Prelazni rok - Nemačka: Bajern + Dortmund + Lajpcig = 0 evra; ono kad je dete od 18 godina TOP transfer

Vreme čitanja: 10min | uto. 01.02.22. | 09:38

Samo se Volfzburg isprsio, Kruze i Azmun najveće zvezde zimske pijace...

Odvajkada se zna - Nemac voli da isplanira na vreme, da kupi na vreme, da proda na vreme. Od prvobitnog kaderplanunga retko se odustaje. Zima je za sitne korekcije i retko, retko - ali baš retko - nešto više. Tog se pravila drže gotovo svi nemački klubovi. Otuda januarski prelazni rok u Bundesligi ni ne liči onim u Engleskoj, Italiji, Španiji... Pa kad se na sve to doda da je "Švabo" ozbiljno suzdržan i poslovično oprezan kad dođu krizna vremena (posledice pandemije i zatvaranja stadiona i dalje opasno tresu tamošnje klubove), onda ovakav epilog zimskog pazara nikoga ne treba da čudi.

A epilog je sledeći: 18 bundesligaša u prethodnih mesec dana realizovalo je ukupno 26 ulaznih transfera (ne računajući povratnike sa pozajmice i promovisanje omladinaca u seniorski sastav); po klubu je na iste u proseku utrošeno tek 3.427.525 evra, a ukupan izdatak čitave lige ove zime iznosi 61.695.454!

Izabrane vesti

Na konačne brojke uticalo je i to što Bajern, Borusija Dortmund i RB Lajpcig kao tri platežno najmoćnija kluba nikoga nisu doveli. Ni Leverkuzen se nije posebno istakao, dok jedino za Volfzburg možemo da kažemo da je imao ozbiljna ulaganja, pošto je - računajući i Jakuba Kaminskog što dolazi tek na leto - iskeširao nešto više od 33.000.000. Iliti polovinu ulaganja cele lige?!

Najveća zvezda ovog prelaznog roka u Nemačkoj - uz Leverkuzenovog Sardara Azmuna - završila je u redovima Vukova. Ujedno to je i najčudniji transfer. U pitanju je Maks Kruze.

Najskuplji je mladi Amerikanac Rikardo Pepi (ujedno i najveća mačka u džaku); Jonas Vind ga prati, nije nepoznato ime, ozbiljno je plaćen, ali tek treba da se dokaže na velikoj sceni, dok je pred Marvinom Fridrihom u Menhengladbahu veliki izazov i prilika da napravi iskorak kakav je dolaskom na Borusija park nekada napravio Matijas Ginter.

A etiketa najvećeg gubitnika ovog januara ide baš novom Fridrihovom klubu - Borusiji iz Menhengladbaha. Jesu Fridriha dobili za relativno mali novac, ali... Ostali su bez dugogodišnjeg sportskog direktora Maksa Eberla, za malo novca otišao im je Denis Zakarija, na leto će i pomenuti Ginter. I to bez centa obeštećenja. Na sve to kroz 18 meseci ugovori ističu čak devetorici prvotimaca.

TOP 10 ULAZNIH TRANSFERA

1. Rikardo PEPI (Dalas - Augzburg) - 16.360.000

2. Jonas VIND (Kopenhagen - Volfzburg) - 12.000.000

3. Jakub KAMINSKI (Leh - Volfzburg) - 10.000.000

4. Kevin PAREDES (DC Junajted - Volfzburg) - 6.680.000

5. Marvin FRIDRIH (Union Berlin - Menhengladbah) - 5.500.000

6. Maks KRUZE (Union Berlin - Volfzburg) - 5.000.000

7. Ugo SIKE (Standard Lijež - Frajburg) - 4.500.000

8. Sardar AZMUN (Zenit - Leverkuzen) - 4.000.000

9. Sven MIHEL (Paderborn - Union Berlin) - 2.500.000

10. Andraš ŠEFER (Dunajska Streda - Union Berlin) - 1.000.000

BAJERN, DORTMUND, RB LAJPCIG

Tabela ove sezone ne govori tako, ali jasno je svima da će ova tri kluba voditi glavnu reč u Nemačkoj na duži period. Njima novac nije problem - pogotovo ne Bajernu i RB Lajpcigu - pa opet, ove zime samo spekulacije. Mnogo spekulacija i nijedan zaključen posao.

Da krenemo od šampiona...

Dok Kingsli Koman nije stavio paraf na novi ugovor nagađalo se po koga bi to Bajern mogao da krene i pripremi njegovu zamenu. Najkonkretnije bilo je zanimanje za Rafinju iz Lidsa i o tome je pisao uvek dobro obavešteni Bild. Ali sve je to bilo kratkog daha. Bajern je izvršio veliki pritisak i uspeo da ubedi Francuza da ostane.

Još jedan francuski internacionalac bio je tema u Minhenu. I dalje je. U pitanju je Korentan Toliso kog su Bavarci bili spremni da puste za džabe. A onda mu je Nagelsman usled mnogobrojnih povreda i kovidom zaraženih igrača dao šansu i ovaj je oduševio. Rezultat: Bajern mu je ponudio novi ugovor; sada se čeka odluka igrača, da li će pristati na ulogu dugoročne zamene Leona Gorecke.

Odluka Niklasa Zilea da ode iz kluba na leto naterala je čelnike Bajerna da na više frontova krenu po njegovu zamenu. Učinilo se čak u momentu da bi tokom januara mogla da padne odluka ko je TAJ, no to se nije dogodilo. Međutim sada je već jasno da je izbor sužen i da Oliver Kan i Hasan Salihamidžić biraju između tri imena: opcija broj jedan je Andreas Kristensen, opcija broj dva Antonio Ridiger (obojica iz Čelsija) i opcija broj tri Matijas Ginter.

Samo jedna stvar je sigurna: Bajern nijednom od njih neće ponuditi više od 10.000.000 po sezoni (bruto), koliko je bilo nuđeno i Zileu.

Bez obzira što nikog nije doveo za Bajern bi ova zima mogla da se okarakteriše i te kako uspešnom ukoliko se najave obistine i nove ugovore potpišu Serž Gnabri, Tomas Miler i Manuel Nojer.

Za leto bi onda ostala jedna jedina briga - ubediti Roberta Levandovskog da ostane.

Od Poljaka bi u mnogome mogla da zavisi i sudbina Erlinga Halanda. Jer nemački mediji sve su glasniji u oceni da će Bajern svim silama krenuti na Norvežanina ukoliko Leva odluči da ide. Iz Zebener štrase za sada odlučno demantuju takve navode, ali verovatno ni sami ne bi smeli da se zakunu u ono što govore.

Uprava Borusije upravo je na Halanda potrošila dosta energije ove zime. Došlo je čak i do malih čarki na realaciji klupska uprava - igrač, jer ovaj je u živom programu kazao kako ga klub ucenjuje da se odluči do februara ide ili ostaje još jednu sezonu.

Iako odgovor nisu dobili - makar ne zvanično - Milioneri su ušli u ozbiljne pregovore sa RB Salcburgom oko transfera Karima Adejemija i trenutno su u apsolutnoj pol-poziciji kada je u pitanju angažovanje ovog momka kao zamene za Halanda.

Mnogo toga bilo je u planu na Vestfalenu, o mnogo čemu se pisalo i pričalo i na kraju - ćorak. Duplo golo. Niti su se oslobodili igrača na koje ne računaju (pre svih golmana Birkija i beka Šulc), niti su angažovali ono što je početkom januara označeno kao „prioritet“ - Hakim Ziješ (Čelsi), Everton (Benfika), Denis Zakarija (otišao u Juventus). Jedno vreme na toj listi beše i naš Luka Jović...  

Ništa. U dobroj meri ima i do toga što nisu uspeli da se reše Brazilca Rejnijera, velikog promašaja na pozajmici iz Reala koji svojom platom „bukira“ dobar procenat budžeta.

Tokom vikenda u prvi plan je iskočio Đanluka Skamaka iz Sasuola, no sve se brzo ugasilo s vešću da ga je Inter već bezecovao.

O svemu se pričalo u Dortmundu samo ne o poslednjoj liniji, gde su objektivno gledno najslabiji. Postaje već pomalo čudno to koliko strpljenja - jer teško je reći poverenja - u vrhu sportskog sektora imaju u Akandžija, Zagadua, Pongračića, pa zašto ne reći i Matsa Humelsa.  

Oko Lajpciga samo spekulacije. I to izlazne. Pojedini mediji, uglavnom tabloidi s Ostrva, dovodili su u vezu Amadua Hajdaru sa Njukaslom. Pažnju premijerligaša privlačio je i Anhelinjo, odnosno Kristofer Enkunku. S ovim drugim Bikovi računaju da sruše klupski rekord kada su u pitanju izlazni transferi (Keita, 60.000.000 evra), te je bilo potpuno nerealno očekivati da ga neko ozbiljno napadne ove zime.

VOLFZBURG, LEVERKUZEN, AJNTRAHT, MENHENGLADBAH

Vukovi imaju katastrofalnu polusezonu iza sebe, pa su gotovo paničnom kupovinom želeli da ojačaju tim pred nastavak sezone. Koliko su u tome uspeli? Veliko je pitanje.

Jer ako ode najbolji strelac tima nekoliko godina unazad (Vut Veghorst, Barnli, 14.000.000), a na njegovo mesto dođe Maks Kruze - klasa neosporna, problem je karakter i činjenica da se Volfzburg jednom već „slupao“ s njim - onda to teško može da garantuje iskorak. U redu, kao opcija B stigao je Jonas Vind iz Kopenhagena (12.000.000 evra), no treba imati na umu da ovaj bespogovorno talentovani momak tek treba da pokaže da je kalibar za TOP 5 liga. 

Leverkuzen je pobedio neke veće klubove u trci za Saradarom Azmunom, osigurao ga za leto, a onda tokom vikenda uspeo da izboksuje da ga Zenit odmah pusti za 4.000.000 evra. Pomoglo je to što su Rusi uspeli da pronađu zamenu...

Nadali su se u Bajeru da će poslednjeg dana uspeti da udome Lukasa Alarija (želela ga Herta), na kraju se to nije dogodilo, pa će sada Herardo Seoane imati malu gužvu u navali. Tu je od klasičnih napadača i Šik, a od polušpiceva i krila Belarabi, Adli, Paulinjo, Dijabi, Virc...

Kada je Ajntraht u pitanju primarni cilj je ispunjen - Filip Kostić ostao je još šest meseci. Postojala je ideja da se krene po novog špica, međutim Rafael Bore je proradio u smiraj prvog dela sezone, došao do cifre od šest golova i zaradio još malo kredita.

Došao je Asgnar Knauf iz Borusije, krilo/špic. Biće zanimljivo videti kako Oliver Glazner planira da ga koristi.

Ove zime ideja je bila da Dani da Kosta i Ajmen Barkok napuste ekipu. To se nije dogodilo. Barkok će na leto kao slobodan igrač u Majnc, a Da Kosta verovatno u Hertu.  

Tokom zime očekuje se da Ajntraht zaključi transfer Koloa Muanija iz Nanta. Doći će kao slobodan igrač...

O Gladbahu smo dosta toga rekli u uvodu. Klub je u finansijskom pogledu dosta stabilan, međutim s devetoricom igrača kojima ističu ugovori (doduše tek na leto 2023) i odlaskom direktora koji u dušu poznaje filozofiju Die Fohlen (Maks Eberl), Borusiju bi moglo skupo da košta što je praktično prespavala ovu zimu. Fridrih je ugovoren odavno i samo je ozvaničen u ovom prelaznom roku, tako da Ždrepci praktično ništa nisu uradili tokom januara.

U poslednji čas propao je transfer Anđela Fulđinija iz Anžea, koji bi u neku ruku zakrpio rupu nastalu odlaskom Zakarije. Ovako...

Pred Gladbahom su neizvesno proleće i leto. Pogotovo što je na samo tri boda od zone ispadanja.

UNION BERLIN, AUGZBURG, HERTA

Maks Kruze odradio je veliki posao u Unionu u proteklih godinu i po dana. Mnoge je začudilo što su ga Berlinci pustili usred sezone, ali 5.000.000 obeštećenja za klub čiji je godišnji budžet jedan od najmanjih u Bundesligi - to je ozbiljan novac. Pogotovo ako se zna da je Kruzeu ugovor isticao na leto.

Pritom, Taivo Avoniji raspucao se u poslednjih šest meseci i u odsustvu povređenog Kruzea pokazao da može da ga odmeni.

Doveo je Union zamenu u vidu Svena Mihela iz Cvajte (Paderborn), potrošio na njega polovinu zarađena sume, a drugom polovinom pokrio dugove nastale usled korona-krize.

Idealka, reći će mnogi.

I biće to fakat, nema sumnje, pogotovo ukoliko Berlinci ponovo izbore Evropu. A trenutno su četvrti, ne zaboravite.

Herta se ni izbliza nije isticala kao u nekoliko prethodnih prelaznih rokova. Gazda Lars Vindhorst povukao je ručnu pod uticajem novog sportskog direktora Fredija Bobića, tako da će Tajfun Korkut do opstanka morati praktično sa slabijim timom nego što ga je imao jesenas. Otišli su Pjontek, Zefujk i Torunariga, a jedino dokazano ime što je angažovano je štoper Mark Oliver Kempf

Uzdanju se Berlinci u Stevana Jovetića. Ako ostane zdrav spasiće ih ispadanja. 

Augzburg je ispalio prvi metak. I taj je metak od početka do kraja ostao zlatan. Mladi Rikardo Pepi jednog je dana doveden u vezu s Bajernom, a drugog potpisao za Augzburg. Rekord zime 2022. kada je Bundesliga u pitanju - 16.360.000 evra.

KELN, ŠTUTGART, FRAJBURG, HOFENHAJM  

Frajburg je poznat kao klub koji veoma pametno posluje, pa tako nema razloga da sumnjamo zbog čega je dao čak 4.500.000 evra za relativno nepoznatog Belgijanca Uga Sikea (19). Očito da se sprema „metla“ Jonatanu Šmidu koji je u prvom delu sezone odigrao samo 180 minuta.

Štutgart sa Tijagom Tomasom iz Sportinga ulaže u budućnost, a Keln sa Šaboom i Ari Embijem iz Bajerna samo popunjava rupe nastale odlascima Merea i Čikosa.

Hofenhajm nije doveo pojačanja da konkurišu za seniorski sastav, ali se zato oslobodio nekih nebitnih igrača. Nažalost, među njima je i naš Mijat Gaćinović, koji se preselio na pozajmicu u Panatinaikos.

BAJERN MINHEN

DOŠLI: /

OTIŠLI: Mikael Kuizans (Venecija, 4.000.000), Brajt Ari Mbi (Keln, pozajmica), Adrijan Fajn (Dinamo Drezden, pozajmica)

BORUSIJA DORTMUND

DOŠLI: /

OTIŠLI: Ansgar Knauf (Ajntraht Frankfurt, pozajmica), Tobijas Rašl (Grojter Firt, ?)

BAJER LEVERKUZEN

DOŠLI: Sardar Azmun (Zenit, 4.000.000)

OTIŠLI: Panajotis Recos (Verona, slobodan igrač), Nadim Amiri (Đenova, pozajmica)

VOLFZBURG

DOŠLI: Jonas Vind (Kopenhagen, 12.000.000), Jakub Kaminski (Leh, 10.000.000, stiže na leto), Kevin Paredes (DC Junajted, 6.680.000), Maks Kruze (Union Berlin, 5.000.000)

OTIŠLI: Vut Veghorst (Barnli, 14.000.000), Marvin Štefanijak (Vircburger, slobodan igrač), Admir Mehmedi (Antalija, ?), Danijel Ginček (Fortuna Dizeldorf, ?), Žozua Gilavogi (Bordo, pozajmica)

UNION BERLIN

DOŠLI: Sven Mihel (Paderborn, 2.500.000), Dominik Hajnc (Frajburg, 150.000), Andraš Šefer (Dunajska Streda, 1.000.000)

OTIŠLI: Marvin Fridrih (Borusija Menhengladbah, 5.500.000), Maks Kruze (Volfzburg, 5.000.000), Timoteuš Puhač (Trabzon, pozajmica), Sedrik Tojhert (Hanover, ?), Rik van Drongelen (Mehelen, pozajmica)

ŠTUTGART

DOŠLI: Tijago Tomas (Sporting Lisabon, pozajmica, 500.000)

OTIŠLI: Mark Oliver Kempf (Herta, 500.000), Hamadi Al Gadiuji (Pafos, 70.000), Filip Klement (Paderborn, pozajmica), Momo Sise (Visla Krakov, pozajmica)

GROJTER FIRT

DOŠLI: Andreas Linde (Molde, slobodan igrač), Afimiko Pululu (Bazel, ?), Tobijas Rašl (Borusija Dortmund, ?)

OTIŠLI: Nuno Sarpej (Ingolštat, 50.000), Sedrik Iten (Rendžers, istekla pozajmica)

MAJNC

DOŠLI: Delano Burgzorg (Herakles, pozajmica, 300.000)

OTIŠLI: /

FRAJBURG

DOŠLI: Ugo Sike (Standard Lijež, 4.500.000)

OTIŠLI: Dominik Hajnc (Union Berlin, 150.000)

BORUSIJA MENHENGLADBAH

DOŠLI: Marvin Fridrih (Union Berlin, 5.500.000)

OTIŠLI: Denis Zakarija (Juventus, 8.600.000), Hanes Volf (Svonsi, pozajmica), Torben Mizel (Eupen, pozajmica)

AUGZBURG

DOŠLI: Rikardo Pepi (Dalas, 16.630.000)

OTIŠLI: /

AJNTRAHT FRANKFURT

DOŠLI: Ansgar Knauf (Borusija Dortmund, pozajmica),

OTIŠLI: Fabio Blanko (Barselona B, 500.000), Amin Junes (Napoli, istekla pozajmica)

HERTA

DOŠLI: Mark Oliver Kempf (Štutgart, 500.000), Fredrik Andre Bjorkan (Bode, slobodan igrač), Kelijan Ensona (Kaen, 500.000), Dong-jun Li (Ulsan, 800.000)

OTIŠLI: Denis Jastržembski (Slask, slobodan igrač), Kšištof Pjontek (Fjorentina, pozajmica), Dejovaisio Zefujk (Blekbern, pozajmica), Džordan Torunariga (Gent, pozajmica)

BOHUM

DOŠLI: Jurgen Lokadija (Brajton, slobodan igrač)

OTIŠLI: Silver Ganvula (Serkl Briž, pozajmica)

KELN

DOŠLI: Julijan Šabo (Sampdorija, pozajmica 300.000), Brajt Ari Mbi (Bajern, pozajmica)

OTIŠLI: Horhe Mere (Amerika, 900.000), Rafael Čikos (Čikago, 455.000), Sava Aranđel Čestić (Rijeka, slobodan igrač), Noa Katerbah (Bazel, pozajmica)

HOFENHAJM

DOŠLI: Džastin Če (Dalas, pozajmica)

OTIŠLI: Mijat Gaćinović (Panatinaikos, pozajmica), Melajro Bogarde (Groningen, pozajmica), Bruno Nazario (Vasko dama Gama, pozajmica), Džastin Hogma (Herakles, pozajmica), Sergis Adamjan (Klub Briž, pozajmica), Džošua Brenet (Tvente, slobodan igrač)

RB LAJPCIG

DOŠLI: /

OTIŠLI: Brajan Brobi (Ajaks, pozajmica), Luan Kandido (Bragantino, 1.500.000), Marselo Sarači (slobodan igrač), Ilaiš Moriba (Valensija, pozajmica)

ARMINIJA BILEFELD

DOŠLI: Gonzalo Kastro (slobodan igrač), Burak Indže (Altinordu, 500.000), Džord Belo (Atlanta, 600.000)

OTIŠLI: / 


tagovi

BundesligaZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara