Saliba i Gabrijel zajedničkim snagama jure De Brujnea (Reuters)
Saliba i Gabrijel zajedničkim snagama jure De Brujnea (Reuters)

Saliba kao u Gospodaru prstenova: 'No pasaran' kakav Siti odavno nije video

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.04.24. | 10:43

Štoperi Arsenala izbacili Halanda iz šesnaesterca kao iz diskoteke, Siti za 180 minuta protiv Tobdžija šutnuo svega dva puta u okvir gola

Kada pljušte golovi, pišu se hvalospevi o napadačima, kada ih nema, osnovni je red da defanzivci dobiju porciju komplimenata i superlativa. Samo što Vilijama Salibu i Gabrijela Magaljaeša niko ne veliča reda radi, već zato što su se ove sezone iskristalisali kao najbolji štoperski tandem Premijer lige.

Ako je i bilo dileme, potvrda je pala sinoć na Etihadu, tamo gde je Arsenal prošle godine odustao od titule, tamo gde su se Tobdžijama Erling Haland i Kevin de Brujne igrali kao osmaci što četvrtacima otmu loptu. Ali tada uz Gabrijela nije bio Saliba već Rob Holding. A kada Brazilac i Francuz stoje jedan do drugoga, kada se međusobno pomažu i telepatski prave dogovore, protivnički igrači završe sa lisicama na rukama ili bukagijama oko članaka, a Siti prvi put bez gola na svom terenu posle 47 ligaških utakmica, još od oktobra 2021. godine i poraza od Kristal Palasa!

Izabrane vesti

Saliba i Gabrijel su u jučerašnjem remiju bez golova De Brujnea i Halanda naterali na jednu od najslabijih predstava čitave sezone. Zato što su svaki put osećali kada je ovom drugom neophodna pomoć.

“Kada igrate protiv igrača svetske klase, nemojte da vas je sramota da ga udvojite. Ja sam to redovna radio sa Overmanosm i Piresom. Morao je neko da mi pomogne. Nikada nisam video tim koji je toliko otežao igru Sitija u završnici. Činilo se da nije bilo prostora za domaćina. Način na koji se Arsenal branio bio je jedinstven”, istakao je legendarni Geri Nevil.

Poput izbacivača nekog noćnog kluba, Halanda su isterali iz šesnaesterca u prvom poluvremenu, a i u nastavku jedva da je imao kontakta sa loptom u kaznenom prostoru rivala. Umeo je Haland neretko ovo, pa i prošle sezone da se izgubi u derbi utakmicama, ali utisak je Saliba i Gabrijel propuštajući ga kroz šake, poništavaju sve njegove golgeterske vrline.

„Ovo je bilo jako loše. Erlingova igra je slaba. Bio je na nivou igrača iz engleske četvrte lige. Mora pod hitno da se popravi“, pričao je Roj Kin nakon treće utakmice protiv Arsenala ove sezone u kojoj Haland nije postigao gol.

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

Ne samo da Arsenal nije primio gol od Sitija ni na Emirejtsu, ni na Etihadu, već je za tih nešto više od 180 minuta dozvolio protivniku svega dva udarca u okvir gola - po jedan u Londonu i Mančesteru. Tim koji vodi Mikel Arteta postao je tek koji je protiv Pepa Gvardiole uspeo da ne primi gol u dve ligaške utakmice u istoj sezoni. Prethodno su to činili Borusija Menhengladbah (2014/15), Mančester Junajted (2020-21) i Kristal Palas (2021/22).

Dovoljno da pogledamo brojke štoperskog tandema Tobdžija i biće vam jasno kako je Arsenal ukrotio vlasnika triple krune, trostrukog uzastopnog šampiona i po mnogima najbolji tim planete. Brojke kažu da su Saliba i Gabrijel 20 puta osvojili loptu za Arsenal u pomenuta dva duela sa Sitijem, da su dobili 16 duela, imali 11 čiščenja, sedam uspešnih startova i četiri presecanja.

Gušila su krila Sitija u završnih pola sata, zajedno sa Rodrijem i De Brujneom Tobdžije spakovane maltene u sopstveni šesnaesterac, ali Saliba je oživeo scenu iz kultnog filmsog ostvarenja Gospodar prstenova. Poput Gandalfa u rudicima Morije, stao je pred divovskog monstruma Balroga i poručio "You shall not pass", ili u prevodu na srpski "Nećeš proći". Udario je Gandalf demonstrativno čarobnjačkim štapom o beton i povukao u ponor i sebe i čudovište, omogućivši Liverpulu da se osami na čelu tabele. Ali znate kako dalje teče priča u Gospodaru, Gandalf sivi pojavljuje se u novom ruhu, moćniji nego ranije...

Govorom tela, dok je publika na Etihadu zvižducima i hukom pojačavala pritisak na goste, Saliba verni mu kompanjon Gabrijel, otelotvorili su onu, nebrojeno puta reciklirano "No pasaran", najčešće korišćeno tokom Španskog građanskog rata s ciljem da se pokaže spremnost da se utvrđeni položaj brani životom.

“Kada Siti kvalitetno napada, spusti vas u nizak blok i jako je teško izvući se iz te situacije. Ući će vam sa ful-bekom ili štoperom u šesnarsterca, a ako želite da pratite tih sedam, osam igrača unutra i ostavite Halanda, to je vaš izbor. Ako pobedite, sjajno. Ako ne, znate šta će se desiti. Ta linija je vrlo tanka. Da li ste spremni da pratite 30 dodavanja? Nakon toga osvojite loptu, izgubite je, pa onda još 30 pasova? Jeste? Ako je tako, onda ste spremni da igrate protiv Sitija, ako ne, ne možete protiv njih", detaljno je objašnjavao Arteta nakon utakmice.

Imao je i Gvardiola šta da kaže kada su ga novinari pitanjima usmerili na Arsenalovu odbranu. "Koji je najbolji način da se raštimuje nizak blok", glasilo je pitanje, a Gvardiola se našalio sa "Da ubijemo nekoga?"

Tamo gde nijedan tim nije pobedio 16 meseci, ceo plen nije osvojio ni Arsenal, ali је prvi put posle skoro punih osam godina napustio plavi deo Mančestera neponižen, neosakaćen, neokrnjenog samopouzdanja.

Iako procenti na osnovu sijaset različitih faktora među kojima je jedan od klučnih trenutna pozicija na tabeli i raspored utakmica do kraja, daju drugoplasiranom Arsenalu najmanje šanse za titulu u trci utroje (tek 18,75 odsto naspram Liverpulovih 47,71 i Sitijevih 33,53), Tobžije znaju da su napredovale iako tabela ne kaže tako.

A ako odbrana zaista osvaja titule, Arsenal je i te kako u igri, bez obzira što ga do kraja, makar na papiru, čekaju daleko veći izazovi u odnosu na konkurenciju.


tagovi

ArsenalVilijam SalibaGabrijel Magaljaeš

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara