Hamdu Elauni (u sredini), napadač Esperansa (©AFP)
Hamdu Elauni (u sredini), napadač Esperansa (©AFP)

Šampionat Tunisa: Esperans nema premca

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.04.21. | 10:02

Najbolji tim Afrike za 2019. godinu dominira i ove sezone u nacionalnom prvenstvu. Na 18 mečeva čak 15 pobeda. Lider ima granitnu odbranu koja je primila samo devet golova. Etoil Sael iz Susa najveći rival, Klub Afriken se probudio ove godine

Kada kažemo fudbal u Tunisu prva asocijacija je Esperans. Ne samo da ovaj klub dominira u nacionalnom prvenstvu nego je u Africi među najboljim timovima u poslednje vreme. Ovaj klub, osnovan davne 1918. godine, osvojio je četiri puta CAF Ligu šampiona, a tri puta u poslednjoj deceniji. Esperans je pokorio Afriku 2011, 2018. i 2019. godine. Premijerna kruna je osvojena 1994. godine, a četri puta je igrano finale najjačeg takmičenja na tlu Afrike.

U Tunisu, Esperans dominira poslednjih godina. Prethodne četiri sezone žuto-crveni su bili šampioni ove države. Ovaj trofejni klub 30 puta je bio šampion Tunisa, osvojio je 15 kupova ove države, pet puta je bio najbolji u Superkupu Tunisa.

Izabrane vesti

Esperans je četvorostruki uzastopni šampion Tunisa, a i ove sezone je blizu odbrane trona. Ima čak šest bodova više od najbližeg pratioca Etoila Saela, uz utakmicu manje. U 18 kola nacionalog prvenstva šampion ima čak 15 pobeda, dva puta je samo poražen, dok je jedan meč završen bez pobednika. Upravo je pre nešto manje od mesec dana Etoil Sael na svom terenu dobio Esperansu sa 2:0 i uneo neizvesnost u šampionatu, mada je razlike i dalje velika.

17.15: (1,27) Esperans (5,00) Olimpik Beža (10,5)

Etoil Sael je 10 puta bio šampion Tunisa, a poslednji put u sezoni 2015/2016. Posle Esperansa najvše kruna ima Klub Afriken – 13. To su tri tima koja su najpopularnija u ovoj zemlji. Jedini stranac na kormilu klubova u Tunisu je Španac Hose Mursija koji je od pre mesec dana na klupi Sfaksijena, kluba koji ima osam titula.

Esperans s klupe predvodi mladi domaći stručnjak Mojn Šabani (39). On je već dve i po godine na kormilu. Za šampion Tunisa igra veliki broj stranaca. Najviše ima Alžiraca, čak petorica, a tu su dvojica itnternacionalaca iz Obale Slonovače, napadač Vilijam Tongi i vezista Sedrik Gbo, kao i Libijac Hamdu Elauni.


15.00: (2,65) Monastir (2,80) Klub Afriken (2,90)

Sa šest golova najbolji strelac Esperansa je Taa Jasin Kenisi, četiri je delo Aniča Bedrija, a tri je postigao Mohamed Ali Ben Romdan. Ne postiže šampion mnogo golova. Na 18 utakmica samo 27 puta je zatresao mrežu (jedan i po po meču), ali je odbrana granitna, vadila je samo devet puta loptu iz mreže.

Lider šampionata Tunisa danas (17.15) ne bi trebalo da ima problema protiv Olimpik Beža. Gosti su u sredini tabele. Esperans je sjajan domaćin. Na devet mečeva u ovom šampionatu pobedio je osam puta, a samo jednom igrao nerešeno, uz samo tri primljena gola. U prvom delu šampionata slavni klub je dobio u gostima Olimpik sa 4:1. Na četiri poslednja meča je Esperans dobio narednog rivala.

Etoil Sael u Susu ne bi trebalo da ima problema protiv Kuranasa, ubedljivo najgore ekipe u ligi koja ima samo tri boda. Treći velikan u Tunisu, Klub Afriken, 13 puta prvak Tunisa, u ovom šampionatu je veoma loš. Pogotovo je bio očajan na startu sezone. Tek je na 11. mestu, ali je u dobroj formi u 2021. goidni. Bez poraza je već 10 kola.

15.00: (3,50) Metloi (2,95) Sfaksijen (2,20)

Dve najbolje ekipe igraće naredne sezone u CAF Ligi šampiona, a trećeplasirani i četvrtoplasirani izboriće pravo u Kupu afričkih konfederacija, drugorangiranom takmičenje na tlu kontinenta, pandan Ligi Evrope na Starom kontinentu. Dva najslabija tima napuštaju elitni rang.


tagovi

TunisTunis 1Esperans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara