Roberto De Zerbi (©Reuters)
Roberto De Zerbi (©Reuters)

Rat, Split i put za Mančester

Vreme čitanja: 6min | sub. 21.10.23. | 12:09

Priča o Robertu De Zerbiju, aktuelnom strategu Brajtona, koji ove subote gostuje Sitiju i Pepu Gvardiolu, čoveku kojeg verovatno vidi kada se ujutru pogleda u ogledalo

U fudbalu, kao i u životu, stvari se ne dešavaju uvek prema planu. Ponekad su rezultat spleta okolnosti, slučajnosti i nedaća. Ko bi rekao da vojni sukob može da bude polazna tačka skoro pa idilične priče. A, baš takva je ona Roberta De Zerbija, bivšeg stratega Šahtjora, koji je za godinu dana uspeo da osvoji probirljive Engleze, i pozicionira se kao legitimni naslednik Pepa Gvardiole na klupi Mančester Sitija jednom kada Španac odluči da ode sa Etihada.

Igrači Brajtona definitivno nisu imali problema da budu inspirisani svojim novim šefom sredinom septembra 2022. Bivši vezista rođen u Breši - baš tamo gde je Gvardiola odlučio da ode posle igračkog boravka u Barseloni - u vreme izbijanja rata u Ukrajini predvodio je Šahtjor, ali se tokom leta rastao sa Rudarima.

Izabrane vesti

Ekipa sa Ameksa je morala brzo da krene u akciju pošto je Čelsi ekspresno ugrabio Grejema Potera posle smene Tomasa Tuhela na Stamford Bridžu. Galebovi stalno prate trenere širom Evrope i poznati su po veštom regrutovanju, kako igrača tako i osoblja. Vlasnik kluba Toni Blum često voli da ide alternativnim putem prilikom angažovanja ljudi, a De Zerbi je imao zanimljiv put do Premijer lige.

Pošto se 2013. godine povukao kao igrač, posle karijere u kojoj je predstavljao 11 klubova, bivši fudbaler Napolija i Kluža prvu trenersku ulogu imao je u četvrtom rangu italijanske lige sa amaterskim klubom Darfo Boario 2013. Usledio je trećeligaš Fođa, pre skoka u Seriju A sa Palermom i Beneventom. Uprkos ispadanju sa ovim poslednjim, zapao je 2018. za oko Sasuolu. Tamo je De Zerbi ostavio svoj pečat, impresionirajući igrom zasnovanom na posedu.

Dva uzastopna osma mesta u Seriji A sa Sasuolom su bila vrhunac italijanskog kluba - jedino je evropski fudbal izostao zbog gol-razlike. U redovima Neroverdija De Zerbi je takođe bio poznat po oštrom oku na tržištu transfera, nečemu što je nesumnjivo od vrednosti za Bluma i izvršnog direktora Brajtona Pola Barbera.

16.00: (1,45) Mančester Siti (4,50) Brajton (7,00)

Poslednji meč na kormilu Šahtjora Roberto De Zerbi je odradio u maju 2022. u Hrvatskoj. Tim iz Donjecka igrao je na splitskom Poljudu prijateljsku utakmicu protiv Hajduka kako bi prikupio sredstva za Ukrajinu posle invazije Rusije na zemlju. Rat je učinio da mu nije preostalo ništa drugo nego da napusti klub koji je u vreme suspenzije lige bio na vrhu tabele. De Zerbi je izabrao taj trenutak da igračima i čelnicima kaže da uskoro odlazi.

Ne bi bilo do kraja tačno tvrditi da je De Zerbijev dolazak na Ameks stadion bio isključivo plod okolnosti i da nema veze sa planiranjem unapred. U Brajtonu su, uveravali su odgovorni, znali za italijanskog stručnjaka još od njegovih dana u Sasuolu, i bili su poštovaoci napadačkog fudbala - De Zerbijevog brenda.

Imenovanje Italijana bilo je pametno i inovativno, kao i potpisivanje sjajnih mladih igrača, što se pokazalo ostvarivanjem ogromnog profita prodajom istih, da bi ih zamenili novi talenti. Svi energični igrači, sposobni za oblikovanje. Savršeno za ono što Italijan zahteva, i šta propagira.

Start je bio klimav. Rezultati nisu stigli brzo i bilo je nekih glasina koji su dovodili u pitanje šta novi trener pokušava da uradi, ali klub nikada nije sumnjao u njega. De Zerbi je uvek uživao u odličnim odnosima sa svojim igračima gde god da je bio, pre svega zato što je, kažu, iskren i direktan. Ključna reč je poštovanje, jer on tretira sve onako kako bi očekivao da se prema njemu ophode.

De Zerbi je sve na jugu Engleske zarazio radom, usavršavanjem i konstantnim učenjem - od Gvardiole najviše - i prilagodio se različitim zahtevima koji su se našli pred njim. Primera radi, u Engleskoj fudbaleri žele da uživaju u slobodnom danu, kako bi mogli da rade bolje i jače na narednom treningu. Roberto je primetio da se igrači vraćaju oštriji i spremniji posle slobodnog dana. Mentalitet u Italiji, gde je trenirao Sasuolo i gde se svakodnevno radilo je potpuno drugačiji. Naučio je da dozvoli svojim igračima da napune baterije.

Navijači Brajtona sa italijanskom zastavom sa likom De Zerbija (©Reuters)Navijači Brajtona sa italijanskom zastavom sa likom De Zerbija (©Reuters)

Pep Gvardiola je implementirao novi način igre u proteklih 15 godina, koji je uticao na fudbalsku kulturu i druge trenere. Ali malo njih je prihvatilo i razumelo taj sistem, i imalo hrabrosti da ga podigne na viši nivo kao što je to uradio Roberto de Zerbi. Ako postoji grupa navijača bilo gde u svetu koja može da shvati strast i posvećenost koju je Italijan pokazao igri, to su oni iz Brajtona - kluba koji je od klackanja na ivici nestajanja stigao u Premijer ligu i u Evropu.

Isti duh i posvećenost nastavljaju se i u poslednjem delu Brajtonovog epskog putovanja pod vođstvom strastvenog 44-godišnjeg trenera. De Zerbijeva ekipa u subotu putuje na gostovanje šampionskom Mančester Sitiju, samo dva boda zaostatka u odnosu na Građane, i dvoboj obećava.

Definitivno, uspehu De Zerbija na Ostrvu je pomoglo to što je u klubu u kojem se borba za titulu ili kvalifikacije za Ligu šampiona ne podrazumevaju. Taj nedostatak pritiska mu je nesumnjivo pogodovao kada je započeo mandat, bez pobede u uvodnih pet utakmica. Ipak, sada se po hodnicima Brajtonovog trening centra šapuće o borbi za najglamuroznije klupsko fudbalsko takmičenje. De Zerbijeva ambicija je zarazna.

Prošle sezone Galebovi, ni izbliza planirani u gornjem delu tabele Premijer lige, završili su sezonu na šestom mestu i bili su izvođenjem jedanaesteraca daleko od finala FA kupa. Brajton sada pokušava da, ne samo održi svoj nivo, već i da ga nadogradi, a to je zbog pritiska koji je De Zerbi stavio na sebe. Klub zna da je Totenhem želeo letos da uzme Roberta, kao i da je on odlučio da ostane. Želi da nastavi da vodi Brajton ka većim i boljim stvarima.

Bitka za poboljšanje je stalna, i iako je De Zerbi verovatno svestan da ga čeka paklen zadatak da odvede Galebove do Lige šampiona, to ga neće sprečiti da pokuša. Po tome je veoma sličan svom prijatelju Gvardioli. Obojica žele da napreduju, oboje su svesni da je savršenstvo samo meta, iako najvažnija. Oni dele sličnu filozofiju o tome kako treba da se igra, a Španac je čak priznao da je naučio neke stvari o igri od De Zerbija.

Šef Brajtona je čak proveo neko vreme sa Gvardiolom između napuštanja Šahtjora i dolaska među Galebove. Oni koji su bili svedoci interakcije između dvojice stratega reći će vam da pola izgovorenog nisu razumeli.

De Zerbi pokušava da podigne fudbal na drugi nivo, odakle ga je Gvardiola preuzeo, radeći stvari koje nisu urađene. Pod njim, igrači rizikuju i dinamičniji su više nego ikad. Nema sumnje da je Mančester Siti to primetio, i ako Pep napusti klub u leto 2025. De Zerbi bi bio u užem izboru da ga zameni. Još kad bi ove subote uspeo da ga saplete na Etihadu...

PREMIJER LIGA - 9. KOLO

Subota

13.30: (1,42) Liverpul (5,00) Everton (8,00)

16.00: (2,40) Bornmut (3,50) Vulverhempton (3,10)

16.00: (1,90) Brentford (3,50) Barnli (4,20)

16.00: (1,45) Mančester Siti (4,50) Brajton (7,00)

16.00: (1,48) Njukasl (4,40) Kristal Palas (8,00)

16.00: (1,75) Notingem Forest (3,50) Luton (5,00)

18.30: (3,20) Čelsi (3,50) Arsenal (2,35)

21.00: (8,00) Šefild Junajted (5,30) Mančester Junajted (1,35)

Nedelja

17.30: (1,95) Aston Vila (3,70) Vest Hem (4,10)

Ponedeljak

21.00: (1,50) Totenhem (4,40) Fulam (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Roberto De ZerbiBrajtonPep GvardiolaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara