Robert Levandovski i Karim Benzema (©AFP)
Robert Levandovski i Karim Benzema (©AFP)

Realov 100. pehar ili Barsina poruka

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 14:44

El Klasiko u finalu Superkupa Španije igra se u Rijadu

Superkup Španije treći put, posle 2020. i 2022. godine, igra se na neutralnom terenu u Saudijskoj Arabiji. Gledaoci na Međunarodnom stadionu Kralj Fahd u Rijadu maksimalno su "ispoštovani", jer ne samo da su polufinala trajala više od 120 minuta i da su odlučena penalima, već i finale uključuje El Klasiko između Real Madrida i Barselone.

Iako Barsa nije osvojila Superkup od 2018, ona je i dalje rekorder takmičenja sa ukupno 13 trofeja. Međutim, ukoliko Katalonci izgube od najvećeg rivala, Blankosi ne samo da bi se izjednačili sa 13. krunom, već bi to bio ukupno 100. pehar u istoriji Kraljevskog kluba.

Izabrane vesti

Prema zvaničnim podacima Real Madrida, odnosno titulama koje Blankosi predstavljaju na na svom sajtu, postoji 99 trofeja koje je ovaj tim osvojio od osnivanja 1902. godine!

U tradicionalnoj borbi španskih velikana nema favorita i kao i uvek kada se sastanu ova dva sastava, očekuje se izuzetno zanimljiv spektakl. Put Blankosa i Blaugrane imao je jedan zajednički imenitelj - jedanaesterce. Real Madrid je savladao Valensiju posle boljeg izvođenja penala, dok je Barselona prekinula dramu sa Betisom na isti način.

20.00: (3,05) Real Madrid (3,35) Barselona (2,35)

Titulu Superkupa brani madridski sastav, koji pod komandom Karla Ančelotija čak stremi ka osvajanju šest trofeja u sezoni, što već dugo nikome nije pošlo za rukom. Ipak, prema rečima italijanskog stratega, igrači se koncentrišu samo na predstojeći meč sa Barselonom i motivacije svakako ne nedostaje.

"Igrači nikada ne pune stomak pobedama, imaju sjajan mentalitet. Mi smo u veoma zahtevnom klubu i ovde vam ne dozvoljavaju da razmišljate o tome da ste siti. A govorimo o igračima koji su ovde počeli da pobeđuju od 2013", rekao je Ančeloti u saopštenju za javnost.

Italijanskog trofejnog kormilara dovodili su u vezu sa preuzimanjem reprezentacije Brazila posle Mundijala u Kataru, ali je Ančeloti negirao tu mogućnost.

"Finale nam mnogo znači. Još jedan trofej, još jedan ponos, jer se ovde uvek očekuje pobeda. Pred nama je teška utakmica, ali u našim glavama moramo da budemo spremni da pobedimo", rekao je Karim Benzema.

Real Madrid je posle pauze počeo pobedom u Valjadolidu i Kupu kralja u Kaserenji. Ali šok je usledio u 16. kolu Primere u Viljarealu, gde je Real startovao bez ijednog Španca u startnoj postavi i ozbiljno se mučio. Poraz od Žute podmornice rezultatom 2:1 doveo ga je do drugog mesta na tabeli sa tri boda manje od Blaugrane.

Barselona je razumljivo jednako ambiciozna. Katalonci su poslednji put slavili osvajanje Superkupa 2019. godine, kada su pobedili Sevilju rezultatom 2:1. Dve godine kasnije, ponovili su učešće u finalu, ali su iznenađujuće izgubili od Atletik Bilbaa.

Katalonci su prošle sezone prošli kroz težak period i finansijsku krizu koja, uostalom, i dalje traje. Međutim, glad za trofejima nije prestala, a u sličnom duhu se oglasio i trener i bivši igrač Ćavi.

"U Barsi se ne pregovara o titulama. Ovde smo da pobeđujemo. To je naš cilj. Imamo 90 ili 120 minuta od osvajanja trofeja i mi idemo ka njemu. I ne samo zato što je protivnik Real Madrid. Protiv bilo koga drugog bismo imali istu želju", poručio je Ćavi.

Već je bio jedan El Klasiko ove sezone, a Real Madrid je pobedio 3:1 na Santjago Bernabeuu. Madriđani su prošle godine bili sveukupno uspešniji, iako su na svom terenu izgubili od Barselone sa 0:4.

Real Madrid će da bude bez Davida Alabe, Orelijena Čuamenija i Lukasa Vaskeza. S druge strane, Barselona bi trebalo da bude kompletna.

SUPERKUP ŠPANIJE - FINALE (RIJAD)

Nedelja

20.00: (3,05) Real Madrid (3,35) Barselona (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Superkup ŠpanijeReal MadridBarselonaEl Klasiko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara