Abdulah Avdži (©Reuters)
Abdulah Avdži (©Reuters)

Šampion oslabljen, Avdži sprema osvetu

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.01.21. | 09:41

Bašakšehir i Trabzon igraju u Istanbulu za prvi trofej u Turskoj – Superkup. Ekipu sa obala Crnog mora ove sezone je preuzeo dugogodišnji trener mezimčeta predsednika Redžepa Tajipa Erdogana

Turska će dobiti gazdu za prethodnu godinu, mada je jasno da u tekućoj sezoni stvari stoje bitno drugačije. Bašakšehir, kao branilac titule nacionalnog prvaka i Trabzon, osvajač kupa, ukrstiće koplja u sredu (18.45) na stadionu Ataturk u Istanbulu, u sklopu meča koji će definisati osvajača Superkupa za proteklu sezonu.

Oba tima su u aktuelnoj kampanji gotovo neprepoznatljiva. Od prošlogodišnjeg sjaja nije ostalo ništa. Istanbulski sastav je najneprijatnije iznenađenje, dok tim sa Crnog mora nije daleko od pozicija koje vode u međunarodna takmičenja, ali o krunisanju može samo da mašta.

Izabrane vesti

Bašakšehir i Trabzon vodili su prošle godine žestoku bitku za tron, koja je kulminirala prvim trofejem narandžasto-plavih sa stadiona Fatih Terim. Posle godina i godina bezuspešnih pokušaja pod palicom Abdulaha Avdžija, sadašnjim strategom Trabzona, Okan Buruk je uspeo da razgali predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, i unese glavni nacionalni pehar u praznu trofejnu salu. Ne bi bilo pošteno ne pomenuti da je upravo Avdži tokom pet godina boravka u klubu udario temelj Bašakšehira, a sada nešto slično pokušava da učini u gradu na Crnom moru.

Bašakšehir je ove sezone, očigledno platio ceh učešću u grupnoj fazi Lige šampiona, usled čega je u prvenstvu konstantno u donjem delu tabele. Nedavno je sa dve pobede nagovestio bolje dane, ali na tri prethodna susreta nije slavio i ponovo je nadomak zone ugroženih.

S druge strane, Trabzon je trenutno u seriji od pet utakmica bez poraza, pobedivši u četiri navrata. Ekipa se stabilizovala od Avdžijevog dolaska na kormilo početkom novembra, i od tada je započela uspon ka vrhu. Ipak, tradicija je na strani istanbulskog sastava, koji je neporažen na 11 proteklih dvoboja sa Trabzonom.

Bašakšehir cele sezone ima problema sa povredama ključnih igrača. Osim duže odsutnih Žuniora Saisare i Bolija Bolingolija, za ovaj meč trener Buruk neće moći da računa i na Edina Višću, Nasera Šadlija, Žulijana, Irfana Kavečija i Rafaela. U startnoj postavi šampion najavljen je srpski internacionalac Danijel Aleksić. Napad tima iz Istanbula predvodiće iskusni Senegalac Demba Ba.

Trabzon je sa kormilarom Avdžijem pobedio osam puta na prethodnih 13 utakmica i popravio utisak s početka sezona kada je trener bio Englez Edi Njuton. Povređen je samo Abdulkadir Omur. U odnosu na meč prethodnog vikenda protiv Genčlerbirligija u Ankari (2:1), očekuje se da će u startnoj postavi biti samo jedna promena. Umesto Abdulkadira Fingera igraće Englez Luis Bejker koji je bio suspendovan znog kartona za meč šampionata u prestonici pre četiri dana. Najviše se očekuje od internacionalca iz Gane Kaleba Ekubana i Nigerijca Entonija Nvakaemea.

U ovom šampionatu Turske, Bašakšehir je dobio Trabzon u gostima sa 2:0 pogocim Kavečija i Višće koji zbog povreda danas neće igrati u meču za prvi pehar u godini.

SUPERKUP TURSKE (ISTANBUL – JEDAN MEČ)

Sreda

18.45: (2,70) Bašakšehir (3,15) Trabzon (2,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

BašakšehirTrabzonDanijel AleksićTurskaSuperkup Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara