UEFA (©Reuters)
UEFA (©Reuters)

Premijer liga, Primera, Bundesliga i Liga 1 uglas: Superliga bi uništila fudbalski san!

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.04.21. | 21:46

Oštre kritike na račun planova o formiranju novog elitnog takmičenja

Evropska Superliga je na pragu osnivanja u poslu vrednom preko pet milijardi evra i dobila je podršku najvećih klubova iz Španije, Italije, Engleske, Nemačke i Francuske. Klubovi su za, ali tamošnji Savezi i centrale liga – apsolutno ne!

Tema dana, meseca i godine je potencijalno osnivanje novog elitnog klupskog takmičenja, što je pokrenulo lančanu reakciju prepunu oprečnih reakcija. Ali, uglavnom negativnih!

Izabrane vesti

Prvi čovek Primere Havijer Tebas napisao je na društvenim mrežama oštru poruku protiv tvoraca Superlige koje je nazvao “guruima iz podzemlja“.

“Konačno su se javili gurui iz podzemlja sa svojim Power Point prezentacijama iz podzemlja u 5 sati ujutru. Oni su opijeni sebičnošću i nedostatkom solidarnosti. Uefa, Primera i ostale evropske lige se spremaju da oštro odgovore na sve što se dešava“, napisao je Tebas.

Javili su se i iz Premijer lige. Posle priče da su Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, Totenhem i Čelsi rekli “DA“ novom takmičenju – za Mančester Siti postoje oprečne informacije o tome da li je saglasan ili ne –, Premijer liga je u saopštenju oštro osudila pokušaj da se napravi zatvoreno takmičenje.

“Navijači svih klubova u Engleskoj i širom Evrope imaju san da njihovi timovi igraju protiv najboljih. Verujemo da bi koncept Evropske Superlige uništio taj san. Premijer liga je ponosna što gaji kompetitivan fudbal i takmičenje koje je pomerilo granice. Naš uspeh je doveo do toga ima jak finansijski doprinos u našoj nacionalnoj fudbalskoj piramidi. Evropska Superliga bi srušila sve što smo gradili, od igre do nepopravljive štete koju bi nanelo budućim prijektima Premijer lige i svojih klubova, kao i svih koji zavise od fudbalske solidarnosti. Radićemo na rešenju sa svim članovima naše porodice, u domovini i sa strane, da zadržimo integritet“, stoji u saoštenju Premijer lige.

Slično mišljenje imaju i ljudi iz Bundeslige.

Nemački Savez odbija da prihvati koncept Superlige! Finansijski interest najjačih klubova Engleske, Italije i Španije ne vodi ka nečemu dobrom, jer bi dovelo do urušavanja evropskog fudbala. Napravilo bi nepopravljivu štetu nacionalnim prvenstvima i svemu za šta se zalaže UEFA. Zbog toga izražavamo podršku Uefi“.

Sličan koncept saopštenja imaju francuski Savez i Liga 1.

“Hegemonija sna o oligarhiji bi dovela do nestanka evropskog fudbalskog sistema koja bi uništila razvoj igre na evropskom fudbalskom kontinentu. S rušenjem ovog balansa projekat Superlige bi postavio sistem baziran na fiansijskim mehanizmima, a ne sportskim Zbog toga Savez Francuske i Liga 1 podseća na značaj nacionalnih prvenstava u sistemu razvoja fudbala. U Francuskoj postoje sistemi solidarnosti u profesionalnom fudbalu, kao i amaterskom“.



tagovi

Havijer TebasEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara