(©Reuters)
(©Reuters)

Romi i Fonseki se nacrtalo četvrtfinale: Mhitarijan otključava Šahtjorov sef

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.03.21. | 13:56

Portugalski strateg je za prvi meč osmine finala Lige Evrope jermenskom fudbaleru poverio ulogu centralnog napadača

Ako neko poznaje Šahtjor, onda je to Paulo Fonseka. Portugalac je tri godine komandovao timom iz Donjecka pre nego što je seo na Rominu klupu. Putevi Fonseke i Šahtjora su se ponovo ukrstili, a pred prvi meč osmine finala Lige Evrope (21.00), najveća Fonsekina nedoumica je koga da gurne u srce napada.

21.00: (1.68) Roma (3.80) Šahtjor (5.50)

Izabrane vesti

Juventus je eliminisan iz Lige šampiona, Lacio je na pragu eliminacije, a ni Atalanta nema povoljan rezultat uoči revanša sa Real Madridom (0:1). Mada, i dalje je u igri. Italijanski klubovi nisu se proslavili ove sezone na evropskoj pozornici najblaže rečeno. Najveće nade polažu se u Romu da može, možda, do evropskog trofeja. Milan je teškom mukom pregrmeo dvomeč sa Crvenom zvezdom, a u osmini finala je naleteo na Mančester Junajted. Najčistiji put do naredne faze ima Roma, koja koplja ukršta sa ukrajinskim Šahtjorom.

I Vučica i Šahtjor su lako preskočili prvu stepenicu u nokaut fazi Lige Evrope. Roma je u dvomeču deklasirala Bragu (5:1), a tim iz Donjecka je eliminisao izraelski Makabi Tel Aviv bez da je primio gol (3:0). Paulo Fonseka i Luis Kastro prošetali su se do osmine finala, a Portugalac na klupi stavljen je na velike muke.

Edin Džeko tek se oporavio od povrede i bilo je jasno da njemu neće biti namenjena uloga startera. Morao je Fonseka da posegne za alternativnim rešenjima. Opcije su Borha Majoral i Henrik Mhitarijan, a italijanski mediji pišu da će najistureniji biti jermenski ofanzivac. Iako po vokaciji nije špic, umeo je Henrik Mhitarijan dobro da iznese tu ulogu. Borha Majoral nije u formi, pa se Fonseka odlučio da igra sa lažnom ‘devetkom’.

Portugalca na klupi Šahtjora zamenio je Portugalac. Fonseka je savršeno upoznat sa mogućnostima tima iz Donjecka i to što je tri godine trenirao ukrajinski tim moglo bi da donese prevagu na Vučicinu stranu.

"Biće to izazovna utakmica jer je Šahtjor odličan tim. Pobedili su Real Madrid dva puta ove sezone i odigrali dva puta nerešeno protiv Intera. Veoma su opasni, možda i najbolji u Evropi, u kontranapadima. Potreban nam je odličan učinak jer će to biti izazovna utakmica", rekao je trener Vučice.

Od Fonsekinog odlaska tim iz Donjecka je promenio sistem igre.

"Promenili su sistem igre, ali imaju iste igrače. Nekada sam igrao sa formacijom 4-2-3-1. Oni sada koriste 4-1-4-1. Pripremili smo strategiju zasnovanu na onome što Šahtjor sada radi, a ne onome što su radili dok sam ja bio tamo“, tvrdi Fonseka.

Treneru Vučice su ponovo na raspolaganju Džeko i Ibanjez.

„Džeko je trenirao i biće u konkurenciji za tim, a isto važi i za Ibanjeza“.

Portugalski strateg vidi pomake u igri svog tima.

„Mislim da su se naše odbrambene performanse poboljšale u poslednje vreme, ne zavisi samo od odbrane, timski se branimo dobro. Mislim da sada igramo sigurno. Trenutno ne gubimo previse lopti kao pre”.

Stadioni u Italiji su zaključani zbog pandemije virusa korona, ali u Ukrajini to nije slučaj.

"Volim da se igram sa navijačima, bilo da je to kod kuće ili u gostima. Nemam problem sa tim što će u Ukrajini biti navijača, a u Rimu ne. Fudbal sa navijačima je drugačiji i volim da kada igramo pred njima”,

zaključio je Fonseka.


ROMA – ŠAHTJOR (21.00)

RIM – Stadion Olimpiko. Igraće se bez prisustva gledalaca.

Moguće postave

ROMA: Lopez – Mansini, Smoling, Kumbula – Karsdorp, Dijavara, Viljar, Spinacola – Pelegrini, Pedro – Mhitarijan.

ŠAHTJOR: Trubin – Dodo, Vitao, Matvijenko, Ismaili – Marlos, Maikon, Alan – Tete, Moraes, Tajson.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.55: (1,65) Ajaks (4,00) Jang Bojs (5,10)

18.55: (3,80) Dinamo Kijev (3,20) Viljareal (2,10)

18.55: (1,62) Mančester J. (3,80) Milan (5,80)

18.55: (2,55) Slavija P. (3,10) Rendžers (2,90)

21.00: (1,65) Roma (3,80) Šahtjor (5,50)

21.00: (1,63) Granada (3,80) Molde (5,60)

21.00: (4,20) Olimpijakos (3,50) Arsenal (1,90)

21.00: (1,38) Totenhem (4,70) Dinamo Zagreb (8,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RomaŠahtjor DonjeckLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara