Prelazni rok - Engleska: Njuka jurila megazvezde, pa dala 100.000.000 za opstanak, fijasko u severnom Londonu

Vreme čitanja: 22min | uto. 01.02.22. | 09:03

Rezzime zimskog prelaznog roka u Premijer ligi

Navikli smo već da na Ostrvu nema krize ni pored pandemije. Premijerligaši su, sasvim očekivano, i tako predvidivo, ponovo bili najkativniji, odnosno najkonkrentiji i najizdašniji. Za ukupno 67 transfera, računajući tu i pozajmice, potrošili su 335.000.000 evra, gotovo duplo više od druge po količini utrošenog novca, Seriji A.

Na tome najviše može da zahvali Njukaslu koji je bio najveći trošadžija i jedini klub u ovom prelaznom roku što je prebacio sumu od 100.000.000 evra. Neki drugi, poput Vest Hema, Noriča, Mančester Junajteda i Sautemptona nisu potrošili ni centa, neki bili primorani da se aktiviraju, dok je Votford s druge strane bio najaktivniji, pa će borbu za opstanak nastaviti sa šest novih lica.

Izabrane vesti

Bilo je svega, gomila spuštenih rampi, pokušaja “krađe”, “iznude” novca od paničnog Njukasla… Kao i obično – svega. No, da ne dužimo, krenimo redom, od kluba do kluba.

ARSENAL

Fijasko u Severnom Londonu. Kako drugačije opisati ono što je Arsenal uradio (ili bolje reći nije) u prelaznom roku. Imali su na Emiratima velike planove, nameravali su da nastave rekonstrukciju tima započetu letos, bili spremni da se isprse za pojačanja, ali… Na kraju klasično – “arsenalovski”.

Pokušavamo, ali nisam siguran da li ćemo biti u mogućnosti da to i uradimo”, govorio je Mikel Arteta posle remija sa Barnlijem o Arsenalovoj nameri da se pojača u preostalih, u tom trenutku, sedam dana, svestan da je njegov klub ušao u slepu ulicu iz koje će se teško vratiti.

Odstranjivanje Pjer-Emerika Obamejana iz tima zbog nediscipline, te odbijanje Edija Nketije i Aleksandera Lakazeta da produže ugovore, stavila je dovođenje napadača na vrh prioritetnih zadataka londonskog kluba. Prva meta bio je Dušan Vlahović, njegovi menadžeri navodno nisu hteli ni da saslušaju ponudu Tobdžija, potom Aleksander Isak, Sosijedad je tražio da aktiviraju otkupnu klauzulu postavljenu na 90.000.000 evra, sa Raulom de Tomasom isti slučaj – 75.000.000 evra. Opcija sa pozajmicom Luke Jovića bila je poslednja na listi, ali u Realu nisu hteli ni da čuju, dok sa Dominikom Kalvert-Luinom nisu preduzimali konkretne korake.

U veznom redu isti slučaj, cena od preko 40.000.000 evra za Bruna Gimaraeša bila je previsoka za londonski tim, za Daglasa Luiza je ponudio 32.000.000 plus 3.000.000 kroz bonuse, ali ga je Aston Vila odbila iako se činilo da će time što su birmingemskom klubu prepustili Kaluma Čejmbersa bez obeštećenja – imali opciju da automatski produže ugovor na još godinu dana – smekšati čelne ljude na Vila Parku. Artura je sportski direktor navodno uspeo da dogovori, ali je uprava kluba stopirala posao, jer joj se privremeno rešenje nije dopalo (stigao bi na pozajmicu). Interesovanje za Rubena Neveša i Tajlera Adamsa  nisu uspeli ni da konkretizuju, mada će na leto pokušati da dovedu jednog od svih gorepomenutih.

Ako ništa drugo, dogovorili su dva pojačanja za leto, štopera Ostona Trastija iz Kolorado Repidsa (vraćen na pozajmicu do jula) koji ima istog vlasnika (Krenke Sports grupa) za 1.820.000 evra, dok bi drugi trebalo da bude golman Nju Ingland Revolušna Met Tarner, mada taj transfer na kraju nije potvrđen. Svakako se očekuje da dođe na leto i zameni nezadovoljnog Bernda Lenoa koji bi trebalo da napusti klub.

Došli: Oston Trasti (Kolorado Repids, 1.820.000)

Otišli: Ejnsli Mejtlan-Najls (Roma, pozajmica), Sead Kolašinac (Marselj, bez obeštećenja), Kalum Čejmbers (Aston Vila, bez obeštećenja), Pablo Mari (Udineze, pozajmica), Oston Trasti (Kolorado Repids, pozajmica)

ASTON VILA

Na Vila parku su odradili još jedan sasvim solidan prelazni rok, baš kao i letos. Veliku ulogu u svemu imao je novi trener birmingemskog tima Stiven Džerard koji je u novembru preuzeo klupu. Upravo on i njegov ugled na Ostrvu osigurali su Vili potpise Luke Dinja i posebno Filipea Kutinja (opcija otkupa za 40.000.000 evra) koji je izrazio veliku želju da sarađuje sa nekadašnjim saigračem iz Liverpula.

Vila je iskoristila nesuglasice Luke Dinja sa Rafom Benitezom, pristala na zahtev Evertona o momentalnom otkupu, i za 30.000.000 evra dovela levog beka sa dugogodišnjim iskustvom igranja u Premijer ligi, ujedno kreatora 19 i strelca četiri premijerligaška gola u prethodne tri i po sezone provedene na Ostrvu.

Neophoan je bio još jedan štoper, Džerard nije hteo da u drugi deo sezone ulazi sa trojicom centralnih defanzivaca (raskinuta pozajmica Aksela Tuanzebea), pa je iskoristio priliku da bez obeštećenja potpiše Čejmbersa koji je u Arsenalu pokazao da može da pokrije i poziciju desnog beka. Nije istina ni Vilin prelazni rok bio u potpunosti uspešan, posle povrede Marvelusa Nakambe javila se potreba za dovođenjem zadnjeg veznog, ali nije bilo za očekivati da mu Brajton u finišu prelaznog roka prepusti svog najboljeg igrača Iva Bisumu, dok je Juventus za Rodriga Bentankura – Vili, ne i Totenhemu – tražio više od 20.000.000 + 5.000.000 evra.

Ipak, sačuvali su Daglasa Luiza od naleta tri neimenovana kluba (pretpostavlja se da su dva Totenhem i Arsenal) i odbili ponude i do 35.000.000 evra, a obezbedili su i pouzdaniju rezervu Emilijanu Martinezu u vidu Robina Olsena

Došli: Luka Dinj (Everton, 30.000.000), Filipe Kutinjo (Barselona, pozajmica), Kalum Čejmbers (Arsenal, bez obeštećenja), Robin Olsen (Roma, pozajmica)

Otišli: Met Target (Njukasl, pozajmica), Kinan Dejvis (Notingem Forest, pozajmica), Vesli (Internasional, pozajmica), Anvar El Gazi (Everton, pozajmica), Džejden Filogen-Bajdas (Stouk, pozajmica), Kameron Arčer (Preston, pozajmica), Džed Stir (Luton, pozajmica)

BRENTFORD

Mali londonski klub je ove zime doveo najveće pojačanje u svojoj istoriji. Kristijan Eriksen je poželeo da se vrati fudbalu, Tomas Frenk iskoristio staro poznanstvo sa zemljakom i ubedio ga da krene put Premijer lige.

Lekarski pregledi su pokazali da je nekadašnji fudbaler Totenhema spreman za povratak na Ostrvo, i nema sumnje da će im dobro doći njegov kvalitet i iskustvo makar do leta (potpisao do kraja sezone sa opcijom produžetka na još godinu dana), s obzirom na to da su izvisili za svoju prvu, potom i drugu metu, Brenana Džonsona i Kina Luis-Potera, talentovane fudbalere iz Čempionšipa koje Mildzbro i Hal nisu hteli da puste ni za 20.000.000 funti. 

Iskoristili su u Brentfordu činjenicu da dele istog vlasnika sa Midtjilandom, pa su od njega do kraja sezone pozajmili iskusnog golmana Jonasa Losla da odmeni povređenog Davida Raju.

Došli: Jonas Losl (Midtjiland, pozajmica), Kristijan Eriksen (slobodan igrač)

Otišli: Hoel Valensija (Alkorkon, pozajmica), Mads Bidstrup (Nordsjeland, pozajmica), Dominik Tompson (Ipsvič, pozajmica), Jan Zamburek (Vibord, ? ), Patrik Gunarson (Viking, ? ), Markus Fors (Hal Siti, pozajmica), Čarli Gud (Šefild Junajted, pozajmica), Luka Račić (Kege, pozajmica)

BRAJTON

Galebovi su nastavili praksu dovođenja dovođenja mladih igrača sa velikim potencijalom za relativno mali novac (za okvire Premijer lige) i njihovog razvijanja. Poljska je u poslednje vreme postala sve privlačnija skautima kluba sa Ameksa, pre godinu i po dana doveli su Jakuba Modera za 11.000.000 evra i Mihala Karbovnika za 5.500.000, a ove nastavili “tradiciju” kupovinom Kacpera Kozlovskog (najmlađi debitant u istoriji evropskih prvenstava) za 11.000.000 kojeg su doduše odmah prosledili u svoju filijalu, belgijski Union.

U istom klubu pronašli su i napadača, podršku Nilu Mopeju koju su duže vreme tražili. U pitanju je Denis Undav, trenutno najbolji strelac belgijskog prvenstva sa 18 golova i devet asistencija, za kojeg su Unionu platili 7.000.000 evra, ali ga ostavili u klubu iz Brisela, jer gazda Brajtona Toni Blum nije želeo da umanji šanse svom mezimčetu iz Belgije (i tamo je vlasnik) da napravi senzaciju u Pro ligi. Undav će dakle stići na leto, taman kada Daniju Velbeku istekne ugovor sa klubom.

Aktivni su Galebovi bili i na južnoameričkom tržištu, odatle su prošle zime doveli Mojzesa Kaiseda iz ekvadorskog Independijentea. Sada su pregovarali sa Huliom Ensisom, mogao je Libertad da napravi najveću prodaju u istoriji paragvajskog fudbala (10.000.000 evra), ali 18-godišnji napadač nije uspeo da dogovori lične uslove i posao je propao.

Veliki uspeh Brajton je ostvario time što je sačuvao Iva Bisumu od Vilinih i Tarika Lamptija od Totenhemovih naleta, ali je na leto tek očekuje težak posao da “odbrani” obojicu. 

Došli: Kacper Kozlovski (Pogon Šćećin, 11.000.000 evra)

Otišli: Jirgen Lokadija (Bohum, bez obeštećenja), Kacper Kozlovski (Union Sent Žil, pozajmica), Aron Konoli (Mildzbro, pozajmica), Den Burn (Njukasl, 15.000.000), Denis Undav (Union Sen Žil, pozajmica)

 BARNLI

Uspeo je Barnli da nadoknadi odlazak Krisa Vuda, svog najboljeg strelca iz poslednje četiri i po godine, Vutom Veghorstom, čini se boljom, naprednijom verzijom, pride je i zaradio 16.000.000 evra na razlici između dva transfera, ali mu to neće biti nikakva uteha ako ne sačuva premijerligaški status. A kako osim doskorašnjeg napadača Volfzburga nije doveo nikoga, sva je prilika da će posle šest sezona nazad u Čempionšip.

Istina, nisu Klaretsi hteli da se zaustave samo na tome, cilj je bio dovesti još jedno krilo, i praktično su sve već dogovorili sa Mislavom Oršićem, predsednik kluba Alan Pejs je lično otputovao u Zagreb kako bi zaključio posao, samo da bi dan kasnije Dinamo zvaničnim saopštenjem potvrdio da Oršić ostaje u klubu. Zvali su sa Turf Mura i Arona Remzija, ali je Velšanin sam kontaktirao pomenutog Pejsa i zahvalio mu se na ponudi. Mogli su na kraju da se uhvate za slamku, da pokušaju da pozajme Rosa Barklija kojem je saopšteno da može na drugom mestu da potraži minute – nije se dogodilo.

Došli: Vut Veghorst (Volfzburg, 14.000.000)

Otišli: Kris Vud (Njukasl, 30.000.000)

 ČELSI

Šampion Evrope je imao jedan jedini zadatak – da teško povređenom Benu Čilvelu pronađe zamenu do kraja sezone. Nakon što je precrtan na Gudisonu kao opcija je iskočio Luka Dinj, ali je Everton zahtevao otkup i nije pristajao na pozajmice, pa su se Plavci okrenuli svom igraču – Emersonu.

Tri puta su slali ponude na adresu Liona sa namerom da prekinu pozajmicu i vrate Brazilca na Stamford Bridž, čak nudili Olimpiku 4.000.000 evra da pristane na predlog, ali su sa Grupama stadiona odbili da sarađuju. Na kraju se sa pozajmice iz Flamenga vratio zaboravljeni Kenedi. Zbog povrede Risa Džejmsa bili su spremni da uđu u pregovore sa Barselonom oko Seržinja Desta na kojeg Ćavi ne računa, ali su od pomenute ideje odustali jer engleskom desnom beku oporavak teče očekivanim tempom i do sredine februara će se vratiti na teren.

Ono što za Čelsi jeste problem su štoperi. Antonio Ridiger, Sezar Aspilikueta i Andreas Kristensen ušli su u poslednjih šest meseci ugovora i ni sa jednim od njih još nisu razrešili situaciju. Moraće da sednu za pregovarački sto i sa Sautemptonom, jer Sveci žele da otkupe Armanda Broju, mada engleski mediji ističu da Tomas Tuhel računa na albanskog napadača za narednu sezonu. 

Došli: Kenedi (Flamengo, povratak s pozajmice)

Otišli: Luis Bejker (Stouk, bez obeštećenja)

KRISTAL PALAS

Iako je Patrik Vijera naglasio da bi voleo da doveke nekolicinu igrača, iskusnih, zrelih, Palas je bio poprilično miran. U finišu se pojavila prilika da pozajme Donija van de Beka, Mančester Junajted je konačno pokazao želju da ga pusti da igra, ali londonski klub nije ugrabio šansu iz dva razloga. Prvi, nisu želeli da pokriju čitavu platu holandskog veziste do kraja sezone; drugi, u priču se uključio Everton, ispunio zahtev Crvenih đavola i odneo Van de Beka.

Potraga za napadačem završila se tako što su otkupili Žan-Filipa Matetu od Majnca. Francuz nije uspeo da ubedi Patrika Vijeru da Palas treba da aktivira opciju otkupa, do 19. kola odigrao svega 61 minut, ali je u januaru naterao sunarodnika sa klupe da promeni mišljenje. Nije ipak Mateta sakupio dogovoreni broj nastupa kako bi se klauzula o otkupu za 16.000.000 evra sama aktivirala, pa su dva kluba sela za pregovarački sto i dogovorila za pet miliona manju cifru, na šta je Majnc negde morao da pristane, jer bi Mateta na leto ušao u poslednjih godinu ugovora.

Došli: Žan-Filip Mateta (Majnc, otkup 11.000.000)

Otišli: /

 EVERTON

Povrede Abdulaja Dukurea i Fabijana Delfa na po četiri nedelje aktivirale su alarm na Gudisonu. Radio je na dovođenju veznog fudbalera Rafa Benitez, ali je u međuvremenu otpušten, pa je vladala neizvesnost da li će neko uošte doći, jer uprava nije ozvaničila trenera do poslednjeg dana prelaznog roka, a vršilac dužnosti menadžera Dankan Ferguson nije želeo da dovodi igrače koji možda ne bi bili po ukusu njegovog naslednika.

Ispostavilo se na kraju tačnim pisanje pojedinih britanskih medija da je Frenk Lampard, novi trener Karamela, tražio garancije od uprave da će dobiti pojačanja poslednjeg dana prelaznog roka. I dobio ih je. Donija van de Beka je Everton uzeo Palasu ispred nosa, i to upravo zahvaljujući Lampardu koji je lično kontaktirao Holanđanina i ubedio ga da dođe u Liverpul, da bi u minut do 12 predao papire za registracijju Delea Alija koji ga u početku neće koštati ništa, ali će posle 20 odigranih mečeva Everton morati da plati Totenhemu 12.000.000 evra, dok bi čitav posao u budućnosti mogao da naraste i do 40.000.000.

Pre nego što je Lampard i došao, Everton je – inače, bez sportskog direktora – doveo Vitalija Mikolenka kao zamenu za Luku Dinja, i na suprotnoj strani Natana Petersona iz Rendžersa kao potencijalnog naslednika Šejmusu Kolmanu, mada ne možemo a da sa makar malom dozom sumnje gledamo na odluku da za rezervnog beka kluba iz Glazgova plati 14.000.000 evra. Anvar El Gazi je došao na pozajmicu iz Vile da zaoštri konkurenciju na krilu. Poput Arsenala, poslednjeg dana kontaktirali su Real Madrid sa namerom da pozajme Luku Jovića – bezuspešno.

Došli: Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev, 23.500.000), Natan Paterson (Rendžers, 14.000.000), Anvar El Gazi (Aston Vila, pozajmica), Dele Ali (Totenhem, bez obeštećenja), Doni van de Bek (Mančester Junajte, pozajmica)

Otišli: Luka Dinj (Aston Vila, 30.000.000 evra)

LIDS

Uprava kluba iz Zapadnog Jorkšira je dobar deo posla u očuvanju premijerligaškog statusa završio time što je odbio ponude Vest Hema za Kalvina Filipsa i Rafinju. Na Eland Roudu su smatrali da bi u ovom trenutku bilo suludo prodati bilo koga od pomenute dvojice. Štaviše, Marselo Bijelsa nije hteo da pusti ni Krajsensija Samervila u Hamburg, jer nije želeo bespotrebne aktivnosti na pijaci (opcija u slučaju da je otišao bio Minamino).

Velika želja Paunova, ofanzivni vezista Salcburga Brenden Aronson, poslali su austrijskom šampionu dve ponude, sam fudbaler je hteo transfer u Premijer ligu, ali je klub u vlasništvu kompanije Red Bul obe odbio jer želi Amerikanca da ima na raspolaganju u drugom delu sezone kada ga očekuje dvomeč sa Bajernom u Ligi šampiona.

Ipak, u Lidsu već duže vreme prate 21-godišnjeg fudbalera zbog čega će se na leto vratiti sa novom ponudom. Tada će i Salcburg biti otvoren za prodaju.

Došli: /

Otišli: /

 LIVERPUL

Redsi nisu imali u planu da bilo šta rade ove zime. Aktivirao ih je – Totenhem. Londonski klub se javio Portu sa ponudom za Luisa Dijaza kojeg Liverpul već duži period prati, tražili su sa Enfilda da ih portugalski klub obavesti kada na Dragao stigne ponuda za Kolumbijca i ekspresno je izjednačili. Drugi deo posla bio je lakši. Jirgen Klop je putem video-poziva lično kontakirao Dijaza koji je bio sa reprezentacijom na okupljanju, saopštio mu da ga želi na Enfildju, a ovaj predočio čelnicima Porta da hoće u Liverpul, a ne Totenhem. Redsi će fiksni deo od 40.000.000 evra morati da isplate u naredne tri godine, dok će bonuse od 20.000.000 isplaćivati narednih pet godina.

Nedugo nakon što su ozvaničili Dijaza, krenuli su iz Liverpula po još jednog fudbalera kojeg dugo drže na radaru, talentovanog Fulamovog Fabija Karvalja kojeg vide kao ozbiljan zalog za budućnost, o čemu svedoči ponuda od 10.000.000 evra uprkos tome što mu ugovor ističe na kraju sezone. Ipak, zakasnili su, nisu na vreme uspeli da završe papirologiju, pa će na leto morati da licitiraju za Portugalca sa gomilom drugih klubova.

Pokušali su nešto novca i da zarade, stavili u izlog Nejta Filipsa sa cenom od 18.000.000 evra, ali je jedino Votford izašao sa konkretnom ponudom o pozajmici sa obaveznim otkupom za 8.000.000 ukoliko ostane u ligi. Na kraju je Filips završio na pozajmici u Bormutu plaćenoj 2.000.000, plus dodatnih 300.000 u slučaju da se Trešnjice plasiraju u Premijer ligu.

Došli: Luis Dijaz (Porto, 45.000.000 evra), Ris Vilijams (Svonsi, povratak s pozajmice)

Otišli: Neko Vilijams (Fulam, pozajmica), Nejt Filips (Bornmut, pozajmica 2.000.000)

 MANČESTER SITI

Veliki posao uradio je Siti što je u januaru osigurao potpis Hulijana Alvareza, jednog od najtalentovanijih napadača na svetu. Na Itihadu godinama unazad imaju tradiciju da prikupljaju talente sa svih krajeva sveta, a onda ih prosleđuju filijalama. Sa Alvarezom je slučaj drugačiji. Ostaće u Riveru najmanje do leta ili najkasnije do decembra, ako se argentinski klub plasira u završnicu Kopa Libertadoresa, nakon čega će biti priključen prvom timu, jer u Sitiju procenjuju da već sada ima potreban kvalitet.

Ipak, ne očekuje se da u skorije vreme bude prvi špic, već alternativa nekoj krupnoj ribi poput Erlinga Halanda, Aleksandera Isaka ili nekog trećeg po koga Siti planira da krene na leto. Tada će uostalom tražiti i zamenu za Ferana Toresa na kojem su prodajom u Barselonu zaradili preko 20.000.000 dolara. Navodno je pre početka prelaznog roka Rahim Sterling bio otvoren za prelazak u Barselonu na pozajmicu, ali ga je Tores preduhitrio, pa će na leto razgovarati o narednim koracima, rastanku ili nastavku saradnje.  

Došli: Hulijan Alvarez (River Plejt, 17.000.000),

Otišli: Feran Tores (Barselona, 55.000.000), Patrik Roberts (Sanderlend, bez obeštećenja), Hulijan Alvarez (River Plejt, pozajmica), Luka Ilić (Troa, ? )

 MANČESTER JUNAJTED

Iz kluba su isticali da će se aktivirati jedino u slučaju da neka od njegovih meta planirana za leto bude dostupna ove zime. Ralf Rangnik je bio otvoren za jednu ili dve kupovine, Amadu Haidara bio bi jedan od njih, ali Junajted nije ulazio u pregovore sa Lajpcigom. Kako bilo, izvori bliski klubu ističu da je zadovoljan trenutnim timom.

Zbog situacije sa Mejsonom Grinvudom spekulisalo se da bi Junajted mogao da krene po Usmana Dembelea, ali do kontakta dva kluba, pa ni kluba i igrača nije došlo. Kako ima 29 igrača na raspolaganju za 25 slobodnih mesta, morao je Rangnik da seče. Van de Beku je dopustio da standardnu minutažu potraži na drugom mestu, bio je voljan da isto dozvoli i Džesiju Lingardu, ali je uprava blokirala odlazak. Fil Džons nije uspeo da dobije garancije da će igrati u Bordou, te je ostao na Old Trafordu, Antoni Marsijal uputio u Sevilju u pokušaju da oživi karijeru, dok će Amad Dijalo iskustvo sticati u Rendžersu.

Došli: /

Otišli: Aksel Tuanzebe (Napoli, pozajmica, 600.000), Antoni Marsijal (Sevilja, pozajmica), Amad Dijalo (Rendžers, pozajmica), Doni van de Bek (Everton, pozajmica) 

NJUKASL

Sa velikim ambicijama i gomilom novca na raspolaganju ušao je Njukasl u prelazni rok. Sanjali su zvučna pojačanja, superstarove, ali ako nisu shvatili iz primera Mančester Sitija i Pari Sen Žermena, valjda su izvukli pouke iz sopstvenog.

U svakoj liniji tima planirali su na Sent Džejms parku po makar jedno top pojačanje. Maštali su o neprobojnom zidu sačinjenom od Dijega Karlosa, Benoe Badijašila, Svena BotmanaIse Diopa, spali su na – Dena Burna. I to je Brajton zatezao, odbio ponude od 10.000.000 i 12.000.000 evra, da bi popustio pri trećoj od 15.000.000.

Na levom boku Luka Dinj, potom Robin Gosens, pa Mičel Baker, da bi završili su sa pozajmljenim Metom Targetom. U napadu se licitiralo za imena poput Antonija Marsijala, Sardara Azmuna, Patrika Šika, Duvana Zapate, zadovoljili se 30-godišnjim Krisom Vudom. Pride za njega platili 30.000.000 evra. Drugi špic, mlađi, perspektivniji nije došao, iako su pregovarali sa Remsom oko posla vrednog 40.000.000 evra za 19-godišnjeg Iga Ekitikea. Mladi napadač je dugo vagao i na kraju odlučio da u francuskom klubu nastavi fudbalski razvoj, što je Rems potom potvrdio saopštenjem.

Bilo je i pogodaka, daleko od toga da nije. Bruno Gimaraeš je prema pisanju pouzdanih britanskih medija viđen kao centar budućeg projekta. U prilog tome da su mu Svrake platu podigle za četiri puta, odnosno da će u slučaju da ispuni uslove zacrtane u dogovoru biti najskuplje pojačanje u istoriji kluba (42.000.000 + 8.000.000), dok će Lionu pripasti i 20 odsto od potencijalnog budućeg transfera.

Kiran Tripije je takođe bio prvi pik za desni bok i pamtiće se kao prvo pojačanje u eri arapskih vlasnika.

Veliki neuspeh Njukasl je doživeo u nameri da angažuje ofanzivnog vezistu. Norič je za Toda Kantvela, igrača kojem ističe ugovor za pet meseci, tražio 18.000.000 evra, dok je Mančester Junajted pokušao da za suvu pozajmicu Džesija Lingarda izvuče 3.000.000 evra, i na kraju sezone je naplati sa dodatnih 14.000.000 evra u slučaju da Njuka ostane u ligi. U finišu su pokušali da Evertonu ukradu Van de Beka, ali su zakasnili, već je bio na lekarskim pregledima.

Sve u svemu, Njukasl je jedini klub u Evropi koji je prelazni rok završio sa potrošenih preko 100.0000.000 evra. I to će mu gotovo izvesno biti više nego dovoljno da sačuva prvoligaški status, jer ipak je doveo četvoricu iskusnih premijerligaških igrača, svesnih kakav ih posao očekuje, i Brazilca da njihove zamisli sprovede u delo.

Došli: Bruno Gimaraeš (Lion, 42.000.000), Kris Vud (Barnli, 30.000.000), Kiran Tripije (Atletiko, 15.000.000), Met Target (Aston Vila, pozajmica), Den Burn (Brajton, 15.000.000)

Otišli: Fredi Vudmen (Bornmut, pozajmica), Džef Hendrik (KPR, pozajmica), Meti Longstaf (Mensfild Taun, pozajmica)

NORIČ

Sve u svemu, dosta mirnih mesec dana na Kerou Roudu. Pošto ima velikih problema sa efikasnošću i važi za najneefikasniji tim Premijer lige, početkom januara se rodila ideja da bi Norič mogao da dovede napadača. Međutim, Kanarinci nisu imali dovoljno novca za ozbiljniju kupovinu, s druge strane bi za dovođenje igrača iz inostranstva bilo potrebno vremena da se prilagodi na ostrvski fudbal, a kako je u međuvremenu proradio Džoš Sardžent, a Adam Ida pokazao da Din Smit može da računa na njega, klub iz Norfolka je doneo odluku da se povuče s tržišta.

S obzirom na to da je tokom leta vladalo interesovanje za Maksa Aronsa, očekivali su u Noriču da će neko pokucati na vrata, ali kako nije bilo nikoga u uvodnim danima prelaznog roka, desni bek su povukli iz izloga. Tod Kantvel je u njemu ostao do samog kraja, ali niko nije bio spreman da ispuni zahtev od 18.000.000 evra za igrača kojem ugovor ističe za šest meseci. Na kraju ga je Botrnmut doveo na pozjamicu do kraja sezone kada će moći da ga otkupi. A pre dve i po godine tražili su za njega 35.000.000 evra...

Došli: /

Otišli: Tod Kantvel (Bornmut, pozajmica), Džordan Hjudžil (Kardif, pozajmica), Onel Ernandez (Birmingem, pozajmica), Džoš Martin (Donkaster, pozajmica), Sebastijan Soto (Livingston, pozajmica), Bali Mumba (Piterboro, pozajmica)

SAUTEMPTON

Možda su navijači očekivali pojačanja nakon dolaska Dragana Šolaka u vlasničku fotelju, ali je sportski sektor Sautemtpona mislio drugačije. Ralf Hazenhitl je nebrojano puta naglasio koliko je zadovoljan širinom igračkog kadra i činjenicom da su, za razliku od prošle sezone, ove godine povrede zaobišle njegovu ekipu.

Stoga su Sveci, kako im i nadimak kaže, delovali tiho i povučeno, bez bilo kakvih konkretnih radnji. Motrili jesu, ali na mlade, talentovane igrače, poput Valentina Livramenta, koje bi doveli ispod radara, za siću. Nisu ih pronašli. Doduše, stigao je Vili Kabaljero, ali još u decembru, i to kao slobodan igrač i potpisao kratkoročan ugovor do kraja sezone, kao opcija usled povrede Aleksa Mekartija.

Ono što tek čeka čelne ljude Sautemptona jesu pregovori sa Čelsijem oko Armanda Broje. Albanski napadač igra odlično na pozajmici na Sent Merizu, ipak, Sveci nemaju pravo otkupa na kraju sezone, pa će morati da nateraju Čelsi da sedne za pregovarački sto, jer žele da ga trajno zadrže. Međutim, na njega za narednu sezonu računa i Tomas Tuhel, koliko ozbiljno videćemo na leto, kada se očekuju razgovori dva kluba.

Došli: Vili Kabaljero (slobodan igrač)

Otišli: Sem Mekvin (penzija) 

TOTENHEM

Praktično otkako je početkom novembra stigao u London, Antonio Konte je na nedeljnom nivou napominjao da su Totenhemu potrebna pojačanja. Na kraju je dobio dva, spakovana u isti paket, poslata iz Torina dva sata pre kraja prelaznog roka. Navijači Totenhema su ljuti, smatraju da je Fabio Paratići dovođenjem Rodriga Bentankura (19.000.000 + 5.000.000) i Dejana Kuluševskog (10.000.000 pozajmica + 35.000.000 za opciju otkupa) samo “prao” knjige svom bivšem klubu Juventusu. I zaista, pitanje je gde će pre svega igrati švedski fudbaler, s obzirom na Konteovu formaciju sa ving-bekovima u koju se Kuluševski nikako ne uklapa. Ipak, ne treba zaboraviti da ga je italijanski stručnjak hteo i u Interu, pre nego što je ovaj završio u Juventusu.

Pre nego što je doveo pomenuti dvojac, Totenhem su odjavili sa svih strana. Prvi Adama Traore, navodno nije se previše radovao Konteovom idejom da ga smesti na desnog ving-beka, a kada se javila Barselona nije ni imao dilemu, potom mu je Liverpul ukrao praktično već ugovorenog Luisa Dijaza, Usman Dembele nije ni zarmišljao o selidbi u Severni London. Na kraju im je “ne” rekao i sedmoligaški igrač Oli Taner, mada je imao dobre razloge, jer se radi o nekadašnjeg članu omladinske škole Arsenala i momku koji se nedavno na društvenim mrežama podsmevao Hariju Kejnu. Naposletku im se na ponudi za desnog beka Đeda Spensa zahvalio Mildzbro, dok Brajton i Aston Vila nisu hteli ni da pregovaraju o ponudama za Tarika Lamptija i Daglasa Luiza

Stiven Bergvajn je ostao, kupio je sebi drugu šansu onim golovima protiv Lestera, ali je Konte prvu seču svakako već obavio. Tangi Ndombele, Dele Ali, Brajan Hil i Đovani Lo Selso su napustili klub, s tim da se Ali sigurno neće vraćati, dok Hil zasigurno hoće. Preostaloj dvojici budućnost zavisi od odluke Liona i Viljareala da li će ih otkupiti od Totenhema. Mada, kako Lion za Ndombelea mora da izdvoji 65.000.000 evra, jasno je da od tog posla neće biti ništa. 

Došli: Rodrigo Bentankur (Juventus, 19.000.000), Dejan Kuluševski (Juventus, pozajmica 10.000.000)

Otišli: Tangi Ndombele (Lion, pozajmica), Brajan Hil (Valensija, pozajmica), Đovani Lo Selso (Viljareal, pozajmica) , Dele Ali (Everton, bez obeštećenja)

VOTFORD

Na Vikaridž Roudu su bili vredniji od mnogih većine premijerligaških kolega. Primarni cilj bio je ojačati odbranu, treću najgoru u prvenstvu, pa su već u uvodnih nedelju dana doveli štopera Samira (ponovo radila veza familije Poco) i levog beka Hasana Kamaru (Deni Rouz precrtan, Adam Masina na AKN), pride ojačali zid ispred nje i zakrpili odlazak Imrana Louze na AKN dovođenjem Edoa Kajembea.

Sve su u Votfordu na vreme isplanirali i na vreme završili pojačanja treneru. Ali, ekipu su spremali po instrukcijama Klaudija Ranijerija, a njega su otpustili nedelju dana pre kraja prelaznog roka. Čak i Samjuel Kalu, koji je došao dva dana kasnije da osveži napad (Ismaila Sar povređen), ugovor je potpisao još dok je italijanski stručnjak bio na klupi. Dan kasnije, 25. januara na istu je seo Roj Hodžson. Bilo je prekasno sve ponovo tumbati. Tek poslednjeg dana setili su se da im je potreban golman, kontaktirali su Mančester Junajted s namerom da dovedu Dina Hendersona dva sata pre zatvaranja pijace, naravno, odbijeni su.

Došli: Samir (Udineze, 5.000.000), Maduka Okoje (Sparta Roterdam, 5.000.000), Edo Kajembe (Epen, 4.700.000), Hasan Kamara (Nica, 4.000.000), Samjuel Kalu (Bordo, 3.000.000), Jaser Asprilja (Envigado, 3.000.000), Nikolas Nkulu (slodan igrač)

Otišli: Pontus Dalberg (Džilingem, pozajmica), Maduka Okoje (Sparta Roterdam, pozajmica)

VEST HEM

Pokazao je londonski klub ambiciju, možda malo i preterao, ali morao je. I na kraju se bolno prizemljio, a navijači doživeli razočaranje. Vest Hem se tokom prelaznog roka povezivao sa gomilom igrača, međutim, u ofanzivu je krenuo tek u finišu prelaznok roka. Nije to ništa novo za njegove pristalice, pre godinu dana nestrpljivo su čekali do samog kraja, da bi Džesi Lingard stigao tri dana pre, a Džerod Bouven na dan zatvaranja pijace. Ovog puta plan je bio isti, samo je ishod bio potpuno drugačiji.

Dejvidu Mojesu je bio potreban još jedan napadač. Otkako je pre godinu dana otišao Sebastijan Ale, Vest Hem bezuspešno traži zamenu kako bi sa leđa Majkla Antonija, jedinog pravog špica u timu, skinuo makar malo tereta i zaoštrio napadačku liniju pred pohod na Ligu šampiona. U tu svrhu je poslednjeg dana prelaznog roka krenuo u atak na Darvina Nunjeza (prethodno povezivani sa Breretonom Dijazom, Igom Ekitikeom, Džonatanom Dejvidom), bio spreman da ponudom od 45.000.000 plus bonusi obori klupski rekord (Ale – 50.000.000 evra), samo da bi ga Urugvajac odjavio, jer ima druge planove – želi na leto u klub koji igra Ligu šampiona.

Hteo je Mojes još jednog fudbalera na sredini terena, Marka Nobla je vreme pregazilo i više ne može ozbiljno da računa na njega, i ponovo ambiciozan pokušaj. I ponovo rekordna suma, ovoga puta 60.000.000 evra Kalvina Filipsa, usput su se pritom raspitali i za Rafinju, ali ih je Lids odbio u oba slučaja. Na kraju se neuspešno završila i potraga za defanzivcem, bio je potreban posle povreda Kurta Zume i Anđela Ogbone, dugo su pregovarali sa Marseljom oko Duja Ćaleta-Cara, ali nisu želeli da ispune zahtev francuskog kluba od 30.000.000 evra za kupovinu hrvatskog štopera, pa sezonu nastavljaju sa nepromenjenim sastavom.

Došli: /

Otišli: Frederik Aalves (Brondbi, 1.000.000) 

VULVERHEMPTON

Najveće pitanje na Molinou bilo je da li će Adama Traore i dalje biti igrač Vulvsa po završetku prelaznog roka. Nije, odjavio je Totenhem i krenuo put kuće, u Barselonu, koja će po završetku petomesečne pozajmice moći da ga otkupi.

Brunu Lažu svakako neće nedostajati, niti bi njegovo odsustvo trebalo da se oseti. Nije bio standardan, kao starter je počeo 11 od 20 odigranih utakmica i postigao jedan gol, pa ni njegov učinak neće biti nenadoknadiv. Stoga je klub iz Zapadnog Midlendsa odlučio da se osloni na raspoložive snage, kojih na krilnim pozicijama već ima dovoljno. Tu su Danijel Podense, Fransisko Trinkao, Hvang Hi-čan čiji su otkup od Lajpciga aktivirali (platiće na leto 16.000.000 evra), novopridošli, ko zna koji po redu Čikinjo iz Estorila, od povrede će se za oko mesec dana oporaviti Pedro Neto…

Nastavili su na Molinou praksu kupovanja mladih igrača i njihovog prosleđivanja u Grashopers, svoju filijalu, pa su put Švajcarske krenuli od teške povrede nedavno oporavljeni Bruno Žordao, te novopridošli Sang bin Jeong i Hajao Kavabe koji je upravo i doveden iz Grashopersa, mada Japanac ima 26 godina i pitanje je da li će ikad zaigrati na u dresu Vukova ili se radi isključivo o marketinškom triku.

Došli: Čikinjo (Estoril, 3.500.000), Sang-bin Jeong (Suvon Bluvings, 1.200.000), Hajao Kavabe Grashopers, 600.000)

Otišli: Adama Traore (Barselona, pozajmica), Bruno Žordao (Grashopers, pozajmica), Hajao Kavabe (Grashopers, pozajmica), Leonardo Kampanja (Majami, pozajmica), Sang-bin Jeong (Grashopers, pozajmica).


tagovi

Zimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Čelsi
Arsenal
Totenhem
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara