Dvojac Palmeirasa Veiga i Menino (Reuters)
Dvojac Palmeirasa Veiga i Menino (Reuters)

Prekretnica u brazilskom klupskom fudbalu: Neprofitna društva građana postaju kompanije

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.08.21. | 17:24

Predsednik države potpisao zakon koji dozvoljava potpunu promenu vlasničke transformacije

Brazilski klupski fudbal ulazi u novu eru... Pošto su savezni Senat i Zastupnički dom glasali potvrdno, predsednik Žair Bolsonaro potpisao je zakon o osnivanju Anonimnog fudbalskog društva (SAF), čime se otvara mogućnost da se fudbalski klubovi koji su nastali kao neprofitna udruženja građana sada preregistruju u kompanije.

Tamošnji mediji navode da će zakon pružiti podsticaj klubovima da pređu na model SAF, ali i da transformacija nije obavezna.

Izabrane vesti

Ako odluče da se transformišu u kompanije, klubovi će imati neke instrumente za kapitalizaciju resursa i sopstvenog finansiranja, od izdavanja obveznica, ulaska investicionih fondova, izdavanje akcija na berzi...

Prema predlogu, SAF će moći da se primeni samo na muške i ženske fudbalske klubove, ali ne i na ostale olimpijske sportove poput košarke, odbojke, rukometa...

Zakon sprečava državne fudbalske saveze i Brazilsku fudbalsku konfederaciju (CBF) da postanu vlasnici klubova. Promene imena, grba, himne, boja i sedišta tima mogu da se dogode samo ako se klub s tim složi.

Zakon takođe predviđa obavezno prenošenje svih prava i dužnosti proisteklih iz odnosa sa klubom, uključujući prava na učešće na takmičenjima, ugovore o radu i upotrebu imidža, dok prelazak iz neprofitnog društva u SAF "ne zavisi od ovlašćenja ili pristanka poverilaca ili zainteresovanih strana".

Ako se stadion i trening centar ne prenesu u novo društvo, klub i kompanija moraju da potpišu ugovor o uslovima za njihovo korišćenje.

Zakonom je utvrđen period od šest godina, koji se može produžiti na još četiri, u kome klubovi treba da izmire sve dosadašnje dugove.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara