©Reuters
©Reuters

Realov završni izbor: Porodično nasleđe, stara čežnja, svetla budućnost ili pobednički karakter?

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.05.21. | 01:27

Četiri kandidata u najužem izboru za novog trenera Real Madrida

Odlazak Zinedina Zidana iz Real Madrida definitivno je označio početak jednog novog, možda i ključnog razdoblja u modernoj istoriji Kraljevskog kluba. Imenovanje novog trenera definitivno će pokazati u kom pravcu će se kretati dalja strategija najvećeg kluba u Evropi, mada se u ovom trenutku baš najjasnije ne naziru odluke koje bi moglo da donese rukovodstvo na čelu sa Florentinom Perezom.

Ono što je definitivno jasno jeste da se u najjužem krugu kandidata nalaze četiri imena, to su Raul Gonzales, Maurisio Poketino, Antonio Konte i Ćabi Alonso. Ugledna španska Marka je kroz svoju detaljnu analizu provukla svu četvricu stratega i označila njihove prednosti i mane u borbi za možda i najvažnije mesto u svetu fudbala u ovom trenutku.

Izabrane vesti

RAUL GONZALES

Marka legendarnog Raula, trenera Kastilje (drugi tim Reala) automatski označava kao prirodnog naslednika Zinedina Zidana. Takozvano porodično nasleđe. Kao njegovi ljudski kvaliteti pominju se stvari koje su ga krasile kao igrača, a to su poštovanje hijerarhije i harizma, stvari koje u ovom trenutku ozbiljno nedostaju Kraljevskom klubu. Raulova prednost je i poznavanje domaćih igrača, koji moraju da budu deo novog klupskog impulsa u aktuelnoj situaciji.

Naravno, kao negativna ocena odmah se pojavljuje - neiskustvo. Iako je vodio svoj u borbi za promociju u Segundu još uvek je početnik. Nedostatak samopouzdanja u kritičnom trenucima mogao bi da mu stvori ozbiljne probleme, a samim tim i pokvari koncepciju novog projetka.

ANTONIO KONTE

©Reuters©Reuters

Ako je neki trener u centru pažnje fudbalske javnosti, onda je to Antonio Konte. Slobodan je u izboru nakon odlaska iz Intera, a u svom CV-u ima četiri titule u Italiji i jednu u Engleskoj. Marka ga predstavlja kao dokazanog, iskusnog i trenera pobednika. U pitanju je trener sa karakterom, koji se neće uplašiti veličine izazova. Poznat je po apsolutnoj kontroli svlačionice i definitivno spada u glavnog favorita za klupu Reala. Kraljevskom klubu prija ofanzivna igra i 89 postignutih golova Intera u prošloj sezoni, što bi voleli da vide i na Bernabeuu.

Konteova strogoća i takozvana "teška ruka" nešto je što bi moglo da se gleda kao negativna stvar iz ugla Madriđana. U Realu nisu navikli na ekcentrične trenere, već im odgovaraju oni smireni poput Zidana. Svojevremeno je i kapiten Serhi Ramos, kada se Konte pominjao kao mogući naslednik Đulena Lopetegija, dao svoje mišljenje o temperametnom Italijanu i njegovom stilu.

"Poštovanje se zaslužuje, ne nameće se. Postoje treneri sa kojima smo osvajali titule. Rukovođenje svlačionicom je važnije od trenerskog znanja", rekao je tada Ramos.

MAURISIO POKETINO

Ljudski profil Maurisija Poketina je upravo nacrtan po merama Kraljevskog kluba. Njegov dobar odnos sa klubom i pojedini potezi u prošlosti rade u korist Argentinca. Svestan je da ga u Real Madridu izuzetno cene i uvek je bio voljan da napravi ovaj korak. U pitanju je klasičan profil trenera koji ume da održi dobar odnos sa svlačionicom, a u Totenhemu je pokazao i zavidno taktičko umeće. Takođe, ne bi imao nikakvih problema sa jezikom, temperamentom u Španiji i tamošnjom javnošću.

Negativna Poketinova strana u ovom trenutku jeste neuspešan period u Pari Sen Žermenom. Ostao je bez završnice LIge šampiona, kao i bez šampionske titule. Poseduje mnogo manju harizmu od Kontea, ali i manju emicionalnu vezu sa Realom od Raula. Ukoliko ga se PSŽ ne odrekne unapred, neće mu biti tako lako da ode iz Pariza.

ĆABI ALONSO

©Reuters©Reuters

Ako španski mediji u nekoga imaju poverenje kada su u pitanju budući veliki treneri onda je to Ćabi Alonso. Njegovi prvi koraci su bili prilično uzbudljivi, obezbedio je istorijsku promociju u Segundu sa drugim timom Real Sosijedada i svima poručio da je spreman za veće izazove. Taktički detalji i razumevanje fudbalske igre obećavaju njegovu svetlu trenersku budućnost. Veruje se da bi čak i Real mogao da dizajnura prema svojim idejama i donese mu prepoznatljuv igru, što mu je nedostajalo u poslednje vreme. Njegova harizma i povezanost sa Kraljevskim klubom nikada nisu bili sporni.

Slični znakovi pitanja kao i kod Raula stavljaju se i iza imena Ćabija Alonsa. Vrlo lako bi moglo da se pokaže da je još uvek "zelen" za ovaj izazov, što bi takođe poremetilo čitav koncept i uticalo na to da izgori kao trener.

 


tagovi

Maurisio PoketinoAntonio KonteRaul GonzalesĆabi Alonso

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara