Mural posvećen "Golu veka" u Buenos Airesu (©AFP)
Mural posvećen "Golu veka" u Buenos Airesu (©AFP)

Povratak u nevinost

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.06.22. | 11:20

Na današnji dan, pre 36 godina, Dijego Armando Maradona postigao je ONAJ gol. Doduše, i onaj drugi pre tog. Ali ovo je priča o "Golu veka", koji se odmotava unazad...

"To nije početak kraja

Izabrane vesti

To je povratak sebi

Povratak u nevinost"

Lopta se koprca iz mreže i prolazi kraj Šiltona, kome se vraća izgubljeno dostojanstvo. Ona se lepi za Maradoninu levicu dok se on podiže sa zemlje, sa sve Bučerom na svojim leđima.

Deseti metar.

Pre samo koji tren ekstatična publika razjapljenih čeljusti, seda nazad na tribine dok on hrli s loptom k centru.

Petnaesti metar.

VELEZ - ROSARIO

Suze radosnice hrle hitro natrag u oči, a Fenvik sklanja ruku s njega. Birdsli momčina - koji još u vilici ima sve zube koji će kasnije netragom nestati - povlači se kad vidi kako se Dijego približava krugu na centru, oživljavajući na tom putu davno nestalog, sedokosog Pitera Rida kome vlasi najednom dobijaju obrise negdašnje boje.

Trideseti metar.

Glas latinoameričkog komentatora gubi pređašnji zanos, a njegov kitnjasti povik od maločas "sa koje si to planete stigaoooo..." gubi svaki smisao dok se izgovara unazad.

Četrdeseti metar.

Sad je to već sjajan trk, bez dileme. Poslednje trunke mita i slave ljušte se u taj čas na vrelom meksičkom suncu pre nego li nestanu zauvek.

El Pibe dribla savršeno unazad i priklanja se Fenviku (Izvin'te, šta, opet Fenvik?! Taj mučeni posmatrač je više puta doživeo da mu Dijego isklizne kroz ruke u jednoj akciji nego sto je to godinama morala da trpi njegova žena Klaudija Viljafane... a nije da je Marado bio baš najverniji muškarac).

Jedini način na koji je Fenvik mogao da zaustavi Maradonu - pregrubi start s leđa (©AFP)Jedini način na koji je Fenvik mogao da zaustavi Maradonu - pregrubi start s leđa (©AFP)

Pedeseti metar.

Dijegov saigrač Hektor Enrike je slobodan, u poziciji da primi loptu, dok se ova magična trka privodi kraju. Na samo korak od nevinosti.

"Gol veka" pretvara se - krećući se tako unazad - na naše oči u "Vek gola". On vise nije Maradona. Sada je samo Dijego. El Pibe. Dečak.

20. jun 1986. Stadion 'Asteka'. Meksiko Siti.

"To nije početak kraja

To je povratak sebi

Povratak u nevinost"

Žena u belom ne pušta Maradoninu ruku dok hodaju unatraške, smeškajući se. Sju - tako se zove, njen muž je argentinski imigrant koji je nikad nije odveo da vidi zemlju njegovih korena - vodi Dijega nazad iz svlačionica na teren. Ona zapravo i nije medicinska sestra, već se bavi problemima steriliteta i rađanja, a na ovom Svetskom prvenstvu radi kao volonter. Bostonsko sunce buja, vraća se visoko na nebo, uvidevši da se sve kreće unazad pa mu se kao saučesnik pridružuje.

Oduševljen, Dijego se polako udaljava od Sju, dok njena ruka sporo silazi s njegovog struka u tom trajnom razdvajanju.

Nema nikakvog antidoping testa, ili makar broj 10 nije taj koji će mu biti podvrgnut. Dve preostale asistentkinje-volonterke, koje je takođe odredila FIFA, odlučuju se za neke druge Gaučose. Molba samo, dozvolite da ipak izbor ne padne na Dijegovog kompadrea Klaudija Kaniđu, jer u krvi i urinu tog čoveka naći ćete sve nedozvoljene supstance koje vam uopšte mogu pasti na pamet. A i one za koje prvi put čujete.

Poslednji sudijski zvižduk utihnuo je u svoj nastanak. Nigerija nije izgubila od Argentine i dva najkoloritnija svetska mađioničara, Džej-Džej i Dijego, nastavljaju svoj reverzibilni ples s loptom dok se preostalo vreme za meč umnožava, na našu radost. El Pibe uživa u ovoj čudnoj, ali lepoj, jedinstvenoj čistoti nepatvorene igre...

"Samo želim da i dalje budem srećan", izgovara u mikrofon argentinske televizije.

25. jun 1994. Stadion 'Foksborou'. Masačusec.

"To nije početak kraja

To je povratak sebi

Povratak u nevinost"

Šta ako... šta kada bismo mogli da samo pritisnemo to čarobno dugme i vratimo unazad "Gol veka". Hvala na pitanju, danas mu je 36. rođendan. I ne samo da vratimo Njega, nego čitavu stvar. Sve Dijegove ponore i vrhove (i naše, što da ne) u tom svojevrsnom, jednokratnom safariju natrag ka nevinosti.

Daleko od slave, iskušenja, žene u belom koja samo što nije uništila našu sreću u trenutku kad nam se čini da tu je, eto, odmah iza ćoška.

Dajte nam svet bez Maradone, samo Dijego da je tu. El Pibe.

Dečak koji obožava igru i živi za nju. Nesvestan zavodljivog ukusa greha i grehova koji će da nadiru baš kako on bude jurišao na Engleze...

Proći će on moš misliti "defanzivca starog kova" Fenvika, ostaviti sedokosog Rida u prašini Centralne Amerike, poslati dobrog Birdslija na kratak piknik, učiniti Bučera (mesar, eng.) potpunom suprotnošću tog prezimena. Mučiće Šiltona iznova i iznova, samo par minuta posle one zloglasne "Božije ruke".

"Ta, ta, ta, taaaa..."

Suze su opet tu.

"Sa koje si to planete stigaooo..."

Lopta se survava u mrežu. Mit nad mitovima izdiže se poput kakvog kolosa pred našim očima.

Ekstaza se može gotovo napipati.

Svemir je, veli reditelj, za trenutak poskočio od radosti.

U svom povratku u nevinost.

Piše: BOJAN BABIĆ


tagovi

FIFAArgentinaEngleskaDijego Armando Maradonafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara