Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Šampionat Nigerije: Liga kečeva, domaćini uspešni 66 odsto

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.04.21. | 08:05

Kvara Junajted i Kano Pilars izjednačeni na čelu. Enjimba brani titulu. Danas poslednje dve utakmice 19. kola. “Fenjeraš” Adamava na devet utakmica na gostovanjima nije postigao gol

Elitni šampionat Nigerija NPFL (Nigerijska profesionalna fudbalska liga) je u punom jeku. Liga broji 20 klubova, a danas se igraju poslednje dve utakmice 19. kola. Najboljih devet klubova deli samo osam bodova razlike. Dve najbolje ekipe plasiraće se u CAF Ligu šampiona, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će izboriti pravo da igraju u Afričkom kupu konfederacije, drugorangiranom takmičenju u ovom delu sveta, pandan Ligi Evrope na Starom kontinentu. Iz najbolje lige ispadaju četiri najslabija tima.

Poslednjih godina bilo je mnogo problema u fudbalskom šampionatu najmnogoljudnije zemlje na kontinentu sa 186.000.000 stanovnika. Prošla sezone nije ni odigrano prvenstvo zbog pandemije virusa korona. Prekinuo je posle 25 dana, dok šampionat ove afričke zemlje nije ni održan 2018. godine. Prekinut je posle samo 24 dana zbog nesuglasica na relaciji između kubova i Fudbalskog saveza Nigerije.

Izabrane vesti

15.00: (1,70) Abija Voriors (3,30) Plato Junajted (5,30)

Krunu iz 2019. godine brani Enjimba koja je najtrofejnij klub u Nigeriji sa osam naslova prvaka. Sedam ima Enugu, koji se nekada zvao Rendžers Internasional. Šampion od pre dve sezone je trenutno peti sa šest bodova manje od Kvara Junajteda i Kano Pilarsa. Najveći derbi Nigerije se smatra duel Enjimbe i Kano Pilarsa.

Među pasioniranim kladiocima najbolja liga Nigerije je poznata kao prava “domaćica”, odnosno da pobede uglavnom ostvaruju ekipe koje igraju na svom stadionu. U ovom šampionatu na čak 66 odsto mečeva (dve od tri) dolazio je kec. Svaka četvrta utakmica se završava remijem, dok samo 10 odsto gostujući timovi uspevaju da slave.

Takođe, karakteristika lige je da ne dolazi veliki broj golova. U proseku padaju dva pogotka po utakmici (2,01). Tip 0-2 dolazi u 64 odsto slučajeva, a 0-1 u čak 42 odsto. Domaći timovi postižu 1,46 pogodaka po utakmici, a gosti samo 0,55.

Lider šampionata Kvara Junajted je najefikasniji tim u elitnoj ligi Nigerije. Na 19 utakmica je postigao samo 25 golova. Najbolju formu trenutno ima drugoplasirani Kano Pilars koji je vezao četiri trijumfa. Koliko gosti teško dolaze do pobeda na gostovanjima govori podatak da dva najbolja tima kada su mečevi na strani u pitanju, Kvara i Enjimba imaju po tri pobede na devet, odnosno osam utakmica.

Čak sedam timova u ligi (više od trećine) nema poraz na svom terenu – Kano, Lobi Stars, Enugu, Kvara, Rivers Junjated, Akva Junajted i Enjimba. Rivers Junajted ima maksimalan učinak na svom terenu (8 od 8), a u gostima ima samo jedan trijumf na 10 mečeva (dva remija i sedam poraza). Ovaj tim je primio samo jedan pogodak za 720 minuta na svom terenu.

Danas se igraju preostale dve utakmice 19. kola šampionata Nigerije. Abija Voriors – Plato (15.00) i Hartlend – Adamava Junjated (17.00). Naravno, bez obzira na redosled na tabeli, domaćini imaju prednost.

Abija, tim iz grada Okigvea, ima šest pobeda, jedan remi i dva poraza na svom terenu, dok Plato Junajted na devet utakmice još nije osetio slast trijumfa. Ima samo tri boda na devet mečeva. Abija je dobila narednog rivala na tri od četiri poslednje utakmice na svom terenu, dok je Plato jednom izvukao remi.

17.00: (1,50) Hartlend (3,60) Adamava Junajted (7,50)

Hartlend u Okigveu dočekuje “fenjeraša” Adamavu Junajted. Domaćin ima samo jedan poraz na devet utakmica na svom terneu, dok gosti nisu, verovali ili ne, postigli gol na devet mečeva na gostovanjima u ovom šampionatu. Imaju samo bod uz osam poraza i 16 primljenih pogodaka.

NIGERIJA 1 – 19. KOLO

Subota

Sanšajn Stars – Akva Junajet 0:0

Nedelja

Dakada – Rivers Junajted 4:2 (2:2)

Kano – Vori Volvs 1:0 (0:0)

Kvara – Nasarava 2:0 (0:0)

Lobi Stars – Džigava Golden Stars 2:1 (0:1)

MFM – Ifeani Uba 1:1 (1:0)

Viki Turist – Katsina Junjated 3:1 (2:1)

Ponedeljak

15.00: (1,70) Abija Voriors (3,30) Plato Junajted (5,30)

17.00: (1,50) Hartlend (3,60) Adamava Junajted (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Nigerija 1NigerijaEnjimbaKvara JunjatedKano Pilars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara