Andrea Anjeli (Reuters)
Andrea Anjeli (Reuters)

Predsednik Juventusa: Ne odustajem od Superlige, kritikuju nas da rušimo sistem koji su oni napustili 1991.

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.10.21. | 13:05

"Promene odbija politička klasa (UEFA i FIFA) koja ne učestvuje u takmičenjima, ali hoće da odlučuje i želi da zarađuje", kaže Andrea Anjeli

Kao Real i Barselona, ni Juventus nema nameru da tek tako odustane od Superlige na čije formiranje se obrušio ostatak fudbalskog sveta, izuzev 12 klubova koji su imali želju da se sopstvenim takmičenjem (delimično) izdvoje iz sistema UEFA i FIFA.

Na stranu onih koji ne žele da zaživi ovo takmičenje stao je i Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta koji od nadležnih institucija traži da "oblikuju evropsku sportsku kulturu u skladu sa vrednostima solidarnosti, održivosti, inkluzivnosti, otvorenu konkurenciju i pravičnost, uz izraženo protivljenje "separatističkim takmičenjima koja potkopavaju navedene standarde i ugrožavaju stabilnost čitavog sportskog ekosistema"...

Izabrane vesti

"Punih deset godina sam lojalno radio na promeni sistema koji ne štiti investitore i koji je napustio vrednovanje sportskih zasluga još 1991. godine kada je odlučeno da četvrtoplasirani tim iz Serije A ima više prava od šampiona iz nekog drugog prvenstva. Ove godine ni Juve, ni Real ni Barselona nisu osvojili nacionalno prvenstvo, a svi učestvujemo u Ligi šampiona. Mnogi timovi koji su osvojili svoja prvenstva ne igraju u Ligi šampiona, koja je sada definisana kao jedno od najboljih sportskih takmičenja na svetu", skrenuo je prilikom govora na Skupštini Juventusa predsednik kluba Andrea Anjeli na licemerje onih koji kritikuju osnivače Superlige.

Direktno je izneo ko je, prema njegovom mišljenju, kriv za trenutno loše stanje u svetskom fudbalu u kome finansijski jedino trpe vlasnici klubova.

"Želja za rađanjem Superlige je zapravo zapažanje 12 klubova da je aktuelni fudbalski sistem zastareo. Promene odbija politička klasa (UEFA i FIFA) koja ne učestvuje u takmičenjima, ali hoće da odlučuje i želi da zarađuje. Ne želim da odustanem. Sistemu je potrebna promena i Juventus želi da bude deo toga. Ali samo konstruktivnim dijalogom biće moguće postizanje zadovoljavajućeg rezultata za sve."

Na kraju se dotakao i boravka Kristijana Ronalda u Juventusu.

"Bila je čast i zadovoljstvo imati najvećeg igrača na svetu u svom timu. Možemo samo da aplaudiramo Kristijanu i da mu zahvalimo što nas je toliko obradovao. Ali Morata je u pravu: Dres Juvea zahteva odgovornost. Naš klub je veći od bilo koga ko je imao čast da učestvuje na njegovom putu. Juventus iznad pre svih", dodao je Anjeli.


tagovi

JuventusEvropska SuperligaUEFAFIFAAndrea Anjeli

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara