Fudbaleri Šahtjora (©AFP)
Fudbaleri Šahtjora (©AFP)

Šahtjor na brazilski pogon uz zvuke sambe maršira ka Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.08.21. | 14:10

Ukrajinski tim poneo je u Harkov prednost od 1:0. Razlika nije nenadokandiva, samo kada bi Monako bio onaj stari...

Ukrajinsko-brazilska kombinacija sa italijanskim kormilarom Robertom de Zerbijem zauzela je povoljan kurs, jarbol je okrenut u pravom smeru – ka Ligi šampiona. Iz Harkova, prinudnog doma tima iz Donjecka raseljenog sa Donbas arene, u društvo najboljih. Ekipu Šahtjora je trijumf (1:0) na Azurnoj obali približio sudarima sa evropskim alama, nije mu potrebno više nijednom da pobode koplje u srce Kneževa, već samo da sačuva mrežu.

Blede igre i ispodprosečni rezutati Monaka u francuskoj Ligi 1 nisu slučajnost. Dvoboji sa praškom Spartom podsetili su na prošlogodišnji Monako, ali ništa od toga nije viđeno na stadionu „Luj Drugi“ protiv Šahtjora. Neubedljivo je delovao sastav Nika Kovača, nekako isceđeno. Ni nalik onom Monako koji se rvao sa Lilom i Pari Sen Žermenom za titulu. A, Rudari su znali to da kazne. I opet će, ako im se ukaže prilika… A, sva je prilika da hoće, jer nijedna od dveju ekipa nije defanzivno orijentisana.

Izabrane vesti

Samba, samba, samba… Kao na karnevalu u Rio de Žaneiru. Plesali su Brazilci u Kneževini.

Pedrinjo u prodoru (©AFP)Pedrinjo u prodoru (©AFP)

Šahtjor je uglavnom sastavljen od Brazilaca koji uz urođenu vrhunsku tehniku poseduju i zavidnu taktičku potkovanosti disciplinu, koje često nedostaju njihovim sunarodnicima. Pored toga, ključni fudbaleri ukrajinskog vicešampiona na okupu su već nekoliko godina i, žargonski rečeno, mogu da igraju zatvornih očiju.

To iskustvo bilo je presudn faktor, jer je Šahtjor u prvih dvadesetak minuta meča na stadionu “Luj Drugi” visokim presingom iznenadio izabranike Nika Kovača, lako dolazio do lopte i unosio paniku u protivničku zadnju liniju. Kako brzim pasovima, tako i individualnim prodorima, a jedan od njih, u izvedbi desnog krila Pedrinja, letos kupljenog za 18.000.000 evra završio se – ispostaviće se – pobedonosnim golom.

No, daleko od toga da Rudari mogu biti spokojni, pošto je Monako posle primljenog gola potpuno preuzeo inicijativu (istina, gosti su se svesno povukli i ograničili na kontranapade) i da nije bilo nadahnutog golmana Anatolija Trubina rezultat bi bio drugačiji.

U svakom slučaju, Kneževi su pokazali da imaju čime da zaprete. Visam Ben Jeder, Aleksander Golovin i Kevin Foland terorisali su protivničke odbane u protekloj sezoni, ove se nisu proslavili, ali neće doveka moći da poste. Ima kvalitet Monako u ofanzivnom delu tima, pitanje je samo ko će proraditi. I kada. Da li na vreme, u Harkovu?

Iako je Monako uoči pre utakmice plej-ofa za Ligu šampiona slovio za favorita, a na gostovanje u Harkovu putuje sa deficitom od jednog gola, trener Niko Kovač nije skroz nezadovoljan onim što su prikazali njegovi momci na Azurnoj obali. Ali, svestan je da Kneževi moraju podići nivo igre i biti usredsređeni od samog starta kako bi za početak nadoknadili zaostatak.

Moramo biti spremni i fokusirani od prvog minuta. U prvom meču, posle prvih 20 minuta, bili smo bolji tim: dominirali smo, stvarali šanse. Biće to velika bitka. Želimo da pokažemo pravo lice AS Monaka, ne način na koji smo igrali u Ligi 1, već kako smo igrali protiv Sparte iz Praga i jedan deo meča protiv Šahtjora. Nikada ne odustajem, a ni moji igrači”, rekao je Niko Kovač u najavi revanša sa Ukrajincima.

ŠAHTJOR – MONAKO, 21.00

Stadion: OSC Harkov (Metalist)

Sudija: Entoni Tejlor

Projektovani sastavi

ŠAHTJOR: Pjatov – Dodo, Vitao, Marlon, Matvijenko – Majkon, Markos Antonio – Tete, Pedrinjo, Solomon - Traore

MONAKO: Nibel – Sidibe, Maripan, Badijašile – Martis, Čuanemi, Lukas, Kajo Enrike – Foland, Golovin, Ben Jeder

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - PLEJ-OF (REVANŠI)

Utorak

Ferencvaroš - Jang Bojs 2:3 (2:1) /prvi meč 2:3/

/Vingo 18, Mae 27 - Cesiger 5, Fasnaht 56, Sibašo 72ag/

Ludogorec - Malme 2:1 /prvi meč 0:2/

/Nedjalkov 10, Sotiriju 60pen - Birmančević 42/

PSV - Benfika 0:0 /prvi meč 1:2/

Sreda

21.00: (5.10) Brendbi (4.00) Salcburg (1.65) /prvi meč 1:2/

21.00: (1.43) Dinamo Zagreb (4.30) Šerif (7.00) /prvi meč 0:3/

21.00: (2.80) Šahtjor (3.25) Monako (2.55) /prvi meč 1:0/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaMonakoŠahtjor Donjeck

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara