Santijago Himenez i Stiven Bergvajn (©AFP, ©Reuters)
Santijago Himenez i Stiven Bergvajn (©AFP, ©Reuters)

Pobeda, po svaku cenu

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 11:58

Fajenord i Ajaks igraju De Klassieker u 29. kolu Eredivizije

Na prvi pogled nebitan, na drugi već bude jasno da je svaki krucijalan. Holandski De Klassieker između Fajenorda i Ajaksa ove sezone neće odlučivati koji će od protagonista da osvoji ordenje, ali i te kako može da popravi gorak ukus ligaškog neuspeha.

Fajenord relativno mirno drži drugu poziciju, a Ajaks se svim silama bori za evropske kupove. Dugi niz pobeda dao je timu iz Roterdama šansu da se vrate u trku za titulu i pre poslednjeg kola zaostajao je "prihvatljivih" sedam bodova za vodećim PSV-om, ali su puleni Arnea Slota u četvrtak "sapleli" i uzeli samo bod protiv fenjeraša Volendama posle remija bez golova. Trenutno Fajenord zaostaje ogromnih 12 bodova u odnosu na sastav iz Ajndhovena, koje će biti zaista teško nadoknaditi.

Izabrane vesti

Slotove igrale u derbiju 29. kola najvišeg holandskog takmičenja čeka Klasik sa Ajaksom, a ako ne bude mogao da savlada amsterdamskog rivala, onda će mu nada u odbranu trona biti svedena samo na teoriju.

14.30: (1,48) Fajenord (4,60) Ajaks (6,25)

Ajaks ima jednu od svojih najgorih sezona od početka novog milenijuma i imaće mnogo teškog posla da uopšte ostane među vodećih pet i tako obezbedi učešće u barem jednom od evropskih takmičenja za narednu kampanju.

Fajenord je do poslednje utakmice sa Volendamom pobedio na osam od deset okršaja i mogao je da se pohvali najboljom formom od svih 18 učesnika Eredivizije, ali ga je senzacionalni kiks sa Volendamom potpuno "slomio".

"Pre nekoliko nedelja smo bili svesni da će put do titule voditi samo nizom pobeda do poslednjeg kola, kao i da ni to možda neće biti dovoljno. Trenutno smo koncentrisani na održavanje drugog mesta, ni u kom slučaju ga nismo osigurali", rekao je strasteg Fajenorda Arne Slot.

Ipak, klub iz Roterdama ima još jedan trofej nadohvat ruke, jer će se za dve sedmice da se suoči sa žilavim NEC-om u finalu KNVB Bekera na stadionu De Kujp.

"Naš dugoročni cilj je osvajanje trofeja, a onaj iz nacionalnog Kupa bio bi izuzetno vredan. Međutim, trenutno smo potpuno koncentrisani samo na Ajaks, jer je to prestižna bitka za nas i nameravamo da je dobijemo po svaku cenu", dodao je 45-godišnji Slot.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Domaći tim ima 66 bodova i šest poena je ispred trećeplasiranog Tventea, dok je četa sa Johan Krojf arene osvojila 45 bodova i nalazi se na petom mestu, dva koraka ispred šestoplasiranog NEC-a, a sedam poena iza četvrtoplasiranog AZ Alkmara.

U ovom trenutku, iako nije izgubio pet puta zaredom u Erediviziji, AFC je u tom opsegu ostvario samo dva trijumfa. Poslednji put je dočekao ambiciozni Go Ahed i ostao bez celog plena u nadoknadi remiziravši 1:1.

Ajaks bi želeo da prekine ne baš laskavu ravnotežu u prvenstvenim mečevima De Klassiekera, pošto je poslednji put pobedio marta 2022. godine i od tada je tri puta izgubio i jednom remizirao.

"Fajenord ima dobro sastavljen tim koji se dugo nije mnogo menjao i praktično ne gubi pred svojim navijačima. Pred nama je težak zadatak, ali idemo u Roterdam sa ciljem da se radujemo", rekao je gostujući strateg Džon van et Šip.

Ajaks stiže u Roterdam bez prvog golmana Ramaja, koji je doživeo frakturu lakatne kosti u četvrtak u meču sa Go Ahedom i tako prerano završio sezonu, dok su Sosa, Akpom, Berhuis, Henderson, Aertsen i Avila van stroja. S druge strane, Amsterdamersima se posle zdravstvenih problema vraća važan napadač Brajan Brobi. U taboru Fajenorda neće biti Nijeuvkopa, Ivanušeca, Traunera, Zehijela, Hartmana i golmana Bijlova.

EREDIVIZIJA – 29. KOLO

Subota

Sparta Roterdam - Herakles 1:2

/Brim 42 - Hogma 48, Hornkamp 73/

PSV - AZ Alkmar 5:1

/Bakajoko 9, De Jong 23, 53, Verman 80, Uneken 90+1 - Pavlidis 58/

Zvole - Ekscelzior 2:1 (1:0)

/Maknulti 18, Velanas 66 - Dujvestajn 86/

Tvente - Fortuna Sitard 2:0 (0:0)

/Fofana 52ag, Van Volsfinkel 86/

Nedelja

12.15: (3,05) Vitese (3,45) NEC (2,30)

14.30: (1,48) Fajenord (4,60) Ajaks (6,25)

14.30: (1,63) Go Ahed Igls (3,80) Almere Siti (5,70)

16.45: (3,90) Volendam (3,50) RKC (1,95)

20.00: (2,75) Herenven (3,35) Utreht (2,55)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaDe KlasikerFajenordAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara