Đorđe Jovanović, Bogdan Planić i Vladimir Ivić (©Reuters)
Đorđe Jovanović, Bogdan Planić i Vladimir Ivić (©Reuters)

Prvenstvo pet Hapoela i četiri Makabija: Ivić i Jovanović skidaju Planića sa trona

Vreme čitanja: 7min | sub. 20.08.22. | 08:39

Novi šampionat Izraela otvoriće duel dva Hapoela, iz Haife i Tel Aviva, ove subote od 17 časova. Ovo, 81. prvenstvo bi moglo da bude posebno i zbog toga što je Izrael veoma blizu ogromnom uspehu, tome da ima tri kluba u takmičenjima UEFA. Za sada je grupnu fazu obezbedio samo Makabi Haifa, aktuelni prvak i rival Crvene zvezde u plej-ofu za Ligu šampiona

Nije još mnogo fudbalskih prvenstava preostalo da počne. Ove subote od 17 časova sa tog spiska ćemo precrtati i šampionat Izraela. Jer, tada će duel Hapoela iz Haife i njegovog imenjaka iz Tel Aviva da otvori 81. prvenstvo jednu od dve članice UEFA koja geografski nema nikakvu vezu sa Evropom (druga je Kipar).

Prvenstvo koje je u šali poznato i kao „ono koje igraju samo Makabiji i Hapoeli“ po 24. put će se igrati u ovom formatu. Učestvovaće 14 klubova, od čega četiri nosi ime Makabi, a pet Hapoel, a posle 26 kola tabela će biti podeljena na dva dela. Šest najboljih timova će odigrati još po 10 mečeva u borbi za titulu i plasman na međunarodnu scenu, dok će preostalih osam kroz sedam kola da odluče koje dve ekipe će ispasti u niži rang.

Izabrane vesti

Možda deluje čudno što devet klubova nosi ili ime „Radnički“ (bukvalan prevod reči Hapoel) ili Makabi, po oslobodilačkom pokretu u Izraelu koji je doveo do toga da Jevreji imaju svoju državu. Međitim, prošle sezone je čak bio i jedan tim više koji se tako zvao. Iz lige su ispali Hapoel iz Hof Hagalila i Makabi Petah Tikva, u Srbiji poznata po pobedi nad Partizanom u Beogradu 2004. godine sa 5:2, kojom je eliminisala crno-bele iz UEFA kupa. Njihova mesta su popunili Makabi Bnej Rejne i Sekcija Nes Ciona.

Titulu brani Makabi iz Haife, rival Crvene zvezde u plej-ofu za Ligu šampiona. On doduše neće započeti ovog vikenda odbranu trona, odložio je duel sa Bnej Sahninom prvenstveni meč kako bi bio spremniji za gostovanje u Beogradu, gde će braniti prednost od 3:2.

------------------------------

SVI OSVAJAČI TITULE U IZRAELU

23 – Makabi Tel Aviv

14 – Makabi Haifa

13 – Hapoel Tel Aviv

6 – Hapoel Petah Tikva, Bejtar Jerusalim

5 – Makabi Netanja, Hapoel Ber Ševa

2 – Hakoa Ramat Gan

1 – Bnej Jehuda, Bejtar Tel Aviv, Hapoel Ramat Gan, Hapoel Haifa, Ironi Kirjat Šmona, Britiš Polis, Hapoel Kfar Saba

------------------------------

Po prikazanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je do sada eliminisao Olimpijakos i Apolon, Makabi je prvi favorit i ove godine. U suštini, o tom klubu verovatno već dosta i znate, dolaskom snažnog napadača Frantzdija Pjeroa zeleni su još jači nego prošle sezone. Pisali smo već, reprezentativac Haitija je sa godišnjom platom od 420.000 evra jedan od najplaćenijih igrača u čitavom šampionatu Izraela, zajedno sa saigračem i jednim od retkih srpskih fudbalera u tom takmičenju, Bogdanom Planićem.

Makabi Haifa je ozbiljan kandidat za titulu, ali ne i jedini. U najužoj konkurenciji je jedini tim koji ima dvojicu Srba u svojim redovima, Makabi iz Tel Aviva. Žute je do ovog leta vodio Mladen Krstajić, novi selektor Bugarske, a na klupi ga je zamenio povratnik u izraelski fudbal Vladimir Ivić. U klubu je zatekao nekadašnjeg napadača Partizana i Čukaričkog, Đorđa Jovanovića.

Iviću je ovo drugi mandat u Makabiju, vodio ga je već u periodu od 2018. do 2020, a sa njim je osvojio dve titule i po jedan Kup Izraela i Superkup te zemlje. Navijači iz Tel Aviva se nadaju da će nastaviti gde je stao.

Uprava se potrudila da mu obezbedi baš moćan tim. Najveće pojačanje je svakako Eran Zahavi, prva zvezda šampionata. Ovaj 35-godišnjak se vratio u klub posle šest godina, došao je iz PSV Ajndhovena kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor sa Holanđanima, ali neće igrati baš za simboličnu platu. Ako je verovati izraelskim medijima, na kraju ove sezone će Zahavi biti bogatiji za 1.100.000 evra, ne računajući bonuse! Igrač je sa ubedljivo najvećom platom u ligi, apsolutni rekoreder.

17.00: (2,90) Hapoel Haifa (3,15) Hapoel Tel Aviv (2,40)

Pored Zahavija iz Holandije je ovog leta stigao i Joris van Overem, iz Utrehta, a novajlije su još i Nir Biton i Dor Perec. Očekuje se da pristigne i zamenik kapitena izraelske reprezentacije, 29-godišnji desni bek Eli Dasa, sa kojim će Ivić imati praktično kompletiran tim. Tu je veoma talentovani Oskar Gluh, velika nada izraelskog fudbala, kao i pomenuti Jovanović, koji je ove sezone na pet evropskih mečeva već postigao tri gola. U kvalifikacijama za Ligu konferencije Makabi iz Tel Aviva je eliminisao azerbejdžansku Ziru sa 3:0 (Jovanović dao dva gola) i solunski Aris sa 3:2 (jedan gol srpskog napadača). Na dobrom je putu Makabi da se domogne grupne faze, u četvrtak je šokirao Nicu i savladao je pred svojim navijačima sa 1:0, a Jovanović je ovog puta bio asistent. Gol je postigao nekadašnji napadač Udinezea i Votforda, hrvatski internacionalac Stipe Perica.

Inače, nije Krstajić jedini srpski trener koji je između dve sezone napustio Izrael. Novosađanin Slobodan Drapić je posle samo jedne sezone otišao iz Kirjat Šmone. Doduše, pitanje je koliko Drapića smemo da smatramo srpskim stručnjakom, jer jedini njegov angažman u domovini bio je u Partizanu 2012. godine, u ulozi asistenta izraelskog trenera Avrama Granta. Pre i posle toga je vodio isključivo izraelske klubove, između ostalih i Bnej Sahnin, Bejtar iz Tel Aviva, Bejtar iz Jerusalima i Makabi Netanju. U Kirjat Šmoni ga je zamenio Meni Korecki.

Eran Zahavi (©Reuters)Eran Zahavi (©Reuters)

Među kandidatima za sam vrh se izdvaja i Hapoel Ber Ševa, ekipa koja je prošlu sezonu završila na drugom mestu na tabeli sa bodom više od Makabija iz Tel Aviva, a osam manje od Makabi Haife. Radnici iz Ber Ševe su zato osvojili Kup Izraela, pobedivši u finalu Makabi Haifu posle penala. Istog rivala su, takođe posle jedanaesteraca, savladali i ovog leta u Superkupu Izraela. Tada je Pjero promašio odlučujući penal.

Poput dva Makabija, Hapoel se takođe dobro drži u Evropi. U kvalifikacijama za Ligu konferencije je eliminisao Dinamo iz Minska (3:1) i Lugano (5:1), a prvu utakmicu na kojoj nije pobedio odigrao je prošlog četvrtka. U Rumuniji je Univerzitatea iz Krajove izvukla 1:1 golom Ivana u 75. minutu iz penala. I pored toga, Hapoel je veliki favorit da se plasira u grupnu fazu, pa bismo ove godine lako mogli da imamo tri izraelska tima u takmičenjima UEFA. Nije zanemarljiv podatak, s obzirom na to da su upravo Izraelci jedni od najvećih rivala Srbiji u borbi za mesto na UEFA rang listi i učesnika više u Ligi šampiona.

Zvezda Hapoel Ber Ševe i ove sezone je Tomer Hemed, jedan od najzaslužnijih za uspehe u prošloj sezoni. Samo što je pitanje u kojoj meri je realno da se ponovi, jer sjajni napadač ima već 35 godina i verovatno već razmišlja o kraju karijere. On se ove sezone još nije upisao u strelce, iako je standardan prvotimac u Evropi, a samo je protiv Makabija u Superkupu uspeo da zabeleži jednu asistenciju.

Kao Hemedova zamena angažovan je ruski ofanzivac Šapi Sulejmanov. Ovaj 22-godišnjak je došao iz Krasnodara na jednogodišnju pozajmicu, ruski premijerligaš je za to dobio na ime obeštećenja 150.000 evra. Videćemo kako će se Sulejmanov snaći u izraelskom fudbalu, poput Hemeda i on još čeka na prvenac.

Ko onda daje golove za Hapoel u Evropi, pitate se? Na početku sezone se u prvi plan izdvojio 24-godišnji Rotem Hatuel, koji uz svoje ime ima već četiri pogotka na međunarodnoj sceni.

Očekuje se da u plej-ofu dogodine gledamo još Makabi iz Netanje srpskog napadača Igora Zlatanovića i Hapoel iz Tel Aviva. Oni su, po kvalitetu tima koje poseduju, negde iznad ostatka lige, ali ne i na nivou vodeća tri kluba. Prošle sezone je Makabi Netanja bila četvrta, to joj je donelo kvalifikacije za Ligu konferencije, ali već na prvom koraku eliminisao ju je Bašakšehir, sa ukupnih 2:1.

Igor Zlatanović i Nenad Cvetković (©Starsport)Igor Zlatanović i Nenad Cvetković (©Starsport)

Videćemo ko će biti preostali, šesti klub u plej-ofu. Prošle sezone to je bio Bnej Sahnin, ali prognoze za novu sezonu nisu blistave. Zbog finansijskih problema iz ekipe su otišli Stain, Otman, Ben Haruš, Varen, Maršal i Pinas,dok su angažovani Mića Lotrić iz nemačkog niželigaša Vurcbergera, Nikolao Dumitru iz rumunskog UTA Arada, odnosno Taleb Tavata iz Makabi Haife.

Svoju šansu za plej-of čekaju Kirjat Šmona i Ašdot, za koji igra srpski fudbaler Nenad Cvetković, dok iz drugog plana preti i Hapoel Haifa. Što se tiče borbe za opstanak, Hapoel iz Jerusalima i dva nova prvoligaša su glavni kandidati za selidbu u niži rang.

Ove sezone će prvenstvo Izraela igrati timovi iz 11 različitih gradova, što je fenomenalno, s obzirom na to kakva je politička situacija u ovoj azijskoj zemlji. Samo će prestonica Tel Aviv, Jerusalim i Haifa imati po dva predstavnika. Ekipe iz tih gradova će koristiti po jedan zajednički stadion. Onaj u Jerusalimu, stadion Tedi, sa kapacitetom od 34.000 sedećih mesta je najveći. Prate ga Haifin Semi Ofer, (30.780 mesta), odnosno Tel Avivov Blumfild (29.400). Svi ostali stadioni su daleko manji.

Dva prvoligaša će ugostiti i stadion Netanja, pored Makabija iz tog grada na objektu kapaciteta 13.610 mesta će svoje prvenstvene utakmice kao domaćin da igra i Hapoel iz Hadere. Njegov stadion ne ispunjava kriterijume, pa je prinuđen da bude domaćin na neutralnom terenu.

Uprkos svemu tome, očekujemo zanimljiv šampionat. Pratićemo ga, svakako, barem zbog srpskih fudbalskih radnika u toj zemlji.

-------------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------------

IZRAEL 1 – 1. KOLO

Subota

17.00: (2,90) Hapoel Haifa (3,15) Hapoel Tel Aviv (2,40)

18.00: (2,65) Hapoel Jerusalim (2,95) Hapoel Hadera (2,75)

19.00: (1,62) Makabi Netanja (3,60) Bejtar Jerusalim (5,30)

Nedelja

19.15: (1,35) Makabi Tel Aviv (4,50) Makabi Bnej Rejna (8,50)

Ponedeljak

18.00: (3,20) Sekcija Nes Ciona (3,20) Kirjat Šmona (2,20)

Odloženo

Bnej Sahnin – Makabi Haifa

***Kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE:



tagovi

Izrael 1Makabi HaifaVladimir IvićMakabi Tel AvivĐorđe JovanovićBogdan Planić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara