Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Rasing i dalje jedan od glavnih kandidata za argentinsku krunu

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.01.24. | 23:03

Klub iz Aveljanede startuje u Liga kupu protiv Uniona

Posle solidnog učinka u prethodnoj kampanji, Rasing pokušava da ponovi i poboljša svoj učinak u novoj sezoni. Klub iz plavog dela Aveljanede i ove godine pojavljuje se kao jedan od glavnih kandidata i pretendenata za najviši plasman. Akademci su prošle sezone završili kao osmoplasirani na zbirnoj tabeli, što naravno, nije dalo nekog posebnog povoda za zadovoljstvo, znajući da su dve eliminacije pretrpeli u četvrtfinalu, najpre u Kupu Argentine, a zatim i u Kopa Libertadoresu. Ipak, zahvaljujući takvom plasmanu ostvario je direktno učešće u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane, a da bi se uspešno borio na dva fronta tim Akademaca morao je da posegne za pojačanjima.

Rasing je u dosadašnjem periodu prelaznog roka uspeo da angažuje novog čuvara mreže Fakunda Kambesesea koji je iz susednog Banfilda prešao uz obeštećenje od 2.000.000 evra. Uz njega, tim je poradio na povratku Hermana Kontija iz moskovske Lokomotive, čiji je dolazak koštao 900.000 evra, dok su Santijaga Sosu uspeli da vrate iz MLS tima Atlante Junajted, istina samo na pozajmicu, ali će sigurno doprineti stabilnosti veznog reda Akademaca. Pored brojnih pozajmica upućenih u klubove širom Argentine, Rasing su početkom godine kao slobodni igrači napustili Gabrijel Auče koji se odmetnuo put Čilea i tamošnjeg prvoligaša Union La Kalere i Maurisijo Martinez, koji je protekle sezone proveo na pozajmici u LDU Kitu sa kojim je osvojio Kopa Sudamerikanu, a sada je pojačao redove zvaničnog branioca titule ovog takmičenja, Rosario Sentrala.

Izabrane vesti

Akademici će noćas (01.00) debitovati u Liga kupu Argentine, a trener Gustavo Kostas, kome je ovo takođe prvi zvanični meč na klupi Rasinga, istina u trećem mandatu, već ima jasno definisanu taktiku, ali ne i startnih 11. Strateg je već najavio formaciju sa 4-3-3 što bi moglo da bude i 4-3-1-2, jer osim činjenice da se Huanfer Kintero pojavljuje na desnoj strani, on nije klasično krilo i više teži ofanzivi. Jedna od nedoumica koje Kostas ima je u centralnoj odbrani, pošto se Leonardo Sigali vratio na trening prošlog ponedeljka.

01.00: (1,75) Rasing (4,60) Union Santa Fe (4,60)

Mali medved, kako glasi nadimak ovog defanzivca, trpeo je bolove zbog povrede kvadricepsa i zato je prošle nedelje drugačije trenirao od ostatka tima. U svakom slučaju, trener će ga čekati do poslednjeg minuta jer želi da računa na svog kapitena. Ipak, ostaje da još da se definiše njegov parnjak, pošto se novajlija Herman Konti nameće za mesto drugog štopera zajedno sa mlađahnim Santjagom Kirosom. Druga nedoumica koju trener ima je na desnoj strani jer se tri igrača bore za poziciju: Gaston Martirena, Tobijas Rubio i Fakundo Mura. U veznom redu sve je izgleda više nego određeno jer će Leonel Miranda pratiti Santijaga Sosu i Džonatana Gomeza.

Iako je Rasing veliki favorit, Union Santa Fe je bio dobar u poslednjim utakmicama minulog Liga kupa, čak je u poslednjem zvaničnom okršaju u 2023. godini, u gostima savladao Rosario Sentral, kasnijeg šampiona. El Tajteosi nisu mnogo menjali tim. Prošlu sezonu, klub iz Santa Fea završio je na ne baš dobar način zauzevši tek na 25. mestu na zbirnoj tabeli, tik iznad pozicije koja je vodila u plej-of za opstanak u elitnom rangu. Union se tom prilikom izvukao, ali i u novoj sezoni biće jedan od onih timova kojima visi opstanak.

Situacija u klubu ne deluje nimalo optimistično, na spisku trenera Kristijana Gonzalesa manje je opcija nego prethodne sezone. Klub je napustio Kevin Zenon koji je za 310.000 evra prešao u u Boku Juniors, dok su Sebastijan Mojano i Franko Kalderon, kao slobodni igrači prešli u Barakas Sentral, odnosno Universidad de Čile. Sa druge strane, konkretnih pojačanja nema, kao pozajmljeni igrači dovedeni su Tijago Kardozo iz Penjarola i Matijas Galjegos iz čileanskog drugoligaša Barnečea.

Poslednji okršaj ovih rivala završen je nerešenim ishodom na stadionu 15. April u Santa Feu. Rasing nema poraz od Uniona već šest uzastopnih mečeva u kojima je zabeležio četiri pobede i dva remija. Štaviše, El Tajteosi su poslednji put na El Silindru slavili još 2012. godine, dok su u međuvremenu na svom terenu uspeli da slave pre četiri godine.

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

Četvrtak

Instituto - Deportivo Riestra 0:0

Tigre - Sarmijento 0:0

Petak

Atletiko Tukuman - Rosario 1:1 (0:1)

/Kornel 78 - Dupuj 23/

Kordoba Santijago - Njuels Old Bojs 0:1 (0:0)

/Kjaverano 90+5/

Barakas - Velez 1:1 (0:1)

/Brokero 43 - Lobato 10/

Taljeres - Himnasija LP 0:1 (0:0)

/Katalan 69ag/

Subota

Banfild - Urakan 0:2 (0:1)

/Alarkon 44, 81/

Independijente Rivadavija - Independijente 0:1 (0:0)

/Kosta 48/

San Lorenco - Lanus U TOKU

Platense - Boka Juniors U TOKU

Nedelja

01.00: (1,75) Rasing (4,60) Union Santa Fe (4,60)

21.00: (2,15) Godoj Kruz (3,20) Defensa i Hustisija (3,30)

23.00: (1,60) River Plejt (3,60) Argentinos Juniors (5,60)

Ponedeljak

01.00: (2,05) Estudijantes (3,10) Belgrano (3,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineRasing KlubUnion Santa Fe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara