Spremno 5.000.000.000 evra za Superligu Evrope, večeras zvanično predstavljanje plana

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.04.21. | 16:33

Svetski mediji bruje o dogovoru najvećih evropskih klubova

Liga šampiona kakvu znamo definitivno uskoro odlazi u zaborav. Ostaje nam da vidimo hoće li se najjače klupsko takmičenje u fudbalu igrati u drugačijem formatu, s većim brojem klubova ili će najbogatiji evropski klubovi osnovati svoje takmičenje.

Po pisanju Njujork Tajmsa, na koje su se nadovezali ESPN i novinari nekih drugih uglednih listova na društvenim mrežama, šest velikana evropskog fudbala spremno je da večeras objavi plan Superlige Evrope i tako preduhitri UEFA, koja je za ponedeljak planirala zvaničnu najavu nove Lige šampiona.

Izabrane vesti

Od ranije je poznato da se za "otcepljenje" od UEFA najviše zalaže gazda Juventusa i predsednik Evropske klupske asocijacije, Andrea Anjeli, a pored Torineza među prvima koji će javno podržati osnivanje novog takmičenja od italijanskih klubova navodi se Milan. Uz njih, tu su još Liverpul i Mančester junajted iz Engleske, a Barselona i Real Madrid iz Španije. Zanimljivo je da, bar za sada, nema klubova iz Francuske i Nemačke. Pre svih Pari Sen Žermena i Bajern Minhena, čija odluka će sigurno imati veliku težinu.

Početak Superlige Evrope, i dalje nezvanično, planiran je za sezonu 2023/24, a projektovan budžet je pet milijardi evra.

Pored pomenute šestorke, među klubovima koji pristaju na ovo takmičenje nalaze se i Totenhem, Arsenal, Čelsi, Atletiko Madrid i Inter, dok se intenzivno radi na pridobijanju Bajerna i Borusije Dortmund. Iako se ne navode njihova imena, pretpostavlja se da su među 15 klubova koji bi bili zvanični osnivači lige i koji ne bi mogli da ispadnu iz nje još Mančester siti i Pari Sen Žermen.

Nema sumnje da bi pomenuta imena bila magnet za sponoze - budžet od 5.000.000.000 evra, inače, obezbeđuje čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan - ali isto tako klubovi koji se zvanično izjasne za ovo takmičenje imaće veliki problem sa UEFA. Navodno su se zvaničnici Evropske fudbalske asocijacije sastali tokom vikenda kako bi pronašli način da stopiraju "odmetnike", a jedno od mogućih rešenja je izbacivanje iz nacionalnih prvenstava, kao i Lige šampiona, već od sledeće sezone.

Dosta toga i dalje je u magli, ali sigurno je da nas čekaju velike promene u takmičenju najboljih klubova Evrope. Možda već večeras saznamo neke od njih...


tagovi

UEFAJuventusReal MadridBarselonaac milanLiverpulMančester JunajtedAndrea AnjeliAleksander Čeferin

Obaveštavaj me

Juventus
Real Madrid
Barselona
Milan
Liverpul
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara