Fatih Terim i Karlos Karvaljal (©Reuters, ©AFP)
Fatih Terim i Karlos Karvaljal (©Reuters, ©AFP)

Rat svetova u Atini: Ko se bolje snašao, Terim ili Karvaljal?

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.01.24. | 12:50

Panatinaikos u velikom derbiju dočekuje Olimpijakos u prvom meču osmine finala Kupa Grčke

Osmina finala Kupa Grčke donosi verovatno najtopliji duel u zemlji šampiona Evrope iz 2004. Panatinaikos dočekuje Olimpijakos u prvom meču osmine finala najmasovnijeg takmičenja u Grčkoj (20.30). U teoriji, to je jasna priča. Oli je već više od jedne decenije bio daleko uspešniji, kako po rezultatima i trofejima, tako i finansijski. Skor u pobedama nad Zelenima u zvaničnim mečevima od 87-55 to odlično pokazuje. Međutim, ovo je situacija je malo promenila u poslednje vreme.

Ono što će verovatno izazvati napetost na obe strane je rokada trenera. I PAO i Olimpijakos su na kormilu imaju nove stručnjake. Iako je ovo prilično uobičajena praksa u lučkom timu, ljubitelji atinskih Zelenih bili su zadivljeni napretkom Panatinaikosa u protekle dve sezone. Posle skoro decenije, PAO je konačno našao mir. Osvojio je Kup i bio je vicešampion. A, onda je usledio šok neposredno pred Božić.

Izabrane vesti

Smene trenera nikako nisu ništa spektakularno u modernom fudbalu. Ako stvari ne idu dobro, šef struke je najslabija karika. U Panatinaikosu je, međutim, bilo drugačije. Ne samo mediji, već i navijači i igrači bili su zatečeni otkazom

Ivanu Jovanoviću

. Srbin je podigao Zelene iz blata, i vratio ih u vrh grčkog fudbala.

20.30: (2,25) Panatinaikos (3,25) Olimpijakos (3,35)


Novi šef

Fatih Terim je dobio posao 26. decembra. Njegovo ime se, pre svega, vezuje za Galatasaraj i reprezentaciju Turske. Preuzeo je tim koji je trenutno na vrhu i ima najbolju gol-razliku u nacionalnoj Superligi. Ukratko, niko tačno ne zna zašto je Ivan Jovanović

, izuzetno popularan među pristalicama Zelenih, morao da ode.

Početak je bio uspešan, jer je PAO sa 2:0 protiv Janjine i sa 2:1 protiv Panetolikosa nastavio sa dobrim rezultatima. Ipak, sada dolazi prvi pravi test za Terima. PAO ima neke od obeležja šampiona ove sezone. Sa 45 golova imaju najefikasniju navalu u Grčkoj, a 12 primljenih pogodaka su takođe vrhunska vrednost. Fotis Joanidis sa osam golova i četiri asistencije, potom Andraž Šporar sa šest pogodaka i tri uspešna dodavanja predstavljaju najveću pretnju po rivale, a obično ih u situaciju za gol dovodi Bernar, sa tri pogotka i četiri asistencije. Srpski internacionalac Filip Đuričić očekuje se od starta u zelenom dresu, dok bi Filip Mladenović meč trebalo da počne sa klupe.

S druge strane, novi trener Olimpijakosa Karlos Karvaljal je imao pristojan početak, a zatim je imao glavobolju. Sudar sa Panatinakosom može da mu bude prekretnica. Naime, Dijego Martinez je oteran pošto je imao tri boda zaostatka za liderom lige. Oli je sada osam poena udaljen od vrha Superlige.

Iznad svega, ofanzivni učinak crveno-belih je naglo opao od promene. Početak je delovao divno sa 5:2 protiv TSC-a u Ligi Evrope. Od tada je bilo 1:0 protiv Panseraikosa, 0:0 protiv Atromitosa i 0:1 protiv Lamije. Ali, poraz od 2:1 od AEK-a u Pireju za vikend je bio zaista bolan. Ne samo da su rezultati sve lošiji, već i nastupi pred golom. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na duel sa najvećim neprijateljem. Zeleni ne dozvoljavaju mnogo šansi u svom šesnaestercu.

Ipak, nesporno je da kvalitet u napadu definitivno postoji. Kapiten

Konstantinos Fortunis

sa pet golova i šest asistencija formira napadački trougao Olija sa dvojicom krilnih igrača

Danijelom Podenseom i Jorgosom Masurasom.

Najbolji strelac Ajub El Kabi sa sedam golova je van stroja zbog učešča na Kupu afričkih nacija, a Stevan Jovetić bi trebalo da bude zamena za Marokanca. Sada ostaje pitanje da li je Karlos Karvaljal pronašao razlog zatišja.

KUP GRČKE - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Sreda

18.30: (1,50) AEK (3,80) Aris (6,50)

20.30: (2,25) Panatinaikos (3,25) Olimpijakos (3,35)

KUP GRČKE - OSMINA FINALA, REVANŠI

Sreda

14.00: (2,70) Panseraikos (2,85) Asteras Tripolis (2,80), prvi meč 2:0

16.00: (7,00) Volos (4,30) PAOK (1,42), prvi meč 0:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup GrčkePanatinaikosOlimpijakosKarlos KarvaljalFatih TerimIvan Jovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara