Bruno Luci (©AFP)
Bruno Luci (©AFP)

Porodična stvar – neverovatan uspon inspirisan Interom

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.11.21. | 14:06

Neodoljiva priča o Šambliju, braći osnivačima i velikoj ambiciji koja, i pored ispadanja u treći rang, vuče napred

Tradicija. Tekovina. Zajednica. Sve ovo je skromni Šambli za porodicu Luci, koja pune 32 godine brine o klubu iz regiona Pikardija na severu Francuske. Uspon tima nije ništa drugo do meteorski, a priča o malom porodičnom kolektivu iz Oaze jednako neodoljiva.

Šambli je prošao jedno od najtrijumfalnijih putovanja koja se mogu zamisliti zahvaljujući dvojici braće, koji su osnovali klub iz čiste zabave i odveli ga u drugu ligu, iz koje su letos ispali u treći rang. Bila je to prva eliminacija u više od tri decenije postojanja.

Izabrane vesti

Bruno i Fulvio Luci osnovali su klub u junu 1989. zajedno sa nekoliko prijatelja. Oba brata su ranije igrala fudbal u nižim ešalonima francuskih liga, a uz pomoć svog oca Valtera, kontaktirali su nekoliko lokalnih zajednica u departmanu Oaza u potrazi za domom. Grad Šambli im je na kraju ponudio prostor za igru i trening. Tako je putovanje počelo.

19.00: (1,65) Šambli (3,80) Ruan (5,50)

Grb, boje i oprema tima su inspirisani milanskim Interom. Porodica Luci je italijanskog porekla, a Valter i Fulvio, koji su oduvek podržavali Nerazure, odlučili su da im odaju počast na taj način. Uprkos promenama u dizajnu grba 2016. godine, pošto je Šambli nastojao da stvori sopstveni identitet, sličnost je još i dalje jasna.

U početku je otac Valter bio predsednik kluba, Fulvio je bio trener, a Bruno napadač. Međutim, nisu bili ograničeni isključivo na ove uloge. Valter je čak igrao za prvi tim, dajući poslednji gol za crno-plave sa pune 53 godine. Bruno je, takođe, bio zadužen za rezervni i omladinski sastav.

Šambli je napredovao kroz okružne lige, ostvarivši četiri promocije kako bi stigao do devete lige 1998. Tu je ostao nekoliko sezona, pre nego što je Valter otišao sa mesta predsednika 2001, što je dovelo do reorganizacije. Fulvio je zauzeo njegovo mesto, ostavljajući Brunu vruće mesto kormilara. Od tada se stvari nisu menjale.

Već iduće kampanje Šambli je napredovao iz okružnih divizija u regionalni amaterski fudbal. Ne pokazujući znake usporavanja, klub je nastavio uspon, spajajući se sa nekoliko drugih lokalnih klubova povećavajući i veličinu i ambiciju. Posle dostizanja šestog ranga 2008. godine, klub je bio regionalni šampion Pikardije 2010. i pridružio se nacionalnim ligama prvi put u svojoj istoriji.

Poslednjih godina, crno-plavi su uživali u nekoliko zapaženih partija u Kupu Francuske, stigavši do polufinala 2018, pre nego što su poraženi od trećeligaša Erbijea. Njihova četvrtfinalna pobeda nad Strazburom te godine postala je najznačanija u istoriji kluba. Međutim, slavlje je pomutila smrt Valtera, koji je preminuo iste noći.

Navijačica Šamblija (©AFP)Navijačica Šamblija (©AFP)

Uprkos takvoj tragediji, klub se vratio jači u narednoj sezoni. Braća Luci odala su počast svom ocu tako što su uvela ekipu u Ligu 2 i sproveli punu profesionalizaciju. Od 2010. prosečan broj gledalaca je bio 175, a u prvoj sezoni u predvorju nacionalne elite bilo ih je oko 3.000.

Ambicije Šamblija u Kupu visoke su i u tekućoj kampanji, kada mu u goste u 7. rundi na noge stigne četvrtoligaš Ruan (19.00). Bilo je ovo takmičenje godinama poligon za mnogobrojna iznenađenja i biće, verovatno, i dalje. Znaju to Nerazuri najbolje, i otuda će pokušati da eliminišu autsajdera kako bi kasnije imali priliku da režiraju još neki spektakl i najave skorašnji povratak u drugu ligu. U prvenstvu se Šambli nije proslavio i samo je na bod od zone ispadanja, ali je Ruan loš u rangu ispod i mogao bi da bude lak zalogaj. Jedan od aduta crno-plavih biće Nikola Petković, srpski internacionalac koji je jula prošle godine stigao u klub posle odličnih partija u dresu Javora.

Koliko god da izgleda da je Šambli trenutno u problemu, ne treba sumnjati u ljubav i posvećenost porodice Luci. Čak i Fulviova žena i dve Brunove ćerke nalaze se u upravnom odboru. Ambicija je tu, a koliko je jaka svedoče Fulvijeve reči za Kurijer Pikard:

"Naša misija nikada neće biti gotova. Doći ćemo u najjači rang. Ostaćemo tamo i nastaviti bajku".

FRANCUSKA, KUP - 7. RUNDA

Petak

19.00: (1,65) Šambli (3,80) Ruan (5,50)

20.00: (1,50) Ajačio (4,00) Orlean (7,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kup FrancuskeŠambli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara