Simon Rožman (©Printscreen)
Simon Rožman (©Printscreen)

Rožman preporodio Sarajevo, šok terapija u Veležu

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.08.23. | 14:07

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Bordo tim na Koševu večeras (21.00) dočekuje Mostarce koji su smenili Nedima Jusufbegovića i pored solidnog starta šampionata

(od dopisnika Mozzarta Sporta iz Sarajeva)

Posle mnogobrojnih odlaganja mečeva u prvim nedeljama nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine, konačno takmičenje počinje da se odvija nesmetano, pa će 5. kolo biti kompletirano večeras. Zanimljivo, sve utakmice ove runde okončane su pobedom domaćina. Ukoliko se to desi večeras u Sarajevu biće to specifično i nezapamćeno kolo.

Izabrane vesti

Eliminacijom od gruzijskog Torpeda u evropskim kvalifikacijama, Sarajevo je odlučilo brže bolje reagovati, te je pred sami početak prvenstva razrešilo dužnosti dotadašnjeg trenera Mirzu Varešanovića. Uz sve to, usledio je domaći poraz na premijer od dobojske Sloge, a ekipu je predvodio član stručnog štaba Mensur Dogan. Činilo se tada da je smena trenera bio loš potez, ali je onda napravljen veliki korak.

U klub iz Titove ulice stigao je novi trener Simon Rožman u paketu sa sportskim direktorom Senijadom Ibričićem. To je donelo šok terapiju, pa su upisane dve pobede. Prvo domaća nad Posušjem 3:0, a potom na gostovanju kod Tuzla Sitija 2:1. Odmah se atmosfera značajno popravila, a optimizam uselio u svlačionicu. Slovenački stručnjak je posegao i za novim igračima, pa će Sarajevo u nastavku imati i jači igrački kadar.

Za večerašnji duel registrovani su Ajdin Hasić koji je stigao na posudbu iz Bešiktaša, te Edin Julardžija koji je došao iz Domžala gde je upravo i sarađivao sa Rožmanom. Nakon tri kola ima šest bodova i zauzima peto mesto, a ako se tome doda da imaju utakmicu manje, onda je jasno da bordo tim može biti u samom vrhu. To im je i cilj. S obzirom na velika ulaganja, još jedna neuspešna sezona sigurno bi uzdrmala navijače i javnost i pitanje je kako bi sve to kulminiralo. Zbog toga, u klubu će nastojati da se to ne dogodi.

Dve vezane pobede sigurno su pokazale putokaz da je Sarajevo u usponu forme, a eventualnim večerašnjim trijumfom protiv velikog rivala, stavilo bi bordo tim u odličnu poziciju u borbi za sam vrh tabele.

Neka osnovna priprema ostaje ista što se nas tiče, ali sigurno da je Velež nepoznanica sada. Mi moramo obratiti pažnju na sebe, svesni smo šta treba da ispravimo i na koji način to želimo. Jedna dobra sedmica rada je iza nas. Što se tiče povreda, Trako se polako vraća, povreda nije napravila mnogo štete u kolenu, što smo u startu mislili, tako da se on praktično vratio. Imamo potpun roster i jedna dobra radna atmosfera je bila na treningu. Ne znamo šta očekivati. Ali, sa druge strane teško je okrenuti ekipu da igra totalno drugačije. Njihov DNK igre će postojati i mi ćemo se za to pripremiti, ali mi gledamo najviše sebe. Ako želiš biti pretendent za vrh moraš imati svoj sadržaj i u nekim sitnicama se prilagoditi. S promenom trenera, Velež će sigurno imati jednu novu energiju sada”, rekao je šef struke Sarajeva Simon Rožman pred susret sa Veležom.

Ako je na Sarajevo smena trenera delovala pozitivno, sličnom se nadaju i u Veleži. Mada, pod velom tajne ostao je prošlosedmični rastanak sa dosadašnjim strategom Nedimom Jusufbegovićem, jer rezultati teško da su razlog. U tri odigrane utakmice Rođeni su osvojili pet bodova. Deklasirana je Zvijezda 5:0, dok su upisani remiji sa Goškom (0:0), te Širokim Brijegom (1:1). Istina, oba remija su domaća ali bodovni saldo je sasvim solidan, tako da samo u Veležu znaju šta je zapravo pravi razlog.

21.00: (1,80) Sarajevo (3,45) Velež (4,20)

Bilo kako bilo, klub se okrenuo drugim rešenjima. Nadaju se šok terapiji i pobedi na strani koja bi omogućila ekipi plasman u sam vrh tabele. Večeras će na Koševu ekipu predvoditi dosadašnji pomoćnik Samir Merzić, pa će biti zanimljivo kako će i da li će reagovati igrački kadar. Promena trenera na početku sezone je svakako mač sa dve oštrice, ali ukoliko Velež uspe večeras upisati dobar rezultat, smena će se vrlo brzo zaboraviti.

U većini slučajeva, šok terapija je u većini slučajeva bila pozitivna, ali ne treba zaboraviti da je Sarajevo u naletu forme.

Cilj nam je bio da podignemo atmosferu, igrači su radili jako dobro, nemamo problema s povredama i nadam se da ćemo se u Sarajevu predstaviti u dobrom svetlu. Mi smo Velež, svaku utakmicu idemo na pobedu, tako će biti i ovu utakmicu. Svaka nam je utakmica važna i bitna. Znamo dosta o Sarajevu, odradili smo analizu kvalitetno i mislim da ćemo biti maksimalno spremni. Bitno je da budemo hrabri, uz dobru disciplinu i maksimalnu koncentraciju možemo napraviti rezultat“, istakao je Merzić pred svoj debi na trenerskoj poziciji.

Zanimljivo, u Premijer ligi Bosne i Hercegovine Sarajevo je na Koševu poslednji put savladalo Veleža pre tačno četiri godine. Bilo je to u avgustu 2019.godine, a od tada su Rođeni uspeli da odnesu pet bodova iz Sarajeva. Poslednji meč u finišu prošle godine u Mostaru okončan je pobedom Bordo tima sa čak 5:3.

----------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

----------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 5. KOLO

Petak

Borac Banjaluka – Sloga Doboj 5:0 (1:0)

/Makarić 35, Čelić 49, Ficović 64, Vranješ 84, Lukić 86/

Subota

Igman Konjic – Posušje 2:1 (2:0)

/Kristo 11ag, Vrgoc 44ag – Maglica 56/

Željezničar – Tuzla Siti 3:1 (1:0)

/Nikić 3ag, Mekić 50, Krpić 86 – Mašović 69/

Nedelja

Široki Brijeg – GOŠK Gabela 2:0 (1:0)

/Mamić 29, Čavar 56pen/

Zrinsjki – Zvijezda 5:3 (3:2)

/Ivančić 5, Bilbija 8, 51, 74, Malekinušić 24 – Veličković 2, Saliman 41, Maksimović 90/

Ponedeljak

21.00: (1,80) Sarajevo (3,45) Velež (4,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK SarajevoSarajevoVeležBiH 1BiHPremijer liga BiHBosna i Hercegovina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara