Mikel Kaufman, Mads Hemransen, Anis Slimane i Hekon Arnar Haraldson (©Reuters)
Mikel Kaufman, Mads Hemransen, Anis Slimane i Hekon Arnar Haraldson (©Reuters)

Šampionat iz kojeg se najlakše stiže u Lige petice

Vreme čitanja: 7min | pet. 21.07.23. | 09:35

Superliga Danske mimo svih očekivanja ovog leta u rangu holandske Eredivizije i portugalske Primeire po broju igrača koje je "izvezla" u najjača evropska prvenstva. Šta je još ostalo od "dobrog materijala" na Jilandu videćemo od ovog petka, pošto duel Midtjilanda i Hvidorea (19.00) otvara novu sezonu

Iz koje lige se najlakše stiže do Liga petice, odnosno najjačih fudbalskih šampionata Španije, Engleske, Nemačke, Italije i Francuske? Na prvu, verovatno biste svi rekli iz Holandije i Portugalije, i ne biste pogrešili. Obe lige su ovog leta za sada dale po sedam igrača u ova, najprestižnija prvenstva. Međutim, još jedna liga je u ovom prelaznom roku stala rame uz rame sa Eredivizijom i Primeirom, možemo čak da kažemo i da ih je u statističkom proseku i prešišala, pošto ima po šest klubova manje od oba prvenstva, a takođe je sedam fudbalera prešlo u Lige petice.

Reč je o Superligi Danske, čiji su klubovi očigledno skrenuli brojnim skautima i trenerima pažnju. Trojica su otišla direktno u Premijer ligu, dvojica u Bundesligu, a po jedan igrač u Seriju A i Ligu 1. Samo još Španci nisu otkrili dansko tržište...

Izabrane vesti

Iz Kopenhagena je u Lil prešao talentovani vezista Hekon Arnar Haraldson (20) za 12.000.000 evra, a njegov doskorašnji saigrač Mikel Kaufman (22) pojačao je ofanzivne redove Union Berlina za 2.700.000. Orhusov štoper Jan Aurel Bisek (22) naterao je čelnike milanskog Intera da na račun danskog kluba uplate 7.000.000, dok je Odense bogatiji za 8.000.000 evra jer je Njukasl rešio da angažuje krilnog napadača iz Gambije Jankubu Minteha (18). Brendbi je prodao dvojicu igrača u Englesku, golmana Madsa Hermansena (23) dojučerašnjem premijerlugašu Lesteru za 5.800.000, a vezistu Anisa Slimanea (18) povratniku u elitni rang Šefild Junajtedu za 2.700.000 evra. Nordsjiland na vezisti Jakobu Kristensenu (22) nije uspeo da zaradi ništa, pošto je on kao slobodan igrač pojačao Keln.

Ostale evropske države su daleko iza Danske, Portugalije i Holandije po izvozu fudbalera u Lige petice. Iz Norveške su tamo otišla četvorica, iz Rusije trojica (dva igrača na pozajmice), a iz Mozzart Bet Superlige Srbije dvojica. Jovan Milošević je prešao iz Vojvodine u Štutgart za 1.200.000 evra, a Vanju Vlahovića je Partizan ustupio Atalanti (igraće u omladincima) za 500.000. Zanimljivo, lige poput poljske Ekstraklase i hrvatskog šampionata u ovom momentu još uvek nisu prodale nijednog fudbalera u Lige petice. Doduše, ima još vremena za to, letnja pijaca je otvorena još četrdesetak dana.

19.00: (1,30) Midtjiland (5,20) Hvidovre (11,0)

Zašto onda baš sada pravimo presek stanja? Idealan je trenutak za to, jer ovog petka počinje nova sezona danskog šampionata, od 19 časova duelom Midtjilanda i Hvidorea. Dakle, klubovi iz pet najjačih liga će ponovo imati razlig da pakuju svoje skaute na avione za poluostrvo Jiland.

Biće ovo tek 34. sezona danske Superlige, pošto je ova zemlja dobila profesionalno prvenstvo u ovom sistemu tek 1991. godine. Od tada najuspešniji klub u Danskoj je Kopenhagen, koji je osvojio 15 titula, zaključno sa ovogodišnjom. U minulom šampionatu je prestonički klub osvojio titulu u pretposlednjem kolu, na kraju je ostavio Nordsjiland iza sebe četiri poena.

Ako bismo mu računali i period pre osnivanja Superlige Danske, Kopenhagen bi imao 30 titula, pošto je 15 puta bio šampion pod imenom KB. Doduše, to mu ni Danci ne računaju, KB se zvanično smatra relikvijom prošlosti, pošto je moderni Kopenhagen nastao fuzionisanjem tog kluba i B1903 te 1991. godine, kada je pokrenuta Superliga.

Drugi danski velikan je Brendbi, zbirno je 11 puta bio prvak Danske, od čega sedam od 1991. godine. Poslednju titulu je osvojio u sezoni 2020/2021, a prethodni šampionat je okončao tek na petoj poziciji. To nije bilo dovoljno ekipi za koju igra bivši napadač Crvene zvezde Ohi Omoidžuanfo da se plasira u Evropu, tamo će pored Kopenhagena (kvalifikacije za Ligu šampiona) da igraju Nordsjiland, Orhus i osvajač baraža Midtjiland (kvalifikacije za Ligu konferencije).

Ohi Omoidžuanfo (©AFP)Ohi Omoidžuanfo (©AFP)

Kopenhagen posle osvajanja titule nije ostao samo bez Haraldsona i Kaufmana, kao slobodni igrači su klub napustili i Marko Stamenić, novi vezista Crvene zvezde i Zeka, pojačanje Panatinaikosa. Podsetimo, Stamenić je se sa Beograđanima dogovorio još zimus, posle čega su ga Danci sklonili iz prve postave. Ipak, u samom finišu sezone su morali da ga vrate na teren (odigrao tri meča u plej-ofu Superlige i finale Kupa Danske) zbog prevelikog broja povređenih štopera, tako da je novozelandski reprezentativac direktno pomogao timu da osvoji duplu krunu. U finalu Kupa Danske savladan je Olborg sa 1:0.

U novu sezonu Kopenhagen je krenuo pojačan švedskim ofanzivcem Džordanom Larsonom iz Šalkea (2.000.000 evra) i talentovanim golmanom Olborga Teom Sanderom (1.080.000).

Iako je šampion solidan novac uložio u pojačanja, nije ni blizu toga da bude najveći trošadžija ovog leta. Daleko više se otvorio Midtjiland, koji je na to prosto bio prinuđen posle veoma slabe sezone. Tim iz Herninga je u prethodnom prvenstvu igrao plej-aut, tek je u poslednjem kolu u direktnom susretu sa Odenseom izborio baraž za Ligu konferencije, a onda je spasao sezonu pobedom nad Viborgom, koji mu je doneo evropsku vizu. Veliko je pitanje da li bi u svemu tome uspeo da sredinom marta nije smenio španskog stručnjaka Alberta Kapeljasa, a postavio na klupu domaćeg stratega Tomasa Tomasberga.

Da se tako nešto ne bi ponovilo, uprava Midtjilanda je Tomasbergu dovela pojačanja u vrednosti od 9.850.000 evra. Štoper Sverir Ingi Ingason je doneo grčkom PAOK-u zaradu od 4.000.000 evra, na napadača Gi Sunga Čoa iz Čonbuka Vukovi su potrošili 3.050.000, a na vezistu Anderlehta Kristofera Olsena 2.800.000 evra. Uz njih su, kao slobodni igrači, stigli Oskar Hedval iz Silkeborga, Ivar Fosum iz Olborga, Andre Romer iz Elfsborga i 19-godišnji napadač Benfike Frankulino.

Sedam pojačanja, a nijedan bitan odlazak. Emam Ašur, za kojeg su Al Ahliju iz Kaira naplatili obeštećenje od 2.680.000 evra, prošle sezone je bio rezervista i zabeležio je tek nekoliko nastupa. Sa ovim timom na raspolaganju, Tomasbergova ekipa će ponovo biti u krugu najužih favorita za osvajanje titule.

U vrhu bismo mogli da vidimo ponovo Nordsjiland, vicešampion je zadržao kostur ekipe. Otišao mu je Kristijansen, završile su se pozajmice Madsa Bidsrupa i Emilijana Markondesa, koji su se vratili u Englesku, ali su zato angažovani Markus Ingvartsen (Majnc), Jepe Tverskov (Odense) i Roko Askone (Lil). Na sve njih potrošeno je oko 3.000.000 evra.

Sistem takmičenja Superlige je nepromenjen, igraće se kao i prošle sezone 22 kola (svako sa svakim po dva puta) pre nego što bude tabela podeljena na dva dela. Šest najboljih ekipa igraće plej-of, još 10 kola za titulu, dok će preostalih šest igrati za opstanak. Poslednja dva tima će ispasti u drugi rang, a najbolji tim plej-auta će se plasirati u baraž za Ligu konferencije protiv trećeplasiranog ili četvrtoplasiranog iz plej-ofa (u zavisnosti od toga ko će da osvoji Kup Danske).

Prošle sezone su se u drugi rang preselili Horsens i Olborg (prvi put otkad se igra Superliga), a na njuhovo mesto su ušli Vejle i Hvidovre. Ovaj drugi klub, iz istoimenog predgrađa Kopenhagena, imaće čast da otvori prvenstvo. Hvidovreu je ovo prvi put da se našao u eliti u ovom veku, poslednji put ju je igrao još 1997. godine.

Mihajlo Ivančević (©Reuters)Mihajlo Ivančević (©Reuters)

Za razliku od nekih ranijih godina, neće biti puno srpskih fudbalera ove sezone u Superligi Danske. Nekadašnji štoper Proletera iz Novog Sada i subotičkog Spartaka Mihajlo Ivančević nastupaće za Odense, dok srpski pasoš nosi i rođeni Banjalučanin Vladimir Arsić, nekadašnji omladinski reprezentativac BiH, koji je od prošlog leta u Vejleu.

Od stranaca u danskom prvenstvu, najviše predstavnika ima Švedska. Čak 19. Prate je Norveška sa devet, island sa osam, dok po šest fudbalera imaju Brazil, Nigerija i Gana. S obzirom na to da je još uvek u toku prelazni rok, ove brojke još mogu da se promene.

S obzirom na to da su klubovima iz Liga petice od danskih fudbalera najzanimljiviji oni najmlađi, odnosno da od svih pomenutih letošnjih igrača niko ne prebacuje 23 godine, Nordsjiland može da očekuje da bude pod najvećom lupom ove sezone. Ima ubedljivo najmlađu ekipu, prosek godina mu je 21,9 godina, što je za čak tri godine manje od Kopenhagenovog proseka, a dve i po u odnosu na Midtjiland. Uostalom, Nordsjiland se i jeste profilisao više kao razvojni klub, ima sjajnu mrežu na Crnom kontinentu i iz raznih akademija dovodi najtalentovanije Afrikance na koje naleti. Tako su prethodnih godina do najjačih liga preko Nordsjilanda stigli Mohamed Kudus, krilni napadač Ajaksa i reprezentacije Gane, Brajtonov Sajmon Adingra, odnosno Kamaldin Sulemana, novi član Sautemptona. Trenutno Nordsjiland ima u svojim redovima četvoricu igrača iz Obale Slonovače, trojicu iz Gane i jednog iz Burkine Faso. Od svih njih najstariji je vezista Mohamed Diomande, koji ima 21 godinu.

DANSKA 1 – 1. KOLO

Petak

19.00: (1,30) Midtjiland (5,20) Hvidovre (11,0)

Subota

16.00: (5,50) Lingbi (3,70) Kopenhagen (1,67)

Nedelja

14.00: (1,65) Orhus (3,70) Vejle (5,60)

16.00: (2,10) Odense (3,50) Randers (3,45)

18.00: (2,80) Silkeborg (3,40) Brendbi (2,50)

Ponedeljak

19.00: (2,40) Nordsjiland (3,40) Viborg (2,95)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Danska 1KopenhagenMidtjilandNordsjelandMihajlo Ivančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara