Reprezentacija Francuske (©Reuters)
Reprezentacija Francuske (©Reuters)

Šampioni bez daha

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.06.22. | 01:59

Francuzi prvi put posle 23 utakmice bez postignutog gola i prvi put od leta 2015. bez pobede tokom jednog okupljanja

Porazi u Ligi nacija nisu tragedija, međutim, kada aktuelni šampion tog takmičenja i prvak sveta osvoji samo dva boda u četiri meča, razlozi za brigu postoje. Posebno jer je reč o mundijalskoj godini. Zato će Didije Dešan i njegovi saradnici morati temeljno da analiziraju mečeve protiv Hrvatske (1:1, 0:1), Danske (1:2) i Austrije (1:1).

Umor je sigurno bitan faktor na neočekivano slaba izdanja Trikolora, ali ne bi smeo da bude opravdanje. Mnogo je drugih fudbalera bilo i fizički i psihološki iscrpljeno, pa su uspeli ovog juna da prijatno iznenade ili potvrde svoje partije od prethodnih meseci. Dešanovi momci nisu, te je možda najveća odgovornost upravo na njemu jer nije uspeo da ih motiviše. Uz kvalitet koji poseduju, Mbapeu, Benzemi i ekipi ne bi trebalo mnogo da savladaju pomenute rivale (eventualno izuzev Hrvatske) ukoliko to zaista žele. Biće da su, ipak, pre razmišljali o egzotičnim destinacijama na kojima će odmarati narednih dana.

Izabrane vesti

Iako nije baš tako rekao, jasno je i selektoru o čemu se radi.

"Osim sistema koji možemo da promenimo, u protivniku je bila superiornija energija i zbog toga je bilo teško boriti se. Nismo dobro pristupili ovoj utakmici, što ne oduzima zasluge hrvatskog tima koji je odlično čuvao loptu. Nismo imali dobru organizaciju, a to je jako bitno. Nedostajalo nam je snage, karaktera i energije. Ni ja nisam imao to da im prenesem, a takve stvari su neoprostive na ovom nivou", priznao je Dešan posle meča.

Francuski mediji složni su u oceni da je ekipa delovala malokrvno tokom junskog okupljanja, kao i da je izdanje protiv Hrvatske bilo jedno od najslabijih od kada je nekadašnji defanzivni vezista preuzeo reprezentaciju. Bilo je to još 2012, a u prilog takvoj konstataciji ide podatak da je sinoćni duel prvi u kom Francuska nije dala gol još od prijateljskog susreta sa Finskom novembra 2020. Od tog poraza 0:2, takođe na domaćem terenu, prošle su čak 23 utakmice. Ovo je bio i prvi put od juna 2015. da Francuska tokom jednog okupljanja nije ostvarila pobedu. Tada su je savladale Belgija 4:3 i Albanija 1:0, ali isto u mečevima bez rezultatski bitnog značaja.

Prilike za podizdanje atmosfere pred put u Katar Francuzi će imati u septembru protiv Austrije i Danske u Ligi nacija, a možda ugovore i još neku proveru pred odlazak na Svetsko prvenstvo, na kom će igrati u grupi sa Australijom, (opet) Danskom i Tunisom.

Isprobao je Dešan protiv Hrvatske formaciju 4-3-3, dodajući Mbapeu i Benzemi u napadu Nkunkua, ali nije dobio željenu efikasnost. Mogao bi da se vadi na to da u veznom redu nije bilo Pogbe i Kantea, koje su slabo odmenili Bubakar Kamara i Genduzi, ali umesto toga najavio je detaljnu analizu utakmice i ispravljanje grešaka.

"Kada ne ispunite očekivanja, morate da budete samokritični. Rezultati nam pokazuju da negde grešimo i da nismo uradili dovoljno tokom ovog okupljanja. Nadam se da ćemo uspeti da povratimo snagu i borbeni duh. Moraćemo u septembru da uradimo mnogo više kako bismo bili u formi za Mundijal. Nisam zabrinut, imaću sastanke sa svojim saradnicima, biće potrebno mnogo rada kako bismo održali naš standard. Sada nam je nedostajalo svežine, a ona će nam biti neophodna za ono čemu težimo", naglasio je selektor Francuske, koji je poslednjeg dana maja napustio kamp reprezentacije na nekoliko dana zbog smrti oca, što se u medijima takođe ističe kao jedan od faktora za slabu pripremu junskih mečeva Lige nacija.

Možda su baš iz tog razloga igrači morali sami da pronađu u sebi motiv da maksimalno odigraju i za reprezentaciju uprkos napornoj i dugoj sezoni za njima. Pošto nisu, došli su u situaciju da sigurno neće igrati u plej-ofu A divizije Lige nacija, što znači da trofej ide u druge ruke, a pritom, ako ne savladaju Austriju u narednoj utakmici, gotovo vrlo verovatno će ispasti u B diviziju.



tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanKilijan EmbapeKarim Benzema

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara