Jakub Blaščikovski, Nika Kvekviskeri, Lukas Podolski i Filip Mladenović (©Reuters, Shutterstock, Starsport)
Jakub Blaščikovski, Nika Kvekviskeri, Lukas Podolski i Filip Mladenović (©Reuters, Shutterstock, Starsport)

Počinje Ekstraklasa sa 11 Srba, timovi trošili 4.000.000 evra, Podolski zvezda leta, Kozlovski nada u usponu

Vreme čitanja: 10min | pet. 23.07.21. | 08:54

Šampionat Poljske ovog petka od 18 časova otvara utakmica Bruk-Bet Termalike i Stala iz Meleca. Istog dana, od 20.30 časova, sastaju se i Leh i Radomijak. Titulu brani Legija iz Varšave, predvođena Filipom Mladenovićem

Počinje liga iskusnih, prevejanih asova, iz koje se svake godine izrodi po neka nova mlada zvezda evropskog fudbala. Reč je o šampionatu Poljske, popularnoj Ekstraklasi, čija će 96. sezona biti otvorena u petak od 18 časova utakmicom novog prvoligaša Bruk-Bet Termalike i Stala iz Meleca.

Lukas Podolski, Mihal Pazdan, Jakub Blaščikovski, Tomaš Jodlovec, Artur Jendžejčik, Nika Kvekveskiri, Lukaš Tralka, Otar Kakabadze, Dani Kvintana, Fedor Černih… To su samo neka od imena veterana koji će trčati poljskim terenima ove sezone.

Izabrane vesti

(2,40) Bruk-Bet Termalika (3,20) Stal (3,10)

Pred svakom od njih je po 34 utakmice, pošto je za ovu sezonu prvenstvo prošireno na 18 ekipa. Dve više u odnosu na prošlu godinu, pošto se u niži rang preselio samo Podbeskidze, a u elitu su ušli Radomijak iz Radoma, Gornik iz Lečne i pomenuti Bruk-Bet.

Najveća zvezda ovog leta u Poljskoj definitivno je bio Lukas Podolski. Dugogodišnji reprezentativac Nemačke ostvario je u 36. godini svoju želju da baš u Poljskoj odigra poslednju sezonu u karijeri, potpisao je ugovor sa Gornikom iz Zabžea. Tu je zamenio nekadašnjeg centarfora Crvene zvezde, Ričmonda Boaćija, koji je posle užasnih šest meseci napustio Ekstraklasu i nastavio karijeru u Beitaru iz Jerusalima.

Drugi najinteresantniji transfer u Poljskoj ovog leta nije ostvaren u Ekstraklasi, već u četvrtom rangu. Doskorašnji bek Borusije iz Dortmunda, Lukaš Pišček, po raskidanju ugovora sa Milionerima prešao je u Gačalkovice, klub koji vodi njegov otac.

Njegov bivši saigrač Jakub Blaščikovski zato je i dalje u Ekstraklasi. Nekadašnji desni bek Borusije je uoči početka nove sezone produžio ugovor sa Vislom iz Krakova na još jednu godinu. Do leta 2022.

Kada već govorimo o veteranima i povratnicima, nezaboravno je ime Mihala Pazdana. Novi-stari štoper Jagelonije vratio se iz Turske posle dve i po godine igranja u inostranstvu. Na predstavljanju u svom klubu dobio je nadimak “Ministar nacionalne odbrane”, što dovoljno govori o ugledu koji uživa u Poljskoj. Uostalom, Pazdan je do sada sakupio 377 odigranih utakmica u Ekstraklasi, po čemu je sedmi na večnoj tabeli po broju nastupa. Od aktivnih igrača ispred njega je samo defanzivni vezista Lukaš Tralka, koji je član Varte. On je odigrao 402 meča u poljskom šampionatu, a ako ga povrede zaobiđu već bi do Nove godine mogao da se probije na treće mesto na listi. Lidersku poziciju koju drži Lukaš Surma sa 523 odigrana meča teško da će neko skoro da ugrozi.

(2,05) Pogon (3,40) Gornik (3,70)

Pošto pišemo o povratnicima, moramo da pomenemo i Gžegoža Sandomijeskog. Novi golman Gornika i saigrač Podolskog iza sebe ima bogatu karijeru i nastupe za Genk, Dinamo Zagreb i Kluž, iz kojeg je došao kao slobodan igrač.

Ove sezone u Ekstraklasi, barem prema najnovijem preseku stanja, nastupaće 11 srpskih fudbalera. Jedan od njih je i reprezentativac, Filip Mladenović, koji sa puno uspeha nastupa za Legiju iz Varšave,

Nemanja Tekijaški će prvi na teren, pošto je ovog leta pojačao Bruk-Bet iz subotičkog Spartaka za 200.000 evra. Ovaj 24-godišnji štoper je jedini naš igrač koji je stigao u aktuelnom prelaznom roku, ako ne računamo Ognjena Mudrinskog.

Nemanja Tekijaški (©Starsport)Nemanja Tekijaški (©Starsport)

Napadač Jagelonije je u Poljskoj od leta 2019. godine, a prošlu sezonu je proveo u Hrvatskoj, igrajući za Goricu na pozajmici. Ostavio je dobar utisak, dovoljno da mu Poljaci pruže novu šansu.

Najviše Srba je u Rakovu, trojica. Od ranije je član tima iz Čenstohova Marko Poletanović, bivši vezista Crvene zvezde, a ovog leta su mu se pridružili Žarko Udovičić i Milan Rundić. Udovičić je stigao iz Lehije, dok je Rundić prošle sezone igrao za Podbeskidze.

Što se tiče ostalih, Đorđe Crnomarković je član Leha, Milan Obradović Visle Plok, Nemanja Kuveljić nastupa za Vislu iz Krakova, Zlatan Alomerović brani boje Lehije, dok Filip Bainović igra za Gornik Zabže i deliće svlačionicu sa Podolskim.

Leh je ove sezone rešio da se pojača proverenim snagama, pa je u Poljsku vratio tri veoma uspešna internacionalca. Pritom, nije potrošio ni evro na njihovo obeštećenje. Radoslav Muravski je stigao posle razlaza sa turskim Denizlijem i u Poznanju bi trebalo da bude lider na sredini terena, odnosno da lopta najčešće bude u njegovom posedu. Artur Sobeh se takođe vratio u Poljsku, a njegov poslednji klub je bio Karagumruk.

(1,62) Leh (3,80) Radomijak (5,80)

Doveo je Leh i jedno pojačanje iz Premijer lige. Beri Daglas bi trebalo da bude novi starter na poziciji levog beka, a u Poznanj je stigao iz Lidsa.

Bilo je ovog leta i odlazaka. Nekadašnjem vezisti Vojvodine, Đorđiju Merebašviliju, istekao je ugovor sa Vislom iz Ploka i sada je slobodan u izboru nove sredine. Rekordan transfer ovog leta napravio je 21-godišnji štoper Kamil Pjatkovski, koji je iz Rakova prešao u Salcburg za 5.000.000 evra. Poznavajući transfer politiku austrijskog velikana, nema sumnje da će Pjatkovski veoma brzo da se probije do neke od najjačih liga u Evropi.

To je ona zanimljiva strana Ekstraklase, koju smo pominjali na početku teksta. Svake godine Poljaci naprave neki ovakav transfer i proguraju barem jednog mladog fudbalera ka zvezdama. Za ovu sezonu se očekuje da potpunu afirmaciju stekne plejmejker Pogona, Kacper Kozlovski. Ovaj mladić će tek 16. oktobra da napuni 18 godina, a već je sakupio 24 meča u Ekstraklasi i postigao jedan gol. To je bilo dovoljno da dobije i poziv u najjaču selekciju Poljske, čiji je član bio i na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, na kojem je sa klupe ulazio na mečevima sa Španijom i Švedskom. Ukupno je zaigrao do sada za nacionalni tim pet puta.

Poljaci nemaju dilemu u to da će Kozlovski da bude veliki igrač. Na Transfermarktu je njegova vrednost već sada procenjena na 5.000.000 evra, ali problem za Pogon je taj što mu ugovor ističe na kraju sezone. Ukoliko ga ne bude produžio, biće slobodan na leto da bira novi klub.

Najviše novca ovog leta je obrnuo Pjast. Posle razočaravajuće sezone u Gljivicama su zaključili da je potrebna rekonstrukcija tima, a novac za to je obezbeđen prodajom Jakuba Šverčoka u japansku Nagoju za 2.000.000 evra.

Ovaj 28-godišnjak je prošle sezone igrao za Pjast na pozajmici iz Ludogoreca, od kojeg su ga Poljaci ovog leta otkupili za 1.000.000 evra, samo kako bi ga momentalno prodali u Aziju za duplo veću cenu. Otkupna klauzula je bila ranije ubačena u ugovor, tako da su Bugari ovde bili nemoćni i morali su da puste Šverčoka.

Zarađenu razliku Pjast je potrošio na Damijana Konđora, kojeg je oteo Lehu ispred nosa. Ovaj 29-godišnji krilni napadač stigao je iz Primere, gde je igrao za Eibar. Ujedno je postao najskuplje pojačanje nekog poljskog tima ovog leta.

Zbirno su timovi iz Ekstraklase potrošili nešto manje od 4.000.000 evra, a čak ni Legija nije toliko ispraznila svoj sef kao Pjast. Jedini igrač za kojeg je prvak Poljske platio obeštećenje bio je nekadašnja želja Crvene zvezde, Lindzi Rouz. Na reprezentativnom štoperu Mauricijusa Aris je zaradio 600.000 evra.

(1,70) Legija (3,70) Visla Plok (5,20)

Jedini predstavnik glavnog grada Poljske Varšave u eliti, ovog proleća je proslavio drugu uzastopnu, a ukupno 15 titulu prvaka. Tako se odvojio na večnoj tabeli od Gornika i Visle iz Krakova, koji su šampioni bili po 14 puta. Sledi ih zatim Ruh sa 13 titula, dok je daleko iza njih Leh, sedmostruki prvak Poljske.

Mladenović i njegova Legija predstavljaju zemlju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tamo su u 1. kolu eliminisali norveški Bode/Glimt ukupnim rezultatom 5:2, posle čega su snage odmerili sa Florom. U prvom duelu, u Varšavi, slavili su sa 2:1.

U Ligi konferencije Poljska ove sezone ima tri kluba, koliko će ih imati i naredne. Šljonsk je jedini igrao od početka kvalifikacija, tamo je bio bolji od estonskog Pajdea sa 4:1. U 2. kolu je izvukao na žrebu Ararat iz Jerevana, a u prvom okršaju u jermenskoj prestonici slavio je sa 4:2.

Rakov se nije proslavio kao gost, u Litvaniji je odigrao meč bez golova sa Suduvom. Istim rezultatom završio se i duel Pogona protiv Osijeka, s tim što su se oni sastali u Poljskoj.

Za razliku od minule sezone, na kraju ove će u niži rang da se presele tri najslabija tima u Ekstraklasi. Kao i obično, i u novom šampionatu će se koristiti VAR tehnologija. To je već standardno za Poljsku, ovo je već peta sezona od kako se ona koristi.

KOMPOZITORI, EKOLOZI, VOJNICI...

Pre početka novog prvenstva portal Gol24 je obavio anketu sa predstavnicima svih 18 klubova u ligi. Oni su jednom rečenicom morali da “ubede” neutralne navijače zašto baš treba da navijaju za njih. Neki su imali veoma kreativne odgovore, poput predstavnika Krakovije, koji su na pitanje “zašto treba navijati za vas” odgovorili sa:”Zato što imamo najlepšu himnu na svetu”.

Iz Lehije su kao argument naveli najlepši stadion, iz Šljonska su poručili “zato što smo ponosni na svoju vojnu tradiciju”, iz Lehije su rekli da je idealan razlog taj što ove sezone proslavljaju stogodišnjicu postojanja, a iz Varte su pokušali da budu duhoviti pa su naveli “zato što zeleno i ekologija idu ruku pod ruku”. Najkonkretnija je ipak bila Legija, koja je jasno poručila “zato što smo šampioni”!

Za koga ćete vi da navijate?

-------------------------------------------------------------

LEGIJA

Došli

Lindsi Rouz (Aris) 600.000 evra

Žosue (Hapoel Ber Ševa) bez obeštećenja

Mahir Emreli (Karabag Agdam) bez obeštećenja

Džoel Abu Hana (Zorja) bez obeštećenja

Matijas Johanson (Genčlerbirligi) bez obeštećenja

Maik Navrocki (Verder) pozajmica

Otišli

Arijel Mosor (Pjast) 25.000

Marko Vešović (Karabag Agdam) bez obeštećenja

Pavel Všolek (Union Berlin) bez obeštećenja

Mateuš Čolevjak (Gornjik Zabže) bez obeštećenja

Igor Levčuk (Znič) bez obeštećenja

Valerijan Gvilija – istekao ugovor

Radoslav Cjeznijak – istekao ugovor

RAKOV

Došli

Vladan Kovačević (Sarajevo) 500.000

Zoran Arsenić (Jagelonija) 125.000

Žarko Udovičić (Lehija) bez obeštećenja

Milan Rundić (Podbeskidze) bez obeštećenja

Džordan Kortni-Perkins (Brizbejn) bez obeštećenja

Pedro Vijeira (Porto) bez obeštećenja

Otišli

Kamil Pjatkovski (Salcburg) 5.000.000

Miloš Šćepanski (Lehija) bez obeštećenja

Branislav Pindroh (Resovija) bez obeštećenja

Petr Švarc (Šljonsk) bez obeštećenja

Danijel Mikolajevski (Podbeskidze) pozajmica

POGON

Došli

Bartoš Klebanijuk (Pogon Sjedlice) 100.000

Žan Karlos Silva (Visla Krakov) bez obeštećenja

Pjotr Paržišek (Frozinone) pozajmica)

Otišli

Adrijan Benedičak (Parma) 2.000.000

Flip Balcevič (Međ Legnica) bez obeštećenja

Adam Fraščak (Korona) bez obeštećenja

David Stek (Hartberg) bez obeštećenja

Tomaš Podstavski – istekao ugovor

ŠLJONSK

Došli

Kaje Kvintana (Kadiz) bez obeštećenja

Diogo Verdaska (Beitar Jerusalim) bez obeštećenja

Viktor Garsija (Kasteljon) bez obeštećenja

Petr Švarc (Rakov) bez obeštećenja

Maks Boruc (VBA) bez obeštećenja

Havijer Hijek (Pjast) bez obeštećenja

Otišli

Israel Puerto (Jagelonija) bez obeštećenja

Berlomej Frasik (Hutnik) pozajmica

Giljermo Kotunjo – istekao ugovor

Metju Skale – istekao ugovor

Darijuš Šćerbal – istekao ugovor

VARTA

Došli

Šimon Čiž (Lacio) bez obeštećenja

Milan Sorin (Trenčin) bez obeštećenja

Otišli

Jakub Kuzdra (Volos) bez obeštećenja

Mateuš Spihala (Odra) bez obeštećenja

Konrad Handžlik (Jastržebje) bez obeštećenja

Robert Janicki – istekao ugovor

Marijuš Ribicki – istekao ugovor

PJAST

Došli

Jakub Šverčok (Ludogorec) 1.000.000

Damian Konđor (Eibar) 1.000.000

Dominik Stečik (Nirnberg) 100.000

Arijel Mosor (Legija) 25.000

Mihael Amajav (Viđev) bez obeštećenja

Alberto Toril (Mursija) bez obeštećenja

Migel Munjoz (Mursija) bez obeštećenja

Otišli

Jakub Šverčok (Nagoja) 2.000.000

Sebastijan Milevski (Arka) bez obeštećenja

Bartoš Rimanijak (Gornik Lečna) bez obeštećenja

Pjotr Malarčik (Korona) bez obeštećenja

Žerard Badija (Asko) bez obeštećenja

Havijer Hajlek (Šljonsk) bez obeštećenja

LEHIJA

Došli

Miloš Šćepanski (Rakov) bez obeštećenja

Ilkaj Durmus (Sent Miren) bez obeštećenja

Baseku Dijabate (Jilen) pozajmicaa

Otišli

Karol Fila (Strazbur) 1.500.000

Žarko Udovičić (Rakov) bez obeštećenja

Kasper Urbanski (Bolonja) ?

Egi Maulana Vikri – istekao ugovor

ZAGLEBLJE LUBIN

Došli

Jan Soler (Mihalovce) bez obeštećenja

Koki Hinokio (Stomil) bez obeštećenja

Otišli

Konrad Forenc (Korona) bez obeštećenja

Rok Sirk (Maribor) bez obeštećenja

Miroslav Stoh – istekao ugovor

JAGELONIJA

Došli

Kasper Tabis (Odra) 33.000

Mihal Suržin (Odra) 20.000

Dani Kvintana - bez obeštećenja

Mihal Pazdan (Ankaraguču) bez obeštećenja

Israel Puerto (Šljonsk) bez obeštećenja

Andžej Trubeha (Legionovija) bez obeštećenja

Otišli

Zoran Arsenić (Rakov) 125.000

Damijan Veglarc (Visla Plok) bez obeštećenja

Vojčeh Bliško (Motor) bez obeštećenja

Jakov Puljić (Puškaš Akademija) bez obeštećenja

Miroslav Mazur – istekao ugovor

Fernan Lopez – istekao ugovor

GORNIK ZABŽE

Došli

Lukas Podolski (Antalija) bez obeštećenja

Gžegož Sandomijeski (Kluž) bez obeštećenja

Rafal Janicki (Podbeskidze) bez obeštećenja

Pavel Sokol (Čojničanka) bez obeštećenja

Robert Dadok (Stal) bez obeštećenja

Mateuš Čolevijak (Legija) bez obeštećenja

Otišli

Ričmond Boaći (Beitar Jerusalim) bez obeštećenja

David Kudla (Katovice) bez obeštećenja

Roman Pročažka (Spartak Trnava) bez obeštećenja

Mihal Kož (Korona) bez obeštećenja

Martin Čadi – istekao ugovor

LEH

Došli

Žoel Pereira (Omonija) bez obeštećenja

Beri Daglas (Lids) bez obeštećenja

Artur Sobeh (Karagumruk) bez obeštećenja

Radoslav Muravski (Denizli) bez obeštećenja

Otišli

Timoteuš Puhač (Union Berlin) 3.500.000

Hubert Sobol (Visla) bez obeštećenja

Tomaš Deževski (Viđev) bez obeštećenja

Kšištof Bakovski (Stomil) pozajmica

VISLA PLOK

Došli

Radoslav Cijelemecki (Legija) 15.000

Damijan Varhol (Legija) bez obeštećenja

Dominik Furman (Genčlerbirligi) bez obeštećenja

Anton Krivocjuk (Nefči) bez obeštećenja

Marko Kolar (Emen) bez obeštećenja

Damijan Veglarc (Jagelonija) bez obeštećenja

Kristijan Valo (Žilina) bez obeštećenja

Otišli

Jakub Vrabel (Viđev) 25.000

Đorđi Merebašvili – istekao ugovor

Kilijan Šeridan (Dandi) bez obeštećenja

Titus Milasijus (Podbešsidze) bez obeštećenja

Anhel Garsija (AEK Larnaka) bez obeštećenja

Hubert Adamčik (Arka) bez obeštećenja

Alan Uriga (Visla) bez obeštećenja

Ajram Kabrera – istekao ugovor

VISLA KRAKOV

Došli

Mateuš Mlinski (Arka) bez obeštećenja

Kacper Rosa (Orda) bez obeštećenja

Dor Hagi (Sent Polten) bez obeštećenja

Jan Klement (Slovačko) bez obeštećenja

Ashraf El Mahdiuji (Trenčin) bez obeštećenja

Mihal Skvarka (Ferencvaroš) bez obeštećenja

Alan Uriga (Visla Plok) bez obeštećenja

Matej Hanušek (Sparta Prag) pozajmica

Otišli

David Mavutor (Šahtjor Karagandi) bez obeštećenja

Fatos Bećiraj (Astana) bez obeštećenja

Vulnet Baša (Jonikos) bez obeštećenja

Aleksander Buksa (Đenova) bez obeštećenja

Žan Karlos Silva (Pogon) bez obeštećenja

Lukaš Burliga (Vječista) bez obeštećenja

Uroš Radaković (Sparta Prag) istekla pozajmica

KRAKOVIJA

Došli

Kamil Ogorzali (Sandečja) 125.000

Jakub Jugaš (Slavija Prag) bez obeštećenja

Otar Kakabadze (Tenerife) bez obeštećenja

Filip Balaj (Zlate Moravice) bez obeštećenja

Matijas Hebo Rasmusen (Lingbi) bez obeštećenja

Otišli

Ivan Markez (NEC) bez obeštećenja

Tomaš Vestenicki (Čajka) bez obeštećenja

Marćin Budžinski (Stal) bez obeštećenja

Sebastijan Stožik (Resovija) bez obeštećenja

Dijego Feraresko – istekao ugovor

Jakub Kosecki – istekao ugovor

Mihal Gardavski – istekao ugovor

STAL

Došli

Marćin Budžinski (Krakovija) bez obeštećenja

Mateuš Vijadlovski (Jagelonija) pozajmica

Otišli

Andreja Prokić (Stal Žešov) bez obeštećenja

Jakub Vrobel (Resovija) bez obeštećenja

Martin Sus (Pribram) bez obeštećenja

Peteri Forsel – istekao ugovor

Lukas Bjelak – istekao ugovor

RADOMIJAK

Došli

Gonsalo Silva (Belenenses) bez obeštećenja

Mario Rondon (Kluž) bez obeštećenja

Luis Mačado (Nortist Junajted) bez obeštećenja

Otišli

Adam Banasijak (Črobri Glogov) bez obeštećenja

Lukaš Vijeh (Visla Pulavi) bez obeštećenja

Muhamad Kande (Estrela) bez obeštećenja

BRUK-BET TERMALIKA

Došli

Nemanja Tekijaški (Spartak Subotica) 200.000

Bartolomej Kukulovič (Gornik Lečna) bez obeštećenja

Muris Mešanović (Mlada Bolesav) bez obeštećenja

Mihal Hubinek (Mlada Bolesav) bez obeštećenja

Adam Hlušek (Viktorija Plzen) bez obeštećenja

Otišli

Pavel Oleksi (Stal Žešov) bez obeštećenja

Bartoš Snopčinski (Stal Žesov) pozajmica

GORNIK LEČNA

Došli

Danijel Dživnijel (Sandecja) bez obeštećenja

Januš Gol (Dinamo Bukurešt) bez obeštećenja

Bartoš Rimaniak (Pjast) bez obeštećenja

Otišli

Gabrijel Matej – istekao ugovor

Bartolomej Kukulovič (Termalika) bez obeštećenja

-------------------------------------------------------------

POLJSKA 1 – 1. kolo

Petak

18.00: (2,40) Bruk-Bet Termalika (3,20) Stal (3,10)

20.30: (1,62) Leh (3,80) Radomijak (5,80)

Subota

15.00: (3,50) Gornik Lečna (3,20) Krakovija (2,20)

17.30: (2,85) Jagelonija (3,30) Leh (2,50)

20.00: (1,70) Legija (3,70) Visla Plok (5,20)

Nedelja

15.00: (2,60) Pjast (3,20) Rakov (2,80)

17.30: (2,30) Šljonsk (3,25) Varta (3,20)

20.00: (2,05) Pogon (3,40) Gornik (3,70)

Ponedeljak

18.00: (2,30) Visla (3,35) Zagleblje (3,10)

***Kvote su podložne promenama

-------------------------------------------------------------

*****TABELA EKSTRAKLASE U SEZONI 2020/21*****


tagovi

LegijaFilip MladenovićEkstraklasaPoljska 1Lukas Podolski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara