Marko Roze i Edin Terzić (©Reuters)
Marko Roze i Edin Terzić (©Reuters)

Poslednja šansa za veliki oproštaj

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.03.21. | 07:56

Dve Borusije bore se za plasman u polufinale DFB kupa. I Menhengladbahu i Dortmundu je stalo. Najviše njihovim kormilarima. Marko Roze da dokaže da ga Milioneri nisu bez razloga potpisali za predstojeću sezonu, a provremeni strateg BVB-a Edin Terzić da se pokaže budućim udvaračima

Otkako je Marko Roze saopštio da napušta Menhengladbah i da se seli u Dortmund na leto, njegovi Ždrepci ne mogu da se sastave. Na poslednjih pet utakmica četiri poraza i remi, Gladbah se polako oprašta od Lige šampiona i jedini cilj do kraja sezone ostaje borba trofej, za DFB kup. Bilo kakav pehar slavni klub čeka više od dve i po decenije i nema sumnje da bi osvajanje nacionalnog kupa izvuklo sezonu. Ali da bi taj san nastavio da živi, Roze mora da "tuče" svoj budući klub – Dortmund.

Susret dve Borusije u četvrtfinalu nemačkog kupa predstavlja derbi te faze takmičenja, a kako je Bajern eliminisan poodavno, pobednik će imati sasvim realne izglede da dođe do trofeja. To je svakako dodatni motiv za dva tima.

Izabrane vesti

Posle beživotnog nastupa tokom poraza od 2:0 kod kuće od Mančester Sitija u Ligi šampiona, Ždrepci su reagovali na najbolji mogući način proteklog vikenda na gostovanju RB Lajpcigu.

Jonas Hofman i Markus Tiram su pogodili metu i Gladbah je na velikom odmoru imao dva gola viška.

Međutim, kao što je to sve češće slučaj sa Koltovima, njihova odbrana pokazala je ozbiljne znake ranjivosti i nervoze, te su u drugom delu susreta uspeli da prospu ostvarenu prednost i naposletku izgube meč.


Realno, pehar je Rozeova poslednja šansa da napusti klub sa poklonom za oproštaj, a 44-godišnjak će verovatno biti izuzetno odlučan da dokaže da su njegovi predstojeći protivnici napravili tačan izbor kada su ga angažovali.

Za razliku od Gladbaha čiji je "kanal" dodatno produbio poraz od Bikova u Bundesligi, Dortmund je nanizao tri pobede, ima lepu šansu da uđe među osam u Ligi šampiona posle slavlja u Sevilji sa 3:2, a vratio se i u trku za elitu i za iduću sezonu.

Zapravo, pobeda koja je ojačala moral Milionera bila je ona nad najžešćim rivalom Šalkeom, kojeg su u Gelzenkirhenu preslišali sa 4:0. To je bio ozbiljan zamah, pa je nedavno Bilefeld isprašen sa 3:0.


Međutim, privremeni šef struke BVB-a Edin Terzić biće visoko motivisan da pojača svoj menadžerski kredibilitet osvajanjem trofeja, kako bi privukao potencijalne udvarače kad ga na leto nasledi Marko Roze, a pehar gotovo sigurno predstavlja najbolju šansu Dortmunda da to postigne.

Dortmund je u poslednjih devet sezona pet puta stizao do finala ovog turnira, osvojivši ga u dva navrata pod palicom Jirgena Klopa i Tomasa Tuhela, dvojice menadžera kojima bi Terzić voleo da se pridruži u panteonu Dortmundovih trofejnih stručnjaka.

Džejdon Sančo i Erling Haland ponovo sjajno sarađuju i teško da će ih Edin Terzić izbacivati iz ritma selidbom na klupu. Od Milionera treba očekivati samo minimalne promene u odnosu na najjači sastav. Neće biti Dilejnija, kao ni Akanđija, Šmelcera i Vitsela.

S druge strane Roze će sigurno promešati karte, jer ne može da računa na svog najboljeg strelca i kapitena Larsa Štindla zbog suspenzije. Takođe, Ždrepci u dvoboj ulaze bez Lajnera i Jančkea, koji su povređeni.

U ligaškom meču krajem januara Dortmund se nije dobro proveo u Menhengladbahu. Bilo je 4:2 za domaćina i pored vođstva momaka sa Vestfalena od 2:1. Sada ipak treba očekivati drukčiji meč, s manje golova, vrlo verovatno i s većom šansom da Dortmund na kraju ipak slavi, jer Gladbah nema samo krizu rezultata, već i ozbiljnu krizu igre.

NEMAČKA, KUP - ČETVRTFINALE

Utorak

20.45: (3,50) Menhengladbah (3,45) Dortmund (2,10)

Sreda

18.30: (5,10) Esen (3,60) Kil (1,73)

20.45: (2,05) RB Lajpcig (3,45) Volfzburg (3,60)

Odloženo

Regenzburg - Verder

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup NemačkeBorusija DortmundBorusija MenhengladbahMarko Roze

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara