Kristijan Eriksen (©Reuters)
Kristijan Eriksen (©Reuters)

Povratak Eriksena na nacionalnu pozornicu, Švajcarska bez golmana na Vembliju

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.03.22. | 11:17

Holandija dočekuje Dansku, a Engleska je domaćin Sajdžijama u sparing duelima

Proći će više od pola godine do početka Svetskog prvenstva u Kataru, ali pojedine selekcije već su započele pripreme. Među 19 reprezentacija koje su overile karte za Mundijal nalaze se Nemačka, Danska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska i Holandija, koje večeras kreću sa uigravanjem.

Posle uspešno odrađenih kvalifikacija za smotru najboljih na planeti Holandija i Danska okreću se pripremama za završni turnir u Kataru u okviru kojih će odigrati prijateljsku utakmicu na Johan Krojf areni. S obzirom na to da su i jedni i drugi bili superiorni u svojim grupama i među najefikasnijim selekcijama, trebalo bi očekivati kvalitetnu i efikasnu predstavu sa golovima na obe strane, u čijem bi centru trebalo da se nađe Kristijan Eriksen.

Izabrane vesti

Nema mnogo onih koji se dobro ne sećaju 12. juna 2021. kada je fudbalski svet zanemeo zbog infarkta koji je tadašnji vezista Intera doživeo tokom duela Danske i Finske u Kopenhagenu u prvom kolu Eura. Srećom, brza lekarska intervencija spasla je Eriksena kojem je kasnije ugrađen pejsmejker, a on se posle devetomesečne pauze vratio na teren u dresu novog člana engleske Premijer lige Brentforda - prethodno je raskinuo ugovor sa Nerazurima jer u Italiji nije dopušteno profesionalno bavljenje sportom osobama sa defibrilatorom.

20.45: (1,92) Holandija (3,45) Danska (4,10)

Međutim, "desetka" Danske zaista nema sreće, pa je zbog korona virusa kasnio na okupljanje nacionalnog tima, a selektor Kasper Hjulmand za svaki slučaj pozvao je vezistu lidera belgijskog prvenstva Uniona, 27-godišnjeg Kaspera Nilsena. Hjulmandov kolega Luj van Gal odlučio se za trojicu debitanata, a dvojica od njih su golmani Mark Fleken iz Frajburga i Žoel Dromel iz PSV-a.

Holandija nije izgubila nijednu utakmicu od Evropskog prvenstva i njeni rezultati su porasli pod vođstvom selektora van Gala, ali je do poslednjeg meča morala da se bori za plasman na Mundijal, što je i uspela posle slavljas 2:0 nad Norveškom. Ipak, bilo je to pred praznim tribinama u Roterdamu, pa će ovoga puta konačno dobiti podršku gledalaca. Pored problema trenera van Gala sa Kovidom, Oranje je morao da se nosi i sa povređenim golmanima. S druge strane, krilni igrač Gakpo je otpao zbog povrede skočnog zgloba, ali bi inače domaći trebalo da krenu u jakom sastavu. Na svom terenu, Holanđani su poslednji put izgubili u oktobru 2020. od Meksika (0:1), a poslednji mečevi kod kuće izazivaju poštovanje.

Danci su bukvalno uništili konkurenciju u kvalifikacionoj grupi, izgubivši bodove tek u poslednjem meču u Škotskoj (0:2), kada ih više ništa nije zanimalo. Na deset mečeva primili su samo tri gola i davali u proseku tri po utakmici.

Timu neće pomoći defanzivac Andreas Kristensen, što je značajan gubitak za odbranu. Danci na strani nisu izgubili od novembra 2020. kada ih je Belgija porazila u Ligi nacija (2:4).

18.00: (1,75) Engleska (3,50) Švajcarska (5,10)

Interesantan je i sudar na Vembliju, gde Engleskoj na megdan izlazi Švajcarska. Sajdžije su iznenadile osvajanjem grupe u kvalifikacionoj borbi ispred Italije, koja je potom posrnula u baražu sa Makedonijom, i neće biti lak zalogaj za selekciju Tri lava u pripremnom duelu.

Duel dva učesnika predstojećeg Svetskog prvenstva biće idealna prilika za selektore Gereta Sautgejta i Murata Jakina da steknu uvid u raspoložive snage za izazove koji ih očekuju u Kataru.

Oba tima kartu za globalnu smotru obezbedila su u poslednjem kolu kvalifikacija, a za razliku od Engleske od koje se i očekivalo da u grupi sa Poljskom, Albanijom, Mađarskom, Andorom i San Marinom obezbedi prvo mesto, Švajcarska je priredila malu senzaciju tako što je iza sebe ostavila Italiju.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Putevi aktuelnih sparing partnera u prethodnoj deceniji ukrštali su se nekoliko puta i znatno više uspeha imala je Engleska koja je Švajcarskoj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine nanela dva poraza - oba rezultatom 2:0.

Izabranici Gereta Sautgejta bolji od Švajcarske bili su i u duelu za treće mesto u okviru Lige nacija 2019. godine što je ujedno i poslednji susret dva tima. Tada je pobednika odlučio penal rulet na kojem je promašaj Josipa Drmića u šestoj seriji jedanaesteraca doneo slavlje Gordom albionu.

O suverenitetu Engleza na domaćem terenu govore i poslednje dve pobede nad Albanijom (5:0) i San Marinom (10:0). Švajcarska i Obala Slonovače pozvani su na dve pripremne bitke za Ligu nacija u junu, a i pored nekoliko izostanaka Sautgejt bi trebalo da na teren pošelje gotovo najjači sastav. S druge strane, Švajcarci će u ovom duelu biti znatno oslabljeni. Golmani Jan Zomer i Filip Ken su povređeni, a neće igrati ni Denis Zakarija i Haris Seferović.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Subota

13.00: (2,50) Singapur (3,20) Malezija (2,95)

15.00: (1,60) Hrvatska (3,70) Slovenija (6,25)

17.00: (2,20) Finska (3,05) Island (3,70)

17.00: (6,25) Indija (4,00) Belorusija (1,55)

18.00: (4,00) Republika Irska (3,30) Belgija (2,00)

18.00: (1,75) Engleska (3,50) Švajcarska (5,10)

18.30: (2,00) Katar (3,40) Bugarska (3,90)

19.45: (1,15) Španija (7,75) Albanija (18,0)

20.00: (2,40) Mauritanija (3,10) Mozambik (3,20)

20.45: (1,10) Nemačka (10,0) Izrael (19,0)

20.45: (1,92) Holandija (3,45) Danska (4,10)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Prijateljske utakmicereprezentacija Holandijereprezentacija Danskereprezentacija Engleskereprezentacija ŠvajcarskeKristijan Eriksen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara