Sanogo, Ben i Srnić ©FK Crvena zvezda
Sanogo, Ben i Srnić ©FK Crvena zvezda

Premalo minuta u nogama da bi se vadilo kestenje iz vatre u Haifi

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.08.22. | 10:30

Crveno-beli su do kontrole dešavanja na terenu došli tek u poslednjih dvadesetak minuta, kada je srpski šampion zaličio na onaj prošlosezonski tim koji je umeo da pokvari igru protivnika i tako dođe do rezultata. Ipak, bilo je više nego jasno da je većini rezervista nedostajalo više takmičarskog fudbala da bi došli u situaciju da naprave neki novi preokret na Sami Ofer stadionu

Crvena zvezda je platila danak spuštenog garda u Haifi, pa u utorak na Marakani mora da juri pobedu od dva gola razlike kako bi stigla do toliko željenog plasmana u Ligu šampiona. Nema dileme da je Dejan Stanković na megdan izraelskom šampionu izašao sa najboljih 11 koje ima na raspolaganju. To je donelo rezultat u prvih 45 minuta, ali je sa druge strane uticalo i da se sastav Baraka Bahara ekspresno vrati u nastavku i dođe do preokreta. Crveno-beli su do kontrole dešavanja na terenu došli tek u poslednjih dvadesetak minuta, kada je srpski šampion zaličio na onaj prošlosezonski tim koji je umeo da pokvari igru protivnika i tako dođe do rezultata. Možda u toj završnici meča na Sami Ofer stadionu nije bilo količine fudbalskog dara kao u sastavu s početka meča, ali su linije delovale zategnutije. Ipak, neki novi preokret rezultata nije bilo previše realno očekivati, s obzirom na skromnu minutažu većine rezervista, ali sa druge strane nije bilo ni previše bojazni za neki teži poraz. Obe strane su bile fizički prilično ispražnjene, pa osim situacije iz 85. minuta, kada je cenaršut Kingsa Kangve umalo prevario Džoša Koena, nije bilo mnogo trenutaka koji su mogli da utiču na promenu rezultata.

Dejan Stanković je početak sezone iskoristio da maksimalno uigra startnu postavu i novi sistem bez klasične šestice, pa je mnogo igrača dobijalo minute na kašičicu, što se u situaciji, kada su zbog stomačnog virusa izostali Milan Pavkov i Ibrahim Mustafa, ispostavilo kao ozbiljan nedostatak. Jednostavno, Mohamed el Fardu Ben je zajedno sa utakmicom u Haifi proveo ukupno 58 minuta u ovoj sezoni, a došao je u situaciju da bude neko od koga zavisi Zvedin napad u završnici meča. Seku Sanogo je izuzev rešvanša sa Pjunikom, kada je igrao 45 mintua, u svim ostalim utakmicama ulazio upravo u poslednjih 15-20 minuta, a još manje takmičarskog fudbala na početku sezone odigrao je drugi osigurač manevra srpskog šampiona Slavoljub Srnić. Izdanak Zvezdine škole sakupio je 95 minuta od početka sezone, od toga 25 minuta u Superligi protiv Voždovca i 70 na tri meča na evrosceni. Možda je baš on ili Seku Sanogo već na poluvremenu mogao na teren u Haifi, što bi možda oslabilo ofanzivni potencijal srpskog šampiona, ali je sa druge strane moglo da utiče na to da konačan rezultat bude povoljniji za crveno-bele. Beograđane kao da je zavaralo odlično zatvaranje prvog poluvremena, pa su u drugo ušli opuštenije nego što je trebalo, a Makabi je očigledno ekipa koja to ume da iskoristi.

Izabrane vesti

Sa ove tačke gledišta, Crvenoj zvezdi je mnogo više odmoglo nego što joj je prijalo odlaganje derbija sa Vojvodinom u šestom kolu. Jeste dvomeč sa Pjunikom bio prvi najvažniji ovog leta, s obzrom da je odlučivao o plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope, ali se negde možda i moglo proceniti da je razlika u kvalitetu dva tima više nego ozbiljna. Pored toga, jasno je da bi srpski šampion i sa prilično prošaranim timom bio, ako ne favorit, onda makar ravnopravan protivnik na Karađorđu, a sa druge strane i potpuno rasterećen, pošto je već nakon četiri kola imao sedam bodova više od Partizana.

Minutaža u tom meču je mogla da bude dragocena za nekoga kao što je Stefan Mitrović, igrača koji predstavlja istinskog džokera Dejana Stankovića na početku ove sezone. Brzonogi vezista je važan šraf Zvezdine igre i neko ko je u stanju da promeni dešavanja na terenu u drugom poluvremenu, ali je na doasadašnjih šest utakmica na terenu proveo 228 minuta, što je tek 48 minuta više nego na prva dva meča u dresu Radničkog iz Niša u prva dva kola Mozzart Bet Superlige.

Najveću minutažu u dosadašnjem toku sezone imao je Milan Borjan, koji ima maksimalnih 720 minuta u nogama. Aleksandar Dragović, Gelor Kanga i Kings Kangva su na 674, a potom slede Milan Rodić (618), Strahinja Eraković (604), Mirko Ivanić (589), Aleksandar Katai (583), Osman Bukari (480), Nemanja Milunović (450), Milan Pavkov (355), Marko Gobeljić (338) i Aleksandar Pešić (285). Trocifreni su još Stefan Mitrović (228), Nikola Stanković (186) i Seku Sanogo (159).

Ono što je činjenica jeste da će Dejanu Stankoviću ove sezone biti neophodan prilično širok igrački kadar, tako da će se vremenom minutaža većine igrača dobro iznivelisati. Ipak, u dosadašnjem toku sezone stručni štab crveno-belih još uvek nije uspeo da aktivira ogroman broj igrača i stavi ih u svrhu ostvarivanja ciljeva na evrosceni, tako da ni u revanšu protiv Makabija ne treba očekivati preterane izmene u timu, a možda ne bude nijedne. Ukoliko Zvezda stigne do Liga šampiona cilj će definitivno opravdati sredstva, a onda će i crveno-beli biti u situaciji da počnu sa aktivnijim "mešanjem karata" kada je u pitanju izbor igrača, jer tek sledi ogroman broj utakmica na tri fronta i ozbiljna potrošnja energije u kojoj će razliku napraviti upravo širina igračkog kadra.


tagovi

Dejan StankovićSeku SanogoSlavoljub SrnićEl Fardu BenStefan Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara