Roj Kin (©Reuters)
Roj Kin (©Reuters)

Pljušte prozivke Roja Kina: Zar pored Sterlinga i Griliša da dete šutira poslednji penal?

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 10:41

“Iskusniji su morali da istupe pre Sake”, poručuje bivši kapiten Mančestera

Brujaće Engleska danima, mesecima, godinama, a ako je suditi po tome koliko često igra finala Evropskog prvenstva, onda i decenijama, o izboru penaldžija koji je napravio Garet Sautgejt u finalu sa Italijom.

Trojica igrača koja su ušla s klupe na teren su promašila i to su Rašford i Sančo planski ubačeni da bi šutirali, dok je tragičar ispao dečko od 19 godina, Saka, koji ni u svom klubu Arsenalu ne šutira jedanaesterce!

Izabrane vesti

Legendarni kapiten Mančester junajteda Roj Kin, koji voli da “opljune” koga god može, nagazio je Sautgejta, ali i iskusnije igrače, zbog toga što su pustili Saku da “pogine” kod tog petog poslednjeg penala.

Ako si ti Sterling, ako si ti Griliš, ne možeš da ostaneš da gledaš kako dete (Saka) ide da izvede penal pre tebe. To ne može! Ne smeš da pustiš stidljivog momčića od 19 godina pre tebe. Oni su mnogo iskusniji, Sterling je osvajao trofeje, oni su morali pre te dece da istupe i da šutiraju”, grmeo je Kin posle meča na ITV, gde je bio stručni konsultant.

Sa njim se složio još jedan bivši as Mančestera, Geri Nevil.

Kada smo videli Saku kako ide da šutira penal, siguran sam da smo svi očekivali da će biti Sterling ili Griliš na njegovom mestu. Redosled izvođača penala je trebalo da se utvrdi na treningu, a ne da bude na dobrovoljnoj bazi u poslednjem trenutku. Penali se vežbaju, trebalo je poslednjih dana da se radi na tome, pa da se zavisno od uspešnosti odredi ko će ih šutirati, ako bude zatrebalo”, poručuje Nevil.

Bivši defanzivac Junajteda je apostrofirao i kvalitet italijanskog golmana Donarume.

Rašford je sve uradio dobro, osim završnog čina. Sančov penal je bio takav da to golmani uvek odbrane ako pogode stranu. Isto važi i za Sakin udarac. Donaruma je sjajan golman i ako krene na pravu stranu, velike su šanse da će penal odbraniti. On je ogroman”, objasnio je Nevil.

Roj Kin se jedino ne slaže sa Nevilovom ocenom da su igrači mogli da se pripreme za penal seriju i sve što ide s njom.

Zanimljivo mi je to kada se priča kako igrači mogu da se pripreme za ovakvu situaciju kroz razne podatke, sportsku nauku… Ali ne može da se napravi replika situacije kakva je penal serija u finalu Evropskog prvenstva, kada je more ljudi na tribinama, a ogromni golman ispred vas. Što kaže Majk Tajson 'svako ima plan dok ne dobije udarac u lice'”.

A, na kraju, ipak, selektor Sautgejt kaže da je izvođače penala birao baš onako kako Nevil kaže da bi trebalo – na osnovu treninga.

Birao sam šutere po onom kako su bili uspešni na treninzima. Odluka o tome je bila samo moja i ja snosim svu odgovornost”, poručio je Sautgejt.

Kako god da je bilo, Engleska ostaje jedna od najnesrećnijih fudbalskih reprezentacija kada su penali u pitanju. A, Gareta Sautgejta će bela tačka nastaviti da proganja i 25 godina od njegovog promašaja na EP 1996. u polufinalu protiv Nemačke...


tagovi

reprezentacija EngleskeRoj KinBukajo SakaMarkus RašfordRahim SterlingDžek GrilišGaret Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara