Teški dani na Vezeru (©Reuters)
Teški dani na Vezeru (©Reuters)

Raspad velikana za dve nedelje: Verder ostao bez deset igrača, zarada minimalna, problemi nikad veći

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.08.21. | 17:01

Četvorostruki šampion izabrao preživljavanje pre ekspresnog povratka u Bundesligu i neizvesne budućnosti

Teški dani za tri nemačka velikana u Cvajti. Hamburger već tri godine tavori, ne može da se vrati u elitu i deluje kako je iz godine u godinu sve slabiji, s manjim izgledima da krene uzlaznom putanjom; Šalkeu oko vrata visi dug od preko 200.000.000 evra; Verder rasprodaje kako bi zapušio rupe i time značajno smanjuje šanse za ekspresan povratak u Bundesligu. Preživljavanje, zdrave osnove pre neizvesne budućnosti u eliti. Možda i pravi put?

Rano je da im se sudi, ali ni rezultati u prva tri kola ne obećavaju: HSV je osmi, Šalke deseti, Verder jedanaesti. Svi već imaju poraz i tek po četiri boda.

Izabrane vesti

Tim sa Vezera ušao je u ovu sezonu kao prvi favorit za TOP 3 i po stručnjacima i po mnogim kaldionicama, međutim posle svega što doživljava u poslednjih desetak dana crno mu se piše.

Zbog loše finansijske politike - i ispadanja iz lige, razume se - Verder mora da prodaje najbolje igrače. Odmah po završetku najlošije sezone u poslednje tri decenije (i drugog ispadanja iz elitne nemačke divizije u istoriji) Vezer su napustili veterani Niklas Mojsander i Gebre Selasije; Milot Rašica prodat je Noriču za 11.000.000 (a ne tako davno od Lajpciga su odbili 20.000.000), da bi u prve dve nedelje avgusta usledila neviđena "bežanija" iz Bremena.

Redom su kofere pakovali Džoš Sardžent (takođe Norič, 9.500.000), Ludvig Augustinson (Sevilja, 5.500.000), Johanes Egeštajn (Antverpen, 1.000.000), Patrik Eras (Holštajn Kil, 250.000), Juja Osako (Visel Kobe, bez obeštećenja), Stefanos Kapino (Arminija Bilefeld, nepoznato obeštećenje)...

I tu se lista ne završava. Kako javlja Kiker tokom današnjeg dana uprava Verdera pod pritiskom finansijskih problema rešila je da se odrekne najvrednijeg igrača, pre dve godine najvažnijeg projekta, po procenama budućeg reprezentativca Nemačke - Maksa Egeštajna (24). Pre nešto manje od dve godine ovaj momak vrednovan je na tržištu čak 30.000.000 evra, a sve što će ovog leta Verder uspeti da dobije za njega jeste 10.000.000 evra.

Frajburg je kupac i dovodi Egeštajna kao zamenu za Baptista Santamariju koji je prodat Renu za 14.000.000 pre nekoliko dana.

Kada se sve ove cifre saberu zarada će izositi blizu 40.000.000 evra, što bi trebalo da pokrije minuse. Ali veliko je pitanje koliko u nastavku sezone može tako, pa najblaže rečeno - okrnjen sastav.

Utisak je, ne mnogo, mada postoje i neki nagoveštaji da će navala biti pojačana najboljim strelcem Eredivizije prošle sezone. U pitanju je Georgios Jakumakis (26), Grk koji je postigao čak 26 golova za Venlo.

I opet, utisak je, slavnom klubu treba mnogo više od jednog valjanog špica da bi celokupna slika bila popravljena.

Verder je uz Hamburger najveći klub nemačkog severa. Četiri puta je osvajao Bundesligu (poslednji 2004. sa našim Krstajićem, Mikuom, Listešom, Borovskim, Ismaelom, Rajnkeom, Ailtonom, Klasnićem, Haristeasom...), u šest navrata domaći kup, a ima čak i Kup pobednika kupova (1992), odnosno finale UEFA kupa (2009). Ukupno 15 značajnih trofeja.

Na novi će se, izgleda, debelo načekati...


tagovi

CvajtaBundesliga 2

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara