Rasprodaja

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.03.21. | 14:14

Gladbahu sledi ozbiljna rekonstrukcija...

Maks Eberl važi za jednog od najboljih i najtraženijih sportskih direktora u Evropi. Ali Maks Eberl napravio je ove zime jedan od najvećih kikseva u karijeri, potez nedostojan kluba veličine Borusije iz Menhengladbaha.

Uoči početka prelaznog roka, krajem decembra, dao je veliki intervju u kom je kazao da 31. isključuje telefon i da do kraja prelaznog roka uzima godišnji odmor. Time je Eberl svima stavio do znanja da Borusija neće učestvovati na zimskoj pijaci, odnosno da neće prodati nijednog od svojih najboljih igrača. U isto vreme, upitan da li će Marko Roze produžiti ugovor, kazao je da trener 98 odsto ostaje na klupi i naredne sezone.

Izabrane vesti

I dok je s vetom na odlaske najvećih zvezda dokupio naklonost armije navijača, s trenerom i odlukom da ga pusti da usred sezone objavi odlazak, samo dva meseca kasnije, učinio je da ta naklonost padne na niske grane. Možda i najniže otkako je zauzeo direktorsku poziciju pre 13 godina.

Otkako je Marko Roze 13. februara obelodanio da u junu odlazi i preuzima imenjaka iz Dortmunda (uz Eberlov amin, razume se), Ždrepci su upali u najveću krizu u poslednjih desetak godina. Od tada nikoga nisu uspeli da pobede. Ispali su iz DFB kupa i propustili šansu da se dokopaju prvog trofeja još od 1995. godine, za neki dan ispaćšće iz Lige šampiona, a u Bundesligi nanizali su šest utakmica bez pobede.

Posle svega, TOP 4 ostaje samo pusti san, jer četvrtoplasirani Ajntraht iz Frankfurta na deset kola do kraja trke beži isto toliko bodova Borusiji. A ni Liga Evrope nije izvesna, pogotovo kada se u obzir uzme trenutna forma.

Epilog - LETNJA RASPRODAJA!

Male su šanse, gotovo nikakve, da u ovakvoj situaciji Menhengladbah zadrži tim na okupu. Do juče Eberl je govorio kako klub može da se nosi s korona-krizom i kako neće biti prodaje najboljih u bescenje, ali sada se situacija okreće za 180 stepeni. Pored toga što mnoge od najvećih zvezda imaju klauzule u ugovorima da Borusija mora da igra Evropu, tu su i neka usmena obećanja da će tako biti. Saberi-oduzmi, lista igrača koji su na izlaznim vratima poduža je.

Jasno je da neće baš svi otići, ali isto tako jasno je da će Gladbah teško u skorije vreme oformiti ovako potentan sastav.

Prvi su u red "za ispisnicu" stali nemački reprezentativci Matijas Ginter (27) i Florijan Nojhaus (24). Obojica smatraju da moraju da igraju evropska takmičenja kako bi ostali u konkurenciji za Manšaft. I dok Ginteru ugovor ističe idućeg leta - ukoliko ne dođe do nastavka i Borusija će imati računicu da ga proda - Nojhaus ima izlaznu klauzulu postavljenu na 40.000.000 evra. Poslednje informacije kažu da Bajern neće imati problem da iskešira pomenuti novac i uzme talentovanog vezistu kao zamenu za promašenu investiciju u vidu Marka Roke.

Reprezentaciji se nada i Markus Tiram. I njemu je takođe jasno da će lakše do Dešanovog spiska kroz redovno igranje u Ligi šampiona ili makar Ligi Evrope. Borusija nije mnogo uložila u ovog momka, platila ga je tek 9.000.000 evra, a ukoliko bude odlazio neće koštati manje od 25-30 miliona evra. Njegova izlazna klauzula - i to je cifra kojoj se Eberl nada - iznosi 33.000.000.

Situacija sa Alasanom Pleom nešto je drukčija. Iskusni napadač loše igra ove sezone, postigao je samo tri gola i sve češće je na klupi. Njegov odlazak mogao bi da usledi i po volji kluba. Uloženi novac neće biti lako povratiti. Njega je Eberl platio čak 23.000.000 evra i najveća je investicija u istoriji kluba.

I naposletku zlatna koka u vidu Denisa Zakarije (24). Gladbah je za Švajcarca već angažovao zamenu (Kuadio Kone, 19 godina, plaćen 5.000.000 evra), pa mu sad ostaje samo da izboksuje što veće obeštećenje na leto. U idealnoj situaciji to bi bio novac u rangu onog kada je Granit Džaka odlazio u Arsenal - oko 45.000.000 evra.

Od ove petorice igrača - računajući neke idealne situacije i aktuelne vrednosti pomenutih fudbalera - Borusija bi maksimalno mogla da profitira oko 180.000.000 evra.

A Maks Eberl i dalje smiren i hladan ko siga.

"Mogu da obećam da će mnogo važnih igrača iz ovog sastava ostati s nama i naredne sezone. Nojhaus? A zašto ne bi ostao? Dobro igra, dobro se razvija. Zašto bi to menjao, kuda da ide? Rano je".

Navijačima ostaje da veruju da će ovo obećanje imati malo duži rok trajanja od onog uveravanja da Roze 98 odsto ostaje na klupi...

U suprotnom, neće se skoro ponoviti ovogodišnji skalpovi Bajerna, Dortmunda, ili prošlogodišnje "šamaranje" Real Madrida u Ligi šampiona.



tagovi

Maks EberlBorusija MenhengladbahBundesligaletnji prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara