Velika motivacija Orlova (©Star Sport)
Velika motivacija Orlova (©Star Sport)

Potvrda jedne generacije na mestu gde su stasavali majstori

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.11.20. | 11:05

Orlovi biju prvu bitku za plasman na Mundijal u Litvaniji, protivnik selekcija Finske koju su na najviši nivo podigli Hrvat i Srbin Mićo Martić i Dušan Matić

Prilika za potvrdu snage jedne generacije, na mestu gde je najveći broj njih igrački sazreo. Futsal reprezentacija Srbije večeras u Hali Jezero (18.00, TV Arena Sport 3), domu čuvenog Ekonomca, igra prvi meč baraža za Svetsko prvenstvo u Litvaniji protiv Finske.

Za selekciju Gorana Ivančića ovo će biti odlična prilika da pokaže da je stasala za velika dela. Protivnik nije atraktivan, ali je u velikom razvojnom usponu, a svi njegovi dosadašnji rezultati primoravaju Orlove da maksimalno ozbiljno shvate ove okršaje.

Izabrane vesti

Razvoj srpskog futsala bio je konstantan tokom protekle decenije. Posle dva četvrtfinala na evropskim prvenstvima krunu je predstavljalo četvrto mesto u Beogradu 2016. godine. Ostala je žal za propuštenim Mundijalom u Kolumbiji (2018), ali je niz više nego dobrih rezultata zaokružen šestim na EP u Sloveniji 2018. godine.

U ekipi nema legendarnih asova kao što su Miodrag Aksentijević, Marko Perić, Mladen Kocić i Slobodan Rajičević. Ovaj tim predvodi sjajni kapiten Miloš Simić, a tu su i igrači ozbiljne klase kao što su Stefan Rakić, Marko Pršić, Strahinja Petrov i Dragan Tomić. Glavobolju za Ivančića predstavljala je povreda golmana Nemanje Momčilovića. Odlični čuvar mreže Vintersporta iz Niša dva puta je u poslednjih godinu dana operisao meniskus kolena, ali je spreman ako bude bilo neophodno da stane na gol u Jezeru, što samo potvrđuje sa kolikom željom reprezentativci Srbije ulaze u okršaje sa Finskom.

Miloš Simić je rođeni Kragujevčanin, što će za njega predstavljati još veći motiv, ali sasvim sigurno i veliko razočaranje što Jezero neće biti krcato. Kragujevčani su navikli na vrhunski futsal, jer su u Ekonomcu na petoparcu magične poteze ljubiteljima pružali ozbilji majstori ove igre poput Predrag Rajića i Mladena Kocića, ali i legendarni čuvari mreže Petar Brzaković i Miodrag Aksentijević. Možda i najveća prednost aktuelne generacije Srbije u ovom baražu jeste i to što najveći deo igrača poznaje gotovo svaki kutak ove legendarne hale.

Srbija je već jednom bila učesnik Mundijala, i to 2012. godine na Tajlandu, kada je posle velike borbe eliminisana u osmini finala od Argentine. Za propuštanje onog u Kolumbiji bili su odgovorni Portugalci sa fenomenalnim Rikardinjom, ali deluje da su se stvari sada poklopile.

HRVAT I SRBIN OD FINSKE PRAVE FUTSAL SILU

Mićo MartićMićo Martić

Finci nemaju nijedno veliko takmičenje, ali su u kvalifikacijama za ovo Svetsko prvenstvo napravili veliko iznenađenje tako što su iza sebe u Grupi A ostavili Italiju. Selekcija Mića Martića je remizirala sa Portugalijom i Italijom (oba puta po 2:2), pa joj je pobeda nad Belorusijom bila dovoljna za baraž. Orlovi su svojoj grupi preslišali Ukrajince i Francuze (5:2 i 4:2), ali nisu imali snage protiv moćne Španije (1:5), pa put na Mundijal traže zaobilaznim putem.

Mićo Martić se može smatrati najvažnijim čovekom za razvoj finskog futsala. U pitanju nije samo trener, već FIFA instruktor. Saradnju sa tamošnjim savezom otpočeo je u januaru 2013. godine, a nedavno je potpisao produžetak saradnje do 2022. godine i kraja Evropskog prvenstva, gde Finci veruju da će se plasirati.

Tokom njegovog dosadašnjeg rada u ovoj nordijskoj državi obučen je trocifren broj novih futsal trenera sa UEFA licencom. Desna ruka fenomenalnog hrvatskog stratega je srpski trener golmana Dušan Matić, koji se zajedno sa Martaćem bavi edukacijom novih trenera na seminarima.

Matić je početkom prošle decenije objavio studijsku knjigu pod nazivom "Golman u futsalu". Njegov rad se izuzetno dopao Martiću, koji ga je 2013. godine pozvao na međunarodni seminar u Dubaiju, a onda i da zajedno rade u Finskoj. Dušan Matić je na prethodim evropskim prvenstvima u Srbiji i Sloveniji radio na analizi golmana, a ispred UEFA je radio i na edukaciji budućih istruktora u azijskom futsalu.

Martić i Matić su direktno dogovrni što se futsal u Finskoj za samo nekoliko godina od potpuno amaterskog doveo na profesionalni nivo.

Revanš utakmica u Finskoj zakazana je za 10. novembar od 18 časova u Vanti.

FUTSAL - BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO:

Petak:

18.00: (1,55) Srbija (4,60) Finska (4,50)

Subota:

19.00: Hrvatska - Češka


tagovi

futsalGoran IvančićMiloš Simić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara