinu. To je od početka bio plan. Nismo kukali kada smo dobili grupu. Cilj nam je bio da se sve odlučuje u poslednjih 90 minuta. Postoji šansa da se to desi“, rekao je na konferenciji za medije trener Crvene zvezde Miloš Milojević.

Zvezda ima obavezu da brani Marakanu koja je pala u sudaru sa Monakom, i evro-koeficijente, ali na preostalih 180 minuta u Evropi odgovorni iz Ljutice Bogdana moraju da gledaju kao šansu da zarade lepu nagradu. Ne radi se samo o finansijskom bonusu koji može da iznosi 3.5000.000 evra, već oprilici da nagrade sebe još jednim spektaklom tokom kasne zime ili ranog proleća. Tačno je da je titula prioritet svih prioriteta, i da se u tom dobu igra verovatno odlučujući večiti derbi. Ali za imidž Crvene zvezde bilo bi jako dobro da na Marakani gostuju Ajaks, Barselona, Atletiko Madrid ili Sevilja... Bilo bi to održavanje tonusa i možda generalna proba za ono što na Marakani već dugo čekaju – himnu Lige šampiona.

Sve je to na dugačkom štapu, realnost je da će Crvena zvezda i Miloš Milojević morati večeras da pronađu rešenje za pakleni vezni red Trabzona. Bakasetas i Marek Hamšik su u prvom meču vezali u čvor postavu Miloš Milojevića, učinili sve da se crveno-beli ništa ne pitaju. Da problem dobije na značaju Zvezda kuburi na poziciji zadnjeg veznog. Sanogo je povređen, Srđan Mijailović i Nenad Krstičić nisu prijavljeni za Evropu, Kangva je imao problema sa ložom i nije defanzivnom upotrebljiv kada igra u paru sa Gelorom Kangom.

Moraće tu da krpi Slavoljub Srnić, mada postoji varijanta da Gelor Kanga igra kao šestica i da deluje zajedno sa Ivanićem, Kataijem, Bukarijem i Mitrovićem. Bio bi to nesumnjivo hrabar potez Miloša Milojevića.

Za večerašnju utakmicu je vrlo bitno da Crvena zvezda bude energetski konkuretna posle teškog rasporeda. I da joj se otvori. Kao protiv Ferencvaroša.


tagovi

Miloš MilojevićGelor KangaStefan MitrovićOsman Bukari

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara