Rade Krunić protiv Marka Grujića
Rade Krunić protiv Marka Grujića

Rade Krunić, paradigma srpskog fudbala: Menadžerske kombinacije, tužbe, ponude večitih i Voše i kvalitet po ukusu Zvonimira Bobana

Vreme čitanja: 7min | čet. 13.06.19. | 12:42

Od Foče preko Donjeg Srema do San Sira

Bila im je to druga sezona u Superligi. Još u prvoj su skinuli Partizanov skalp. Septembra 2013. pokvarili su i proslavu 50. godišnjice od otvaranja “Marakane”. Crvena zvezda je vodila sa 2:0, na kraju je bilo 2:2.  Dva meseca kasnije Partizan se provukao nakon što je okrenuo rezultat na 3:2 posle dva gola zaostatka. Oba je dao Rade Krunić. Donji Srem je za kratko vreme stekao imidž kluba koji je i te kako umeo da zaprži čorbu beogradskim večitima. Ko je u te tri sezone pratio klub iz Pećinaca u elitnom rangu takmičenja sećaće se Ognjana Damnjanovića, Aleksandra Stanisavljevića, Ivana Lakićevića, ali možda više od svih tandema Đuro ZecRade Krunić. Dar-mar su pravili po superligaškim terenima. I mada Zec nije uspeo da naplati svoj talenat - posle Borca, Voždovca i Napretka, trenutno je u Krupi - Krunić je evo već četvrtu sezonu u Seriji A. Sada i pred vratima kultnog San Sira. Neverovatan put prošao je 25-godišnji Fočak.

Posebno ako imamo u vidu da su se oko njega još u ranim dvadesetim lomili najveći srpski klubovi. Da su ga nazivali i “menadžerskim igračem”, da je njegov slučaj suštinski bio toliko zapetljan da niko nije znao tačno u kakvom je statusu Krunić.  Znalo se samo da je opasan igrač, pa su ga svojevremeno jurili i Vojvodina i Crvena zvezda i Partizan. Još ranije i belgijski Gent. Ali niko nije mogao do Krunićevog potpisa.

Izabrane vesti

Zašto? Teško je to raščivijati, ali hajde da probamo da se prisetimo prebiranjem po arhivi.

Krenulo je sve leta 2014. godine. Zvezdan Terzić je tek stigao u klub, Nenad Lalatović je na mestu šefa struke, obojica su saglasni da je Rade Krunić igrač kakav je potreban crveno-belima.
Mislim da je u pitanju igrač koji treba da nosi desetku Crvene zvezde, da nosi igru, zato što je moderan igrač. Mislim da je to fudbaler za Borusiju Dortmund za dve godine. Vezni igrač koji daje golove, ima brzinu, snagu... Zvezda ne treba da dovodi spore igrače, koji traže loptu u noge, koji daju pasove unazad", govorio je Terzić za sajt RedStarBelgrade 14. avgusta 2014.

Duel sa Napolijevim Marekom Hamšikom

Tad je već postalo jasno da će Zvezda teško do Krunića. Još 3. avgusta SOS kanal objavljuje da će Rade ipak u Veronu, pošto tada dugovima opterećena Zvezda nije mogla da izdvoji prvo 400.000, a kasnije ni 200.000 evra za obeštećenje. I tu je sve u redu, dešavaju se takvi preokreti, ali prve čudne vesti pojavljuju se koji dan kasnije. Tada je naime na sajtu Donjeg Srema objavljena vest da je Krunić najbliži Empoliju. I objašnjenje: “Saznaje se iz izvora bliskih klubu”. Na zvaničnom sajtu jednog kluba. Ne nekog medija.

Koji dan kasnije Krunić je ipak na pregledima u Veroni i ide u Italiju. Nekoliko meseci potom nismo čuli za njegovo ime, sve dok 14. decembra 2014. na sajtu Foča onlajn nije osvanula vest da Krunić ide iz Verone, jer Italijani nisu ispali korektni. Tada Krunić šalje i poruku Zvezdinim navijačima da stiže u januaru i to kao slobodan igrač. Uz ogradu…
Moram da priznam da je situacija malo delikatna. Na neki način sam se dogovorio sa Zvezdom, ali ne mogu da kažem kako je sve zvanično dogovoreno”.

Avaj, krajem januara kao bomba je odjeknula vest: Krunić je sve završio sa Vojvodinom. Mićo Vranješ, transfer koordinator novosadskog superligaša, dan pred odlazak na pripreme u Tursku za Večernje novosti ponosno izjavljuje.
On putuje kao igrač Vojvodine, a promociju svih naših novih fudbalera održaćemo po povratku. Zadovoljni smo jer je pojačana konkurencija u našem prednjem redu i svakako da će Krunić predstavljati pojačanje”.

Ne lezi vraže, Voša na put kreće bez Krunića. Tada se šuškalo da su menadžeri Jovica Radonjić i Nikola Kolarov pred samo potpisivanje ugovora promenili neke stavke u ugovoru, tačnije da su želeli da u isti ubace klauzulu po kojoj Krunić uz minimalno obeštećenje može da već posle šest meseci napusti Novi Sad ako dobije ponudu iz inostranstva. Još 24 sata je prošlo i sa društvenih mreža saznajemo da i Radetu Kruniću sve polako počinje da ide na živce.
Na šta je spao srpski fudbal? Ne možeš sam da izabereš klub, nego kako ti drugi kažu. Pošto nijedan portal neće da objavljuje imena, dotični Ivica Pavlović i ‘veliki’ Dika Stojanović stoje iz svega ovoga. Naravno, i iza njih ima ‘GAZDA’ koji svima njima manipuliše i koga ne bih da imenujem. Ali naišli ste na pogrešnog. Budite uporni“, napisao je Krunić na Fejsbuku.

U dresu Borca protiv Aleksandra Kovačevića

I onda, 30. januara 2015. Rade Krunić potpisuje za Borac iz Čačka. Pa Donji Srem tuži Čačane pred Fudbalskim savezom Srbije tražeći trening kompenzaciju. Međutim, pošto je još na leto – bar je to tako tumačeno na Terazijama – dao ispisnicu igraču pred transfer u Veronu klub iz Pećinaca ostaje kratkih rukava. U to vreme se inače pričalo, priznao je to i prvi čovek Sremaca Milan Aleksić, da se za Krunićevu budućnost pitaju isključivo menadžeri, a ne njegov klub. Donji Srem je valjda imao samo neke procente, prema trvdnjama iz Pećinaca menadžeri su samo tražili načini kako da njih prevare i za toliko. Naravno, ima i druga strana medalje, sam Krunić je optuživao Aleksića da pokuša da prisvoji više no što mu pripada. Sremci su svakako pretili tužbom svakom ko pokuša da dovede Krunića tako što će njih zaobići. Nezvanično se moglo čuti da su ostali klubovi, shvativši koliko je Krunićev status zamršen, bežali od njegovog potpisa. U javnosti su tvrdili da to rade iz solidarnosti sa Donjim Sremom, ali ima i do toga da su strahovali da bi kasnije mogli da pred sudom nagrabuse ako bi se pojavio neki papir za čije postojanje nisu znali. Pa tako 26. januara 2015. Zvezdan Terzić govori za sajt Mondo.
Crvenoj zvezdi nije potreban igrač koji je potpuno u vlasništvu menadžerske agencije i prema kojem se menadžer ponaša kao robovlasnik. Uz to, pouzdano znam da ima potpisan ugovor sa Veronom i da Donji Srem čeka uplatu od italijanskog kluba u dve rate".

Kako bilo, transferom u Borac saga nije prekinuta, već samo odložena za kraj sezone. A na leto 2015. u priču se prvi put uključuje i Partizan, ali se vrlo brzo saznaje da je transfer propao jer su Krunićevi zastupnici tražili platu od 180.000 evra. Crno-beli nisu želeli da ga učine najplaćenijim igračem kluba uz Sašu Ilića.

Onda se opet pominje Zvezda, Sportski žurnal  piše da će Krunić biti prvo pojačanje Miodraga Božovića, sam igrač se već u maju raspaljuje maštu navijača fotografijom sa tadašnjim saigračem iz Borca Ognjenom Ožegovićem, kasnije Partizanovim igračem, u crveno-beloj opremi beogradskog velikana. Početkom juna Krunić za Novosti kategorički izjavljuje: “Srce me vuče na Marakanu”. Zna se odavno da je veliki navijač Crvene zvezde.

Krunić i Ožegović u Zvezdinoj opremi

Avaj, 30. juna 2015. Empoli zvanično objavljuje – Rade Krunić je novi fudbaler toskanskog kluba. A juče, 12. juna 2019, svi italijanski mediji navode da će njegova naredna stanica biti slavni Milan. Jedan skaut Rosonera već šest meseci je prisutan na svim utakmicama, ali i treninzima Empolija. Sve sa ciljem da utvrdi kako se Krunić ponaša. Očigledno je zadovoljio, mada transfer nije mogao da bude realizovan dok Leonardo nije otišao sa mesta sportskog direktora u Pari Sen Žermen. On je stavio veto na Krunićev dolazak dok novi trener ne aminuje takvu odluku. Kad je Zvonimir Boban stigao u Upravni odbor kluba da se bavi sportskim pitanjima i kada je postalo jasno da će Marko Đampaolo biti novi šef nestale su sve dileme. Nije Krunić bio izričita Đampaolova želja, ali je dosadašnji Sampdorije dao zeleno svetlo za njegov dolazak. Boban je bio ključni čovek. Raspitivao se i širom Italije i o tome kakav je Krunićev karakter. Dobio je pozitivna mišljenja, pa će Krunić dobiti četvorogodišnji ugovor na San Siru.

Da li bi bilo isto da je pre četiri ili pet godina prešao u Zvezdu, Vojvodinu ili Partizan? Da li bi tamo propao ili možda i ubrzao odlazak u neki veliki evropski klub? Niko to s ove distance ne može da tvrdi. Činjenica je samo da je Krunić sa nepune 26 godine svašta preturio preko glave. I na kraju uspeo da se izbori za svoje mesto pod suncem. Na tome mu treba čestitati.
Ne mogu da prežalim Adama Marušića i Radeta Krunića. To su dva igrača koja su mi se jako svidela. To je kao kada u ergeli vidite kvalitetno ždrebe koje se razlikuje od ostalih. I kako trči i kakvu moć ima… Njih dvojicu sam hteo da dovedem čim sam došao u Zvezdu. To su bili igrači koji su tada vredeli 250.000 ili 300.000 evra. To je ništa, jer sada vrede milione. Međutim, Zvezda je bila u takvom kanalu tada da nisi mogao ništa da uradiš”, osvrnuo se u nedavnom intervjuu za Telegraf Zvezdan Terzić na neka davna vremena, na vremena kad se Srbija još pitala čiji je Rade Krunić.

Sad je – Milanov!

(FOTO: Star Sport, Reuters, MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara